Slot over methode-Ten Cate: 'Bikkelhard, hij vond PEC Zwolle al inferieur'

Slot over methode-Ten Cate: 'Bikkelhard, hij vond PEC Zwolle al inferieur'

15-07-2021 16:32
47

Feyenoord-trainer Arne Slot heeft als speler en als assistent-trainer met verschillende trainers gewerkt en heeft van velen van hen iets opgestoken. Jan Everse (ex-PEC Zwolle), Henk de Jong, Marcel Keizer (beiden ex-Cambuur) en met name Henk ten Cate (ex-NAC Breda) springen eruit, laat hij weten aan Voetbal International.

Ten Cate was aan het begin van de eeuw zijn trainer bij NAC Breda. De inmiddels 66-jarige Amsterdammer regeerde met harde hand en was genadeloos voor spelers die in zijn ogen niet aan het gewenste niveau voldeden. "Ik kwam van PEC (toen nog een Eerste Divisie-club, onder de naam FC Zwolle, red.) en dat vond Henk al een inferieur niveau vergeleken met NAC Breda. Hij was bikkelhard inderdaad", beaamt Slot. "Maar ik heb onder hem wel mijn beste seizoen ooit gespeeld in de Eredivisie."

Die aanpak wierp wel zijn vruchten af: Ten Cate en Slot haalden in 2003 Europees voetbal met NAC. Deze methode zou anno 2021 echter niet meer werken, denkt de huidige Feyenoord-trainer. "Maar dat geldt volgens mij voor de hele maatschappij. Trainers van een jaar of twintig geleden hadden het makkelijker, al geldt dat net zo goed voor politieagenten, leraren, burgemeesters en noem alles maar op", aldus Slot. "Omdat er gewoon veel beter werd geluisterd."

Slot constateert dat de nadruk tegenwoordig meer ligt op individualisme, waar voorheen het teambelang centraal stond. "Ik denk dat we een beetje zijn doorgeslagen in het geven van vrijheden. Daarbij heb je nu een generatie spelers die sneller overtuigd is van zichzelf", vertelt hij. "Ik vind dat ook weer niet zo gek: één jaar goed spelen en je kunt bij wijze van spreken al financieel onafhankelijk worden."