'Wij voerden 5-3-2 beter uit dan Oranje, ik zag eerst niet zo goed wat ze wilden'

'Wij voerden 5-3-2 beter uit dan Oranje, ik zag eerst niet zo goed wat ze wilden'

16-07-2021 12:35
34

Dat NEC komend seizoen in de Eredivisie speelt, heeft de club voor een deel te danken de 5-3-2-formatie van trainer Rogier Meijer. Het bleek dé succesformule om in mei de play-offs te winnen. Meijer is trots op de uitvoering, maar geeft er geen vervolg aan.

"Komend seizoen gaan we weer terug naar 4-3-3", vertelt Meijer in een uitgebreid interview met Voetbal International. Deze zomer kreeg de trainer van NEC 'navolging' van Frank de Boer, die Oranje in een 5-3-2-systeem op het EK liet acteren. Daar was veel om te doen, in tegenstelling tot de reacties in Nijmegen. "Wij voerden het ook beter uit", stelt Meijer.

"Onze backs waren vrij aanvallend en Edgar (Barreto, red.) had een belangrijke rol in de opbouw. Bij Oranje zag ik in het begin niet zo goed wat ze wilden. Misschien was de voorbereidingstijd te kort, maar je kunt ook zeggen dat spelers van dat niveau dat soort dingen sneller oppikken."

"Het gaat er ook om wat je wil. Als je via de vleugels wil spelen, moet je de as dichthouden. Tegen Georgië (3-0 in oefenduel, red.) zag ik een paar keer dat de as helemaal openlag. Dat zijn dingen die je kunt bespreken en die trainbaar zijn", doceert Meijer. "Frank de Boer zal er vast goed over hebben nagedacht en Oranje heeft spelers die het systeem kennen, maar de uitvoering was niet goed genoeg."