Breaking news

LIVE: Go Ahead recht de rug en jaagt met veel energie op gelijkmaker tegen PSV

Van profvoetballer tot meubelmaker: 'Weer van m'n hobby m'n werk kunnen maken'

Van profvoetballer tot meubelmaker: 'Weer van m'n hobby m'n werk kunnen maken'

Gepubliceerd: zondag 25 juli 2021 om 10:00zo 25-07-2021 om 10:00

Trainer, technisch directeur, scout, analist: de bedrijfstak betaald voetbal biedt genoeg carrièremogelijkheden voor spelers die hun loopbaan beëindigen. Sommigen van hen doen het echter nét even anders. VoetbalPrimeur portretteert een aantal oud-profs die het roer na hun carrière radicaal om hebben gegooid. In deze aflevering: Niels Wellenberg, voorheen verdediger van Go Ahead Eagles, FC Twente en NEC, tegenwoordig meubelmaker.

Degelijke back, creatieve meubelmaker
De rechtsback in ruste kan wel lachen om het contrast. Hij spreekt bij zijn bedrijf AMOK dagelijks zijn creativiteit aan en zoekt naar de 'wauw-factor' voor zijn designmeubels. "Als voetballer was ik vooral degelijk", vertelt hij aan deze site. "Als er verdedigd moest worden, stond ik er. En anders speelde Ronnie Stam."

Wellenberg, vlak voor het kampioensseizoen 2009/2010 vertrokken bij FC Twente, kijkt met zelfspot en realisme terug. "Met mij erbij waren ze misschien helemaal geen kampioen geworden...", knipoogt hij. "Mijn carrière had minder kunnen zijn en had met een beetje geluk ook iets meer kunnen zijn. Bij Twente was ik vaak de ideale twaalfde man. En als het net lekker ging, raakte je geblesseerd en kon je weer achteraan aansluiten. Maar dat heeft ook met kwaliteit te maken."

Wellenberg moest voor zijn dertigste al noodgedwongen stoppen, nadat hij in dienst van NEC een zware knieblessure had opgelopen. Vervolgens ging hij zich specialiseren in een oude liefhebberij. "In mijn tijd bij Go Ahead Eagles woonde ik antikraak, met een huisgenoot die industrieel productontwerp deed. Als we een tafel nodig hadden, maakten we die gewoon zelf. Als speler van Twente heb ik ook wel eens zelf een salontafel gemaakt. Ik vind het leuk om dingen te maken en te creëren."

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Niels Wellenberg (@nielswellenberg)

Van garagebox naar eigen werkplaats
Eén van zijn eerste klanten was Bas Sibum, oud-ploeggenoot in Enschede en Nijmegen. "En ik heb één keer een vraag gekregen van iemand uit de buurt van Nijmegen. Die dacht wel: hé, is dat niet die voetballer? Maar verder heb ik eigenlijk niet veel gehad aan die naamsbekendheid of mijn netwerk", vertelt Wellenberg desgevraagd. "Het is vooral door mond-tot-mondreclame gegroeid, via familie en buren."

De geboren Deventenaar moest zijn nieuwe carrière dus vanaf de grond opbouwen, maar dat is tot nu toe niet slecht gegaan: hij heeft zijn werkterrein in woonplaats Schalkhaar al uit kunnen breiden. "Ik ben een paar jaar geleden verhuisd, naar een paar huizen verderop. Daarvoor zei ik al tegen mijn vriendin: dit blijf ik niet tien jaar lang in de garagebox doen. Daar kon ik mijn kont niet keren", vertelt hij. "Ik heb een werkruimte aan huis en ik kan ook 's avonds of in het weekend doorwerken."

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Niels Wellenberg (@nielswellenberg)

Zakenman Zomer
Zzp'er Wellenberg is dus eigen baas. Wat voor meerdere oud-profs gold, gold ook voor hem: het was even wennen om zijn eigen agenda te kunnen bepalen. "Plannen en organiseren is niet mijn sterkste kant, dat was op school ook al zo. Ramon Zomer (ook een oude bekende uit zijn FC Twente- en NEC-tijd, red.) heeft een grote sportzaak in beheer: hij is wel een zakenman, terwijl ik wat praktischer ingesteld ben. De administratie en de planning rondmaken moet je er ook bij doen, maar dat kost mij wel iets meer moeite."

De oud-verdediger is echter volledig opgegaan in zijn nieuwe leven. Alleen als je heel ver doorscrollt op zijn Instagram-account – voorbij keukenkasten, schommels, sneakerboxen en tuinbanken – tref je sporen van een profvoetbalcarrière aan. Wellenberg spreekt oude bekenden als Zomer, Wout Brama en Peter Niemeyer nog wel eens, maar heeft nu aan de zijlijn plaatsgenomen: hij is seizoenkaarthouder bij jeugdliefde Go Ahead Eagles en traint het jeugdelftal van zijn zoon.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Niels Wellenberg (@nielswellenberg)

'Voetbal is bijzaak geworden'
Een comeback in de profwereld was geen optie. Jan Kromkamp – elfvoudig Oranje-international en in het verleden verantwoordelijk voor de jeugdopleiding van Go Ahead – heeft hem ooit benaderd voor een carrière als jeugdtrainer, maar Wellenberg gaf de voorkeur aan zijn bedrijf. "Voetbal lijkt echt heel lang geleden... Nooit gedacht, maar ik heb het eigenlijk nooit zo gemist. Voetbal was de hoofdmoot, maar het is nu bijzaak geworden."

Spelen op een lager amateurniveau zit er ook niet in, vanwege de schade die hij tijdens zijn profloopbaan op heeft gelopen. "Tijdens mijn werk heb ik heb mijn knieën ook nog nodig." Het is ook prima zo: Wellenberg heeft negen jaar na zijn gedwongen voetbalpensioen zijn plekje wel gevonden. "Ik heb voor de tweede keer van mijn hobby mijn beroep kunnen maken."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws