Ajax staat in de kou na Sulemana-twist: 'Nee, Ajax heeft zich niet teruggetrokken'

Ajax staat in de kou na Sulemana-twist: 'Nee, Ajax heeft zich niet teruggetrokken'

20-07-2021 13:45 Laatste update: 15:03
229

Ajax heeft misgegrepen: Kamaldeen Sulemana tekende niet in Amsterdam, maar bij Stade Rennes. Waar is het fout gegaan voor Ajax? 

Ajax had met FC Nordsjaelland een akkoord over de transfer van Sulemana. Kosten: ongeveer zestien miljoen euro. Maar het kapitaalkrachtige Stade Rennes mengde zich in de strijd en vormde ineens een serieuze dreiging voor Ajax. Sulemana was al in Nederland voor de medische keuring, maar is toch weer gaan twijfelen en werd plots gespot in Frankrijk.

Na een radiostilte van een week of twee leek Ajax weer de beste papieren te hebben. Leek, want op het laatste moment vroeg Sulemana opnieuw bedenktijd, waardoor Ajax volgens De Telegraaf de stekker uit de onderhandelingen trok. Sulemana tekende kort daarna bij Rennes.

Gisle Thorsen volgt Nordsjaellend op de voet voor het Deense Ekstrabladet. Hij vraagt zich af of Ajax zich wel echt teruggetrokken heeft, of de strijd simpelweg verloren heeft van Rennes. "Nee, Ajax heeft zich niet teruggetrokken. Sulemana heeft gewoon voor Rennes gekozen. Wij horen hier dat de club rond de twintig miljoen euro voor hem betaalt. Nordsjaelland accepteerde ook een bod van Ajax en van een andere club. Het bod van Ajax was niet zo hoog als dat van Rennes, maar zou uiteindelijk wel op dat bedrag uitkomen door bonussen, die best makkelijk te realiseren waren."

Thorsen sluit niet uit dat Ajax niet als verliezer uit de bus wilde komen en dus maar gezegd heeft dat het zelf de gesprekken beëindigd heeft. "Dat zou je zo kunnen doen als je weet dat het game over is, maar ik weet het uiteraard niet zeker. De gesprekken zijn altijd wel respectvol verlopen."

Het verhaal gaat dat het kamp-Sulemana een torenhoge commissie aan geïnteresseerde clubs heeft gevraagd. Dat is ook de reden dat Ajax de deal niet eerder rond wilde maken. "Hij vraagt op dit moment heel veel commissie en daar laat Ajax het nu nog niet op doorgaan", zei Telegraaf-verslaggever Mike Verweij onlangs bij ESPN. "Ajax zegt dat het geen Liverpool of Real Madrid is, omdat ze nu al heel veel commissie betalen ten opzichte van andere Nederlandse clubs."

Rennes kwam met beter aanbod
Rennes was bereid om last-minute in te schieten met extra geld voor Sulemana en zijn entourage. De speler wordt sinds kort begeleid door Colossal Sports Management, waar ook Raheem Sterling aan verbonden was. Sulemana zat een tijdje zonder management, maar kreeg door zijn indrukwekkende prestaties bij Nordsjaellend de ene na de andere aanbieding van zaakwaarnemers.

Volgens welingelichte Franse bronnen hadden familie en vrienden van Sulemana al vliegtickets naar Amsterdam geboekt, maar die toch weer geannuleerd toen Rennes-directeur Florian Maurice het kamp-Sulemana een betere aanbieding voorschotelde. Daardoor vroeg Sulemana opnieuw bedenktijd aan Ajax, dat inmiddels de buik vol had van de situatie.

Sulemana accepteerde het laatste aanbod van Maurice. En dus ging de reis niet naar Amsterdam, maar naar Rennes. Daar lag een financieel aantrekkelijke vijfjarige verbintenis klaar voor Sulemana, die zijn zinnen aanvankelijk op Ajax had gezet. "Kamaldeen is een erg speciaal persoon. Hij heeft goed zijn onderzoek gedaan en de geïnteresseerde clubs bezocht. Het is niet makkelijk geweest voor Ajax. Misschien wil hij zelf naam maken en geen tweede Kudus (ook afkomstig van FC Nordsjaelland, red.) worden", zegt Thorsen.

Maar dat geld een belangrijke rol speelt voor het kamp-Sulemana, dat wordt ook in Frankrijk en Denemarken aangenomen.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie