Woerts: Ajax is niet tegen de opzet, maar wil enkel een andere geldverdeling

Woerts: "Ajax is niet tegen de opzet, maar wil enkel een andere geldverdeling"

04-07-2021 18:56
170

Ajax is nu nog tegen de NL League-plannen, maar sportmarketeer Chris Woerts verwacht dat de Amsterdammers later alsnog toe zullen treden. Het afdragen van inkomsten is vooralsnog het pijnpunt.

Dertig van de 34 profclubs in Nederland hebben besloten om de zogeheten NL League op te richten. De clubs willen zich in een eigen competitieorgaan verenigen en beslissingen buiten de KNVB om nemen. Alleen Ajax, Feyenoord, MVV en De Graafschap stemmen vooralsnog tegen. Woerts denkt echter dat in elk geval Ajax later alsnog instapt. "Ajax is niet tegen de opzet, maar wil enkel een andere geldverdeling", verklaart hij in gesprek met Het Financieele Dagblad.

Wedden

Meer odds

Menno Geelen, commercieel directeur van Ajax, verklaarde onlangs al dat de club niet van plan is om inkomsten af te blijven staan. "Wij dragen als Ajax veel, verreweg het meest van alle clubs, bij aan de ECV en het Nederlandse voetbal, maar het houdt ook ergens op", liet hij weten. PSV-directeur Toon Gerbrands wist bovendien te melden dat Ajax na 2025 niet meer een percentage van zijn Europese inkomsten aan de overige clubs af wilde dragen. Feyenoord lijkt vooral te struikelen over het feit dat zijn Jong-team ook in de nieuwe opzet niet in de Keuken Kampioen Divisie uitkomt. De gesprekken met beide clubs worden na de zomer hervat.

"Chef lege dozen"
De NL League gaat er echter hoe dan ook komen, denkt Woerts. De kiem hiervoor is gelegd in april 2020, toen de KNVB het seizoen vroegtijdig beëindigde en de Europese tickets verdeelde. "Dat stak de clubs enorm", klinkt het. De wisseling van de wacht in Zeist lijkt het volgende zetje te zijn geweest: de clubs adviseerden de KNVB om een tijdelijke opvolger voor de afzwaaiende Eric Gudde aan te stellen, met het oog op de NL League-onderhandelingen.

Er kwam echter tóch een definitieve opvolger, in de persoon van Marianne van Leeuwen. "Het is spijtig, maar zij wordt een chef lege dozen", aldus Woerts. "De KNVB heeft het signaal van de clubs volledig laten liggen."