Scheidsrechtersrapport: moment in minuut 102 kost Makkelie de kop

Scheidsrechtersrapport: moment in minuut 102 kost Makkelie de kop

08-07-2021 00:15 Laatste update: 08:30
125

Nederland doet al twee rondes niet meer mee, maar het EK heeft desondanks nog altijd een Oranje tintje. Scheidsrechter Danny Makkelie had woensdag de halve finale tussen Engeland en Denemarken onder zijn hoede. Hoe deed hij het? VoetbalPrimeur bekeek zijn wedstrijd en zet alle momenten op een rij.

Makkelie en Björn Kuipers moeten de Nederlandse eer redden op het EK. Het is een publiek geheim dat Kuipers de finale fluit, al is dat door de UEFA nog niet bevestigd. Makkelie kreeg de halve finale tussen Engeland en Denemarken op zijn bordje. Het was alweer zijn vierde optreden dit EK, na Turkije - Italië, Finland - Rusland en Engeland - Duitsland.

De 38-jarige Makkelie floot 102 minuten lang een solide partij. Hij liet veel doorgaan, maar soms te veel. En soms zat hij er weer te kort op. Slechts twee gele kaarten werden uitgedeeld, maar achteraf heeft niemand het daarover. Het gaat om dat ene moment in minuut 102, waarin Makkelie naar de stip wees na een fopduik van Raheem Sterling. VoetbalPrimeur licht alle noemenswaardige momenten uit de wedstrijd uit.

'2: De eerste harde overtreding van Luke Shaw. Makkelie laat hem meteen weten dat daar vanavond weinig ruimte voor zal zijn. Hij vindt het nog geen tijd voor kaarten.

5': De Engelsen willen een indirecte vrije trap, want pakte de Deense doelman Kasper Schmeichel geen terugspeelbal op? Per ongeluk of een bewussie? De Engelse fans wijzen naar Makkelie, die door laat gaan.

27': We maken een sprong naar de 27ste minuut, want tussendoor gebeurde er namelijk niet zoveel. Makkelie moet zich verantwoorden bij de Engelsen voor het geven van een vrije trap aan Denemarken, waaruit Mikkel Damsgaard de openingsgoal maakt. 

34': Nu zijn de Denen boos. Engeland krijgt op een vergelijkbare positie een vrije trap, waar niet uit gescoord wordt. Makkelie laat zich er niet door van de wijs brengen. Hij fluit niet veel later voor vasthouden van Shaw. Goed gezien: hij heeft de wedstrijd onder controle.

40': Opmerkelijk dat er nog geen gele kaarten zijn gegeven. Het gaat er bij vlagen hard aan toe, maar Makkelie vindt het nog niet nodig om spelers op de bon te slingeren. Ook niet wanneer Kasper Dolberg in het gezicht geraakt wordt door Mason Mount.

49': Makkelie geeft de eerste gele kaart van de wedstrijd. Harry Maguire kleunt er in zijn ogen te hard in bij Simon Kjaer en wordt op de bon geslingerd. Hij raakte Kjaer hard, de Deen heeft verzorging nodig, maar kan door.

53': Makkelie fluit hier wel erg makkelijk voor een vrije trap voor Engeland. De valpartij van Harry Kane levert de Engelsen zelfs bijna een goal op. Schmeichel weet ternauwernood de 2-1 van Maguire te voorkomen.

63': Makkelie lijkt getransformeerd in Bas Nijhuis. Drie overtredingen van de Engelsen worden gemist. Makkelie vindt het prima en laat doorgaan, maar dit zorgt weer voor verontwaardiging bij Denemarken.

72': De tweede gele kaart is voor Daniel Wass, die geel krijgt van Makkelie vanwege een overtreding die hij daarvoor op Sterling maakte. Wass lacht het weg, wetende dat het besluit terecht is.

74': Engeland wil een strafschop, maar Makkelie gaat daar niet in mee. Hij had geen VAR (in de persoon van Pol van Boekel) nodig om de Schwalbe van Kane te doorzien. Het Engelse gedeelte van de Twitteraars denkt daar uiteraard anders over, maar dat was te verwachten. Goed gedaan van Makkelie en Van Boekel.

82': De Denen krijgen geen vrije trap en komen verhaal halen bij Makkelie, die het brandje subtiel blust. Prima, het lijkt snel vergeten.

84': Yussuf Poulsen trekt Maguire naar de grond, maar komt weg met een waarschuwing. Makkelie geeft geen geel en lost het als een gentleman op. Geel had echter zeker niet misstaan.

88': Nog altijd gemengde reacties op social media over het optreden van Makkelie. De Engelse fans zijn het penaltymoment van Kane nog niet vergeten, de Denen zijn ervan overtuigd dat Makkelie een Engelse familie heeft en in bitcoins uitbetaald krijgt van de UEFA. Het zijn vooral de Nederlanders die complimenten uitdelen aan Makkelie, die tot nu toe een 7,5 scoort.

90+4: Drie keer is scheepsrecht voor Kane, die in de dying seconds van de wedstrijd nu wel een vrije trap krijgt van Makkelie. Het is allemaal erg makkelijk, moeten we toegeven. De Denen komen in blessuretijd goed weg.

102': Hét moment van de wedstrijd: Makkelie geeft een strafschop aan Engeland en krijgt heel Denemarken op zijn dak. Een pijnlijk moment voor hem, want Sterling gaat in een duel met Joakim Maehle bijzonder gretig naar de grond. Fouten maken kan, maar waar is de VAR? Van Boekel grijpt niet in. Op social media worden gekscherend 'it's diving home'-grappen gemaakt. Dit moment gaat Makkelie nog lang achtervolgen.

110': Nee, Makkelie kan het niet meer goedmaken bij de Denen. Bij elk besluit dat niet in het voordeel van Denemarken is, moet hij zich verantwoorden. Ze zijn helemaal klaar met de scheidsrechter uit Dordrecht.

120': Makkelie fluit af: Engeland speelt aanstaande zondag op Wembley de finale tegen Italië.

Conclusie: Makkelie zet in één moment een degelijke wedstrijd, waarin hij hard op weg was naar een ruime voldoende, op zijn kop. Hoe zal hij daar zelf op terugkijken? De spelers van Denemarken en de analisten zullen na afloop kritisch naar zijn rol kijken.

Doodzonde: foutloos was Makkelie zeker niet, maar hij had de controle over een beladen wedstrijd waarin meer goede dan slechte besluiten werden genomen. Eén moment kan echter alles veranderen, dat is dus niet alleen bij spelers zo. Het moge duidelijk zijn dat Makkelie beduidend hoger had gescoord als hij de strafschop níet gegeven had. Zelfs wanneer hij het besluit op advies van Van Boekel terugdraaide. 

Het is zondag aan Kuipers om de Nederlandse eer te redden op dit EK.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)