Engelsen doorbreken Schmeichel-muur na penalty in verlenging en halen EK-finale

07-07-2021 23:35
225

Italië kent zijn tegenstander in de EK-finale van zondag. Engeland heeft op Wembley na verlenging gewonnen van Denemarken en mag een gooi doen naar zijn allereerste Europese titel: uitblinker Kasper Schmeichel sleepte zijn ploeg door de wedstrijd heen, maar moest zich alsnog gewonnen geven na een door Danny Makkelie toegekende penalty.

De Engelsen waren hun eerste vijf wedstrijden van het toernooi zonder tegendoelpunt doorgekomen, maar oogden niet waterdicht. Met name doelman Jordan Pickford was slordig in balbezit, maar ontsnapte aan een tegendoelpunt. Na een half uur werd de ban alsnog gebroken door de Denen. Makkelie gaf een vrije trap, Mikkel Damsgaard legde van grote afstand aan en Pickford liet zich verrassen: 0-1.

The Three Lions gingen direct in de tegenaanval en wisten de stand nog voor rust gelijk te trekken, met een beetje hulp van de tegenstander. Kort nadat Schmeichel de gelijkmaker van Raheem Sterling had voorkomen, werd Bukayo Saka slim bediend door Harry Kane: diens voorzet leek door Sterling binnen te worden getikt, maar Simon Kjaer gaf het laatste zetje en verzorgde de elfde (!) eigen goal van het toernooi.

De tweede helft was voor de Engelsen, al waren de kansen schaars. Harry Maguire kreeg na een klein uur de grootste, maar Schmeichel oogstte applaus en voorkwam met een zweefduik de 2-1 voor de gastheren. In het slotkwartier keek iedereen naar Makkelie, na een valpartij van Kane: de Nederlandse arbitrage zag echter geen reden om de bal op de stip te leggen. In de extra tijd kwamen de Denen niet meer de eigen zestien meter uit, maar de ploeg van Kasper Hjulmand wist een verlenging uit het vuur te slepen.

Ook in de extra tijd had Engeland het initiatief, maar Schmeichel bleef een hardnekkige sta-in-de-weg. De doelman redde knap op een inzet van Kane en pareerde ook een afstandspoging van Jack Grealish. Na ruim honderd minuten kwam echter zijn moeilijkste klus: Sterling ging in de zestien meter naar de grond en Makkelie gaf de Engelsen nu wél een penalty. Schmeichel wist de inzet van Kane te stoppen, maar moest in de rebound alsnog vissen.

De Engelse bondscoach Gareth Southgate besloot in de tweede verlenging extra zekerheid in te bouwen en haalde invaller Grealish weer naar de kant, ten faveure van Kieran Trippier. Alleen Martin Braithwaite loste nog een schot dat in de buurt van Pickfords doel kwam, maar de Denen konden geen vuist meer maken en moeten het doen met de complimenten na een historisch toernooi. Engeland keert zondag terug op Wembley en zal om 21.00 uur Nederlandse tijd aftrappen tegen Italië.