Van Bronckhorst hoopt op belletje uit Zeist: 'Ambitie om bondscoach te worden'

Van Bronckhorst hoopt op belletje uit Zeist: 'Ambitie om bondscoach te worden'

03-07-2021 20:52
220

Giovanni van Bronckhorst maakt er geen geheim van dat hij Frank de Boer graag wil opvolgen als bondscoach van het Nederlands elftal. De voormalig Feyenoord-trainer zegt geen nee als de KNVB hem belt, laat hij weten bij de NOS.

"Ik heb al vaker gezegd dat het voor mij een ambitie is om coach te zijn van Oranje", zegt de 106-voudig international. "Ik heb daar van 1996 tot 2010 veertien jaar lang deel uit van kunnen maken. Dat was een hele eer. Het zou voor mij ook een eer zijn om het elftal te coachen. Of het nu, later of niet gebeurt, weet ik niet."

Wat hij zou veranderen bij het Nederlands elftal, wil Van Bronckhorst niet zeggen. "Als ik bondscoach zou worden, zou ik dat vertellen. Maar ik denk dat we genoeg analyses hebben gezien en gehoord in de laatste weken. Daar wil ik het bij laten", aldus de trainer, die Feyenoord in 2017 kampioen maakte. Hij vertrok in 2019 uit De Kuip en ging vervolgens in China aan de slag. Momenteel zit hij zonder club en er speelt nog niets. "Er heeft wel iets gespeeld, maar de volgende stap moet iets zijn waar ik een goed gevoel bij heb. Dat vind ik het allerbelangrijkst. Tot nu toe is dat niet zo geweest."

Van Bronckhorst zag De Boer tijdens het EK voor een 5-3-2 systeem kiezen. Dat geniet niet zijn voorkeur, geeft hij prijs. "Ik houd van het dynamische: 4-3-3 en kunnen overschakelen. Het gaat om het winnen van de wedstrijd. Dat kan op heel veel manieren: met aanvallend voetbal, met een goed blok... Iedere tegenstander is anders. Het voorbereiden van een ploeg op een wedstrijd en de dynamiek in een wedstrijd zelf vind ik het mooie aan het trainerschap."