Zo wil PSV kloof met Ajax dichten: centrale rol Götze, hoop op De Jong

Zo wil PSV kloof met Ajax dichten: centrale rol Götze, hoop op De Jong

16-07-2021 17:00
141

PSV zag Ajax lijdzaam uit zicht verdwijnen en dus gaat het roer om. Mede dankzij een kapitaalinjectie van vijftig miljoen euro verwelkomde coach Roger Schmidt een handvol nieuwe spelers. En er lijkt nog meer vuurwerk te volgen vanuit het Philips Stadion. VoetbalPrimeur stelt het 'nieuwe' PSV voor.

PSV wil de titelstrijd met de concurrent uit Amsterdam nieuw leven inblazen. Onder meer de achterhoede werd onder handen genomen. Joël Drommel is de beoogde eerste doelman, al kan ook Yvon Mvogo de club trouw blijven. De Eindhovenaren speelden al in op een vertrek van Denzel Dumfries door André Ramalho en Phillipp Mwene aan te trekken. Zij lijken met Jordan Teze te strijden om een basisplaats, waarbij Mwene ogenschijnlijk een achterstand heeft.

Olivier Boscagli en Philipp Max zijn zeker van hun plek in de defensie. Schmidt heeft Nick Viergever, Armando Obispo en de talenten Shurandy Sambo en Fredrik Oppegard nog achter de hand. De kans is aannemelijk dat de toekomst van Viergever óf Obispo buiten Eindhoven ligt, in het geval van die laatste vermoedelijk op huurbasis. Derrick Luckassen mag sowieso weg.

Van Ginkel of Pröpper?
Op het middenveld moet de terugkeer van Marco van Ginkel en Davy Pröpper voor een flinke impuls zorgen. Van Ginkel speelde het afgelopen halfjaar al op huurbasis in Eindhoven en hoopt het blessurespook nu eindelijk achter zich gelaten te hebben. Ook Pröpper moest vorig seizoen vaker toekijken dan hem lief was en wil toegroeien naar zijn oude vorm. Zij zouden weleens samen kunnen uitmaken wie een basisplaats krijgt, naast granieten blok Ibrahim Sangaré. Op basis van de voorbereiding lijkt Van Ginkel voorlopig een streepje voor te hebben. Hij kan zelfs zomaar de aanvoerder worden.

Verder staat er vermoedelijk nog een flinke uittocht te wachten. Pablo Rosario staat open voor een nieuw avontuur, hoewel er van concrete interesse nog geen sprake lijkt. Erick Gutiérrez, Michal Sadílek en Dante Rigo hebben nauwelijks perspectief. De veelzijdige Ryan Thomas wordt daarentegen wel als nuttige optie gezien.

Centrale rol Götze
Schmidt wil komend seizoen een iets andere invulling geven aan zijn geliefde en veelbesproken 4-2-2-2 systeem. De coach sprak met steunpilaar Mario Götze over een rol in de as, achter de diepe spits. Ook Mohamed Ihattaren is bij uitstek geschikt voor die rol. Het kwartje lijkt te vallen bij het toptalent, maar zijn toekomst is nog altijd hoogst onzeker. Met Ritsu Doan en Mauro Júnior achter de hand, is PSV desondanks goed voorzien. Talent Richard Ledezma was ook op weg een plekje in de selectie te veroveren, toen een zware blessure roet in het eten gooide.

Ook aan de zijkanten loopt PSV over van de kwaliteiten. Oranje-international Cody Gakpo en de gewilde Noni Madueke zijn de beoogde basisspelers, maar Yorbe Vertessen ontwikkelt zich in rap tempo en hijgt in hun nek. Bruma mag daarom zijn biezen pakken. Wie de buitenspelers straks moeten bedienen is nog even de vraag. Eran Zahavi is op dit moment de eerste keus, mede doordat Donyell Malen vermoedelijk een toptransfer gaat maken.

Luuk de Jong
Schmidt gaf echter al te kennen dat hij niet genoeg aanvallers heeft. De Duitser wil 'topspelers' aantrekken. Zodra Malen verkocht is, zou PSV alle pijlen willen richten op Luuk de Jong. Daarnaast viel in de wandelgangen de naam van het Tsjechische toptalent Adam Hlozek. Wellicht kan pechvogel Maximiliano Romero nog verrassen. Vanuit de jeugd kloppen Fodé Fofana en Jeremy Antonisse op de deur, maar zij lijken zich nog even op Jong PSV te moeten richten.

PSV en Schmidt hebben hun zaakjes uitstekend op orde richting de belangrijke duels met Galatasaray in de Champions League-kwalificatie. Zo zijn alle posities minstens dubbel bezet. Malen en Dumfries vertrekken zo goed als zeker, maar dat geeft ook weer financiële mogelijkheden om de ploeg verder te versterken en zodoende de kloof met Ajax te dichten. Het verschil met een jaar geleden is groot: gaat de schaal voor het eerst sinds 2018 weer naar Eindhoven?

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)