Klap voor ADO: niet aannemelijk dat gemeente mee gaat werken aan huurverlaging

Klap voor ADO: niet aannemelijk dat gemeente mee gaat werken aan huurverlaging

Gepubliceerd: dinsdag 20 juli 2021 om 21:03di 20-07-2021 om 21:03

Laatste update: dinsdag 20 juli 2021 om 21:06di 20-07-2021 om 21:06

De toekomst van ADO Den Haag is nog steeds niet duidelijk: de club uit de residentiestad kampt met ernstige financiële problemen en kan alleen gezond verder wanneer er een overnamekandidaat gevonden gaat worden. Een tegenvaller: een verlaging van de stadionhuur lijkt er niet in te zitten.

De twee belangrijkste gegadigden om ADO over te nemen, legden een tijdje terug harde eisen op tafel: de minderheidsaandeelhouders zouden hun zetel op moeten geven (hetgeen inmiddels is gebeurd) en de stadionhuur zou omlaag moeten. Hier stribbelt de gemeente Den Haag echter tegen.

"Daar zijn Europees strenge regels over", vertelt Jeroen Reiziger, herstructureringsdeskundige van ADO Den Haag, in gesprek met Voetbal International. "De enige discussie die je dan kunt voeren, is wat een marktconforme huur is. Als je ziet wat er ooit is geïnvesteerd bij de bouw van het stadion, dan is dit wél marktconform. Nu hoor je veelal het argument: Als de club omvalt, heeft de gemeente een stadion zonder bespeler. Maar dat geldt dan voor alle Eredivisie-clubs. Dan kan overal de huur wel naar nul. Ik zeg niet dat een huurverlaging een absolute no go is, maar het is ook niet aannemelijk."

Hoewel een huurverlaging er niet in lijkt te zitten, wil de gemeente wel op andere manieren meedenken. Zo zouden er meer evenementen toegestaan kunnen worden, of kan ADO het onderhoud aan het stadion zelf uit gaan voeren. Dit zou het nodige besparen.

Zonder huurverlaging exit
Het lijkt voor de twee belangrijkste overnamekandidaten echter reden om de stekker uit een mogelijke deal te trekken. "Ad Nederlof heeft duidelijk gezegd dat ze zonder huurverlaging exit zijn. Dat is nu het geval", aldus Reiziger. "De adviseur van Ed Maas heeft mij de afgelopen week tot tweemaal toe bevestigd niet om tafel te komen. Ik reken niet meer op deze partijen, al weet je het in dit proces nooit."

Toch hoeft dit niet het einde te zijn voor ADO. Reiziger stelt dat hij met andere partijen in gesprek is. "Dat zijn gegadigden die eerder in de race waren, maar ook die zijn nu aangehaakt. We nemen iedereen even serieus, al is het in dit proces vaker gebeurd dat partijen niet serieus bleken", zo sluit hij af.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws