Feyenoord uit op eerherstel: de mogelijke opstelling en eventuele versterkingen

Feyenoord uit op eerherstel: de mogelijke opstelling en eventuele versterkingen

12-07-2021 14:08 Laatste update: 14:12
80

Feyenoord wil zich onder Arne Slot revancheren na een sportief moeizaam seizoen, maar zit in financieel opzicht niet ruim in de mogelijkheden. Guus Til en Marcus Pedersen werden als potentiële basisklanten gehaald, maar de club uit Rotterdam-Zuid heeft nog een aantal kwaliteitsinjecties nodig, beaamde technisch directeur Frank Arnesen al. VoetbalPrimeur licht de huidige selectie van Feyenoord door en helpt Arnesen een handje met mogelijke versterkingen. 

Keepers 

Justin Bijlow en Ofir Marciano 
Dat de eerstgenoemde de nummer één is onder de lat van Feyenoord, lijkt honderd procent zeker. Ondanks de nodige fysieke mankementen in de afgelopen jaren heeft Bijlow bewezen een betrouwbare sluitpost te zijn. De ervaren Marciano is bewust als tweede doelman binnengehaald en kent zijn rol, erkende hij in een recent interview. Ongetwijfeld probeert hij het Bijlow zo lastig mogelijk te maken, maar alleen een blessure zou de geboren Rotterdammer een vaste basisplek kunnen kosten.

Rechtsback

Marcus Pedersen, Lutsharel Geertruida en Denzel Hall
Drie jonge twintigers die strijden om één positie. Voor Pedersen moest Feyenoord in de buidel tasten, dus de aanvallend ingestelde back is niet voor de breedte gehaald door Slot. Geertruida vulde de rechtervleugelpositie het afgelopen seizoen naar behoren in, maar lijkt nog een paar maanden in de lappenmand te zitten. De kans dat Pedersen het seizoen aan de rechterzijde van de defensie begint, is dus aannemelijk. Afhankelijk van wat er centraal achterin bij komt, kan Geertruida zich ook richten op een plekje in het hart van de defensie. Hall mocht op trainingskamp in Oostenrijk proeven aan minuten in Feyenoord 1. Hij komt over van Feyenoord O21 en zal zijn strepen moeten verdienen voor speeltijd in de hoofdmacht.

Rechter centrale verdediger

Leroy Fer en Lutsharel Geertruida
Eén van de probleempunten in het huidige Feyenoord: na het vertrek van Eric Botteghin en Uros Spajic en de blessure van Geertruida is er geen ervaren rechtsbenige centrale verdediger voorhanden. De enige speler uit de huidige selectie die de positie bij nood wel eens heeft ingevuld, is Fer. De elfvoudig Oranje-international kampte echter ook met fysieke ongemakken tijdens deze voorbereiding: vervolgens werd er een beroep gedaan op collega-middenvelders Achraf El Bouchataoui en Wouter Burger. Niet verwonderlijk dus dat Arnesen heeft aangegeven dat de komst van een rechter centrale verdediger een must is.

Feyenoord aast op buitenkansjes voor deze positie. Spelers die uit hun contract lopen en daardoor weinig kosten, of eventueel een huurspeler die zich snel kan aanpassen. Wellicht loopt er op de Eredivisie-velden nog wat rond: Danilho Doekhi (Vitesse), Pantelis Hatzidiakos (AZ) of Ahmed Touba (RKC Waalwijk) bijvoorbeeld? Of spelers als Ko Itakura (Manchester City, was verhuurd aan FC Groningen), Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion, was verhuurd aan sc Heerenveen) of Jeffrey Bruma (clubloos)?

Linker centrale verdediger

Marcos Senesi en Ramon Hendriks
Over dit tweetal bestaat vooralsnog weinig twijfel. Mits er niets gebeurt op de transfermarkt, zal Senesi links in het hart van de defensie staan bij Feyenoord. Hendriks heeft afgelopen seizoen een bak ervaring opgedaan bij NAC Breda in de Keuken Kampioen Divisie: of hij rijp is voor minuten in de hoofdmacht van Feyenoord, is echter nog de vraag. Slot zal hem in elk geval bij de selectie houden, aangezien de spoeling in de achterhoede dun is, zeker wanneer Senesi ook nog vertrekt.

Linksback

Tyrell Malacia en Ridgeciano Haps
Zowel Malacia als Haps zou nog kunnen vertrekken. Laatstgenoemde staat concreet in de belangstelling van het Turkse Alanyaspor. Het is nu al een tijdje stil rondom hem, maar Haps, vorig seizoen voorbijgestreefd door zijn collega, leek de stap zelf ook wel te zien zitten. Malacia wordt echter nadrukkelijk gelinkt aan Club Brugge: met een beetje pech houdt Feyenoord geen linksback over. Zolang er niets definitief rond is, spelen beide backs echter gewoon in Rotterdam-Zuid, waarbij Malacia een streepje voor heeft op Haps. Maar dat kan dus ieder moment weer anders zijn...

Centrale middenvelders

Jens Toornstra, Leroy Fer, Orkun Kökcü, Mark Diemers, Wouter Burger en Achraf El Bouchataoui
Aan centrale middenvelders geen gebrek bij Feyenoord, maar het is voornamelijk de vraag wie kwalitatief goed genoeg zijn om deze rol op te pakken. Fer deed dat tijdens de vorige twee seizoenen, maar het is nog even de vraag op welke positie hij zich moet gaan richten. Jens Toornstra lijkt in elk geval een zekerheid op het opstellingsformulier van Slot.

Wordt Kökcü kind van de rekening, of gaat de trainer misschien met vier middenvelders spelen? Diemers heeft in elk geval aangegeven een vertrek niet uit te sluiten als zijn kans op speeltijd gering is. De talenten Burger en El Bouchataoui zullen geduldig moeten zijn en hun kansen afwachten. Of Burger, die de afgelopen jaargang al aan Sparta Rotterdam verhuurd werd, het komende seizoen ook in De Kuip speelt, is de vraag. De middenvelder staat op de lijst om weer verhuurd te worden.

Aanvallende middenvelder

Guus Til, João Teixeira en Francesco Antonucci
Op het eerste oog lijkt het een uitgemaakte zaak: Til wordt de 'nummer 10' van Feyenoord. Teixeira toonde zich het afgelopen seizoen niet de gewenste creatieve spelmaker, terwijl Antonucci twee jaar bij FC Volendam heeft gespeeld. Til heeft ervaring opgedaan in de Russische competitie en de Bundesliga, zonder veel te spelen overigens, én is een oude bekende van Slot. Die ervaring is zeer welkom op het Rotterdamse middenveld. De talentvolle Antonucci kan een verrassing worden, maar de kans lijkt niet groot dat hij bij de competitiestart een basisplek veroverd heeft. Daar moet bij gezegd worden: mits iedereen fit is.

Buitenspelers

Luis Sinisterra, Bryan Linssen, Christian Conteh, Aliou Baldé en Marouan Azarkan
Na het gevoelige vertrek van Steven Berghuis naar Ajax heeft Feyenoord geen echte rechtsbuiten meer. Alle bovenstaande namen hebben een voorkeur voor de linkerflank of spitspositie. Het is onzeker of er nog een flankspeler bijkomt in De Kuip, aangezien Arnesen in eerste instantie aast op een nieuwe spits. Als er niets bijkomt, lijken Sinisterra en Linssen nummer één en twee te zijn voor de buitenkant. Wellicht switcht Slot naar een 4-4-2 om zijn voorhoede in individueel opzicht meer in hun kracht te laten spelen. Maar afgaande op de oefenwedstrijden van Feyenoord tot dusver lijkt 4-3-3 toch de eerste optie. Wanneer het de club lukt Alireza Jahanbakhsh in te lijven, krijgen Sinisterra en Linssen serieuze concurrentie. In dat geval lijken de drie buitenspelers te gaan concurreren voor twee plekken.

Spits

Róbert Bozeník, Naoufal Bannis en Dylan Vente
'Persona non grata' Nicolai Jörgensen is niet meer opgenomen in deze lijst. Een langer verblijf in Rotterdam lijkt uitgesloten voor de Deense held van Feyenoords laatste kampioensseizoen. Bozeník is momenteel de aangewezen persoon om Feyenoord van goals te voorzien, maar of hij er vijftien in één seizoen inlegt, valt te bezien. Bannis en Vente komen normaal gesproken tekort voor een basisplek bij een topclub in Nederland, dus het komt niet uit de lucht vallen dat Arnesen een nieuwe goaltjesdief zoekt. Wie?

De naam van Giorgos Giakoumakis is gevallen, maar hij is waarschijnlijk te duur. Misschien heeft John Guidetti oren naar een terugkeer in De Kuip? Hij is bij Deportivo Alavés op een zijspoor beland en kan zijn carrière nieuw leven inblazen. Mocht Feyenoord te weinig geld hebben voor een aanvalsleider, is huren een optie. Cyriel Dessers is bij KRC Genk niet altijd zeker van een basisplek en kent de Eredivisie, dus wie weet ziet hij het wel zitten om bij Feyenoord in de punt te staan? Of voormalig FC Twente-speler Enes Ünal? De 24-jarige Turk speelt inmiddels degradatievoetbal bij Getafe, maar opnieuw een jaartje Eredivisie kan de spits wellicht goed doen in zijn ontwikkeling. Haalbaar of niet: het lijkt de vijver waarin Feyenoord moet gaan vissen.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)