Vijf zaken die Van Gaal meteen moet aanpakken: 'Road to Qatar' en volksliefde

Vijf zaken die Van Gaal meteen moet aanpakken: 'Road to Qatar' en volksliefde

13-07-2021 15:00
130

Louis van Gaal lijkt de opvolger van Frank de Boer te gaan worden als bondscoach van het Nederlands elftal. Er staat de ervaren oefenmeester een zware klus te wachten, want er liggen een aantal zaken op stapel die meteen aangepakt moeten worden. VoetbalPrimeur legt ze je voor.

Nederland moet weer van Oranje gaan houden
Ons land kent van nature een 'alles-of-niks-mentaliteit'. Als de voetballers presteren, staan we allemaal achter de ploeg en gaan we massaal de straat op in onze Oranje-uitdossing. Als de resultaten tegenvallen, keert het volk zich ook meteen tegen het team. Dat laatste is nu het geval: na de smadelijke uitschakeling in de achtste finale van het EK tegen de Tsjechen (2-0) is geen enkele Nederlandse voetballiefhebber van plan om trots over Oranje te vertellen.

Dat gevoel moet zo snel mogelijk omgedraaid worden, zeker met drie cruciale WK-kwalificatiewedstrijden in aantocht. In september moet de weg richting het toernooi van eind 2022 in Qatar geplaveid worden en het is aan Van Gaal om het volk daar weer bij te betrekken. Gelukkig voor hem lijken de meeste mensen positief over zijn aanstelling en wordt algemeen geaccepteerd dat de Tulpengeneraal nou eenmaal de beste keuze is.

De weg naar het WK van 2022 in Qatar vinden
Mooi voetballen is belangrijk, maar winnen is nog veel belangrijker. Een credo dat Van Gaal hanteert en dat het Nederlands elftal hard nodig gaat hebben. Begin september staat het drieluik Noorwegen-uit, Montenegro-uit en Turkije-thuis op het programma en om uitzicht te houden op het WK van 2022 zijn negen punten in die drie wedstrijden eigenlijk verplicht. Oranje moet binnen een mum van tijd klaargestoomd worden voor die duels.

Wie beter dan de 69-jarige Amsterdammer om dat klaar te spelen? Van Gaal heeft meermaals bewezen een elftal binnen korte tijd naar zijn eigen ideeën te kunnen laten spelen en daarnaast ook alle neuzen dezelfde kant op te kunnen krijgen. Als hij wordt aangesteld, kunnen we een team verwachten dat voor volk en vaderland zal spelen en er alles aan gaat doen om september af te sluiten met de volle buit.

De systeemdiscussie beëindigen
Frank de Boer herintroduceerde tijdens de voorbereiding op het afgelopen EK het 5-3-2-systeem bij Oranje en kreeg daarvoor zelfs de complimenten van Van Gaal. Wat De Boer echter niet zo goed aanpakte was het verdedigen van zijn keuze. De nationale discussie over het al dan niet loslaten van de 'Hollandse School' bleef maar oplaaien, maar met dat bijltje heeft de IJzeren Tulp al eens gehakt. In 2014 overtuigde hij Nederland met 'zijn' 5-3-2 en leidde hij Oranje naar plek drie op het WK.

Het is Van Gaal dus wel toevertrouwd om ook dit keer de juiste succesformule te smeden en die succesvol aan analisten, experts en het volk te verkopen. Dat geweldige wereldkampioenschap in Brazilië hoeft maar één keer in herinnering te worden gebracht om je te realiseren dat de Hollandse School niet per se 4-3-3 hoeft te zijn en dat Van Gaal zijn elftal destijds op een mooie manier aan resultaten liet komen.

Het aantal relletjes verminderen
Anwar El Ghazi die via een appje te horen kreeg dat hij de definitieve EK-selectie niet gehaald had, Jasper Cillessen die niets begreep van de beslissing om hem buiten de groep te houden en versprekingen op persconferenties: het is een greep uit de slippertjes die De Boer als bondscoach beging. Het deed het vertrouwen van sommige spelers en het volk in de keuzeheer geen goed. Van Gaal moet het anders gaan doen.

Een smetteloze anderhalf jaar zijn nodig om met het volste vertrouwen van alle bij Oranje betrokken spelers, stafleden en de rest van Nederland richting het WK te gaan. Gelukkig laat de aanstaand bondscoach niets aan het toeval over en is hij een controlfreak. Of het nou fouten maken met cijfers is of spelers niet persoonlijk van vervelende boodschappen op de hoogte brengen, het zijn geen dingen die Van Gaal en zijn staf zouden kunnen overkomen.

Topspelers op hun best laten fungeren
Misschien wel de belangrijkste opdracht voor Van Gaal: hoe fungeren alle toppers die Oranje rijk is als een team? Memphis Depay speelt zo nu en dan als een eenmansteam, maar vindt wel dat de ploeg om hem moet draaien. Frenkie de Jong kan niet alles in zijn eentje doen en sterke verdedigers als Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Virgil van Dijk staan niet op een positie om het spel bij de hand te kunnen nemen.

Veel zal zeker afhangen van de terugkeer van Van Dijk. De leider werd node gemist op het EK, want reserve-captain Georginio Wijnaldum heeft niet dat natuurlijke overwicht dat de stopper van Liverpool wel heeft. Toch zal ook de aanstelling van Van Gaal gewicht in de schaal leggen. Hij slaagde er in 2014 in om de morrende Wesley Sneijder van zijn plan te overtuigen, liet Arjen Robben en Robin van Persie naast elkaar fungeren en hield vertrouwen in een onervaren defensie. Iedereen liep weg met het 'Totale Mens-principe' en dat kunstje is opnieuw nodig.