Cambuur zonder Mühren, NEC met Schöne: de drie promovendi uitgelicht

Cambuur zonder Mühren, NEC met Schöne: de drie promovendi uitgelicht

14-07-2021 11:47 Laatste update: 12:09
64

SC Cambuur Leeuwarden werd fluitend kampioen, Go Ahead Eagles promoveerde op de slotdag op wonderbaarlijke wijze en NEC was de sterkste in de play-offs. Dit seizoen wacht deze drie ploegen de zware taak om zich te handhaven in de Eredivisie. Hoe staan de promovendi ervoor, een kleine maand voor aanvang van de competitie? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Wie moet Mühren doen vergeten?
Met een straatlengte – vijftien punten – voorsprong stond Cambuur het afgelopen Keuken Kampioen Divisie-seizoen op eenzame hoogte ten opzichte van de rest. De Friezen hadden natuurlijk Robert Mühren, die met 38 doelpunten een enorm aandeel had in het kampioenschap. Maar, Mühren is huiswaarts gekeerd. FC Volendam heeft de geboren Volendammer ervan overtuigd om in het vissersdorp te voetballen. Wat heeft Cambuur ervoor in de plaats gekregen?

Henk de Jong heeft er weliswaar twee spitsen voor teruggekregen, maar de vraag is of ze kunnen tippen aan Mühren. Sam Hendriks en Tom Boere moeten Mühren in elk gevoel doen vergeten in de punt van de aanval. Hendriks kwam over van Go Ahead Eagles, terwijl Boere de transfervrije stap maakte van SV Meppen. Beide aanvalsleiders hebben niet het beste seizoen achter de rug. Boere kwam in de 3. Bundesliga niet verder dan vier doelpunten in 27 duels, terwijl Hendriks er acht in 35 duels maakte, meestal als invaller. Of ze het de Eredivisie-verdedigers lastig kunnen maken? Dat is lastig inschatten.

Over de voorbereiding van Cambuur valt nog weinig te zeggen. Twee oefenduels werden afgelast door coronabesmettingen, waardoor de wedstrijd tegen Telstar het enige meetmoment was tot dusver. Deze werd wel overtuigend met 6-0 gewonnen. Of de club deze lijn door kan trekken, wordt 24 juli duidelijk, als de club tegen PEC Zwolle speelt.

Vermoedelijke opstelling:

Stevens; Schmidt, Tol, Schouten, Bangura; Hoedemakers, Breij, Paulissen; Doodeman, Boere, Kallon

'De verrassing' levert in
Zelfs de beste TOTO-voorspellers hadden hun geld vier wedstrijden voor het einde nog niet op een rechtstreekse promotie van Go Ahead Eagles gezet. Toch gebeurde het. Voor het eerst sinds het seizoen 2016-2017 spelen de Deventenaren weer op het hoogste niveau. Om daar te blijven, zal de club wel moeten investeren in nieuwe spelers.

'Recordkeeper' Jay Gorter vertrok naar Ajax, vice-aanvoerder Sam Beukema zette de stap naar AZ en Kowet verlengde bovendien het contract van captain Jeroen Veldmate niet. Go Ahead Eagles haalde weliswaar al acht nieuwe spelers, maar geen van hen heeft al bewezen zich te kunnen meten op Eredivisie-niveau. Good old Jacob Mulenga heeft dat in het verleden wel gedaan, maar is alweer 37.

Go Ahead Eagles ontving RKC Waalwijk al op 'Klein Milanello', de bijnaam voor de Deventer thuisbasis in de voorbereiding. Dat duel eindigde in een 1-1 gelijkspel, dus Kowet heeft al tegenstand gehad van een andere Eredivisionist. Toch weet trainer Kees van Wonderen dat er nog het een en ander moet gebeuren, voordat zijn formatie op 13 augustus het startschot van de competitie geeft tegen sc Heerenveen.

Recent zei de eindverantwoordelijke namelijk dat de club 'opnieuw moet formeren en afstemmen' door het vertrek van onder andere Gorter en Beukema. "Normaal gesproken promoveer je, houd je het team bij elkaar en haal je er wat sterkhouders bij om het gevecht aan te gaan in de Eredivisie." Dat gaat dit seizoen niet op voor Go Ahead Eagles.

Vermoedelijke opstelling:

Noppert; Deijl, Nauber, Bakker, Kuipers; Brouwers, Rommens, Botos; Berden, Mulenga, Oratmangoen

Gepokt en gemazeld in Nijmegen
Tegelijk met Go Ahead Eagles degradeerde NEC naar het tweede niveau, om nu weer terug te keren in Eredivisie. In De Goffert timmeren technisch directeur Ted van Leeuwen en trainer Rogier Meijer hard aan de weg om een representatief Eredivisie-elftal op te stellen. Vooralsnog doet de Nijmeegse club het op transfergebied beter dan de andere promovendi.

Met de terugkeer van Lasse Schöne op het oude nest heeft NEC een bak ervaring binnengehaald, terwijl de ervaren steunpilaar Édgar Barreto bij de club blijft. Dat geldt ook voor aanvoerder Rens van Eijden, maar hij ligt er de komende maanden uit met een zware knieblessure. Ook vleugelverdediger Ilias Bronkhorst vertrok van Telstar naar NEC. Hij toonde het afgelopen jaar in de Keuken Kampioen Divisie aan dat hij klaar is voor een stap hogerop.

In de oefenduels liet NEC echter nog niet zien dat het de Eredivisie kwalitatief gezien aankan. De eerste oefenwedstrijd werd weliswaar nog met 1-13 gewonnen van NEC amateurs, daarna ging het mis tegen AZ (4-1 verlies) en AFC Amsterdam (2-1 verlies).

Meijer ziet dat NEC meer nieuwe aanwas prima kan gebruiken. "Maar er is geen paniek. Natuurlijk ben ik hier niet blij mee, maar we zitten in de eerste weken van de voorbereiding", zei hij onlangs. De Nijmegenaren hebben nog een maand tot de competitiestart, maar het is wel meteen kampioen Ajax dat op NEC wacht.

Vermoedelijke opstelling:

Branderhorst; Van Rooij, Odenthal, Van Eijden, El Karouani; Schöne, Barreto, Bruijn; Okita, Romeny, Tavsan

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)