'Er wordt gezegd dat ik als VAR heb zitten slapen, daar heb ik moeite mee'

'Er wordt gezegd dat ik als VAR heb zitten slapen, daar heb ik moeite mee'

Gepubliceerd: dinsdag 13 juli 2021 om 20:41di 13-07-2021 om 20:41

Pol van Boekel baalt van de ontstane ophef na de wedstrijd tussen Denemarken en Italië op het EK. De arbitrage, onder leiding van Danny Makkelie, ging in de fout bij het penaltymoment rond Raheem Sterling. Makkelie en Van Boekel kregen dagenlang kritiek over zich heen.

In de verlenging van de halve finale ging het mis. Sterling ging wel erg makkelijk naar de grond, maar Makkelie floot voor een strafschop. "Ik heb mezelf al tientallen keren afgevraagd wat er gebeurd zou zijn als ik wél had ingegrepen", zegt Van Boekel tegen het Algemeen Dagblad. "Ik snap dat er kritiek is. Maar ik heb me er wel aan gestoord. Vooral aan de mensen die onzin uitkramen. Zo wordt gezegd dat ik als VAR hebben zitten slapen. Daar heb ik moeite mee."

Van Boekel vindt de gegeven strafschop van Makkelie 'zwaar gestraft'. "Maar ik moet de beslissing van de scheidsrechter in dit geval steunen. Dat is het wereldwijde VAR-protocol nou eenmaal. Kijk. Voetbal is geen tennis hè, waar een bal in of uit is. Bij voetbal heb je te maken met een grijs gebied. Het liefst blijf ik weg van de discussie, ook omdat Danny de scheidsrechter was en niet ik, maar ik wil me niet verschuilen. Ik wil hier open over zijn. Uitleggen waarom de VAR dit doet."

Van Boekel baalt, maar kan de kritiek wel hebben. "Bovendien voel ik de steun van Danny en de UEFA. Al was het een enorme teleurstelling dat ik niet dé VAR was bij de finale tussen Italië en Engeland, maar slechts de assistent-VAR. In eerste instantie dan. Want ik begrijp het inmiddels wel. Met alle druk van buitenaf heeft de UEFA zichzelf, mij en Bjorn Kuipers in bescherming willen nemen al voor de finale."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws