Alles wat je moet weten over PSV-doelwit Mergim Berisha: géén type-Malen

Alles wat je moet weten over PSV-doelwit Mergim Berisha: géén type-Malen

Gepubliceerd: dinsdag 27 juli 2021 om 13:00di 27-07-2021 om 13:00

Laatste update: dinsdag 27 juli 2021 om 13:03di 27-07-2021 om 13:03

Mergim Berisha staat volgens het Eindhovens Dagblad en Oostenrijkse media op de radar bij PSV. De 23-jarige aanvaller van Red Bull Salzburg maakte op het EK O21 indruk namens Duitsland, maar wie is hij precies? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Kosovaarse roots
"Ik ben in Duitsland opgegroeid en voel me een Duitser", zei Berisha ooit in een interview met Kicker. Dat klinkt heel normaal, maar de situatie van Berisha ligt een stuk complexer. Zijn ouders komen beiden uit Kosovo, en sinds zijn tiende voetbalt hij vrijwel onafgebroken in Oostenrijk. Een huurperiode van een halfjaar bij 1. FC Magdeburg was de enige keer dat hij weer in Duitsland terugkeerde voor een langere tijd. Het beviel hem niet bij de Duitse derdedivisionist, waardoor hij na een halfjaar alweer bij zijn andere 'thuis', Red Bull Salzburg, op de stoep stond.

Aanjager
Met PSV haalt Berisha géén type-Malen in huis. De aanvaller is een stuk agressiever. In Duitsland wordt hij omschreven als een introverte jongen, die op het veld helemaal loskomt. Hij schroomt het verdedigende werk niet en gaat harde duels met verdedigers ook niet uit de weg. Met zijn 1,88 meter is hij in de lucht ook een toegevoegde waarde.

Ervaring
De Duitser mag dan zijn hele jeugd bij Red Bull Salzburg doorlopen hebben, hij heeft al de nodige ervaring opgedaan tijdens de vele verhuurperiodes. In 2016 werd hij op achttienjarige leeftijd voor het eerst verhuurd aan partnerclub FC Liefering, ook afkomstig uit Oostenrijk. Daarna volgden huurperiodes bij LASK, 1. FC Magdeburg en SCR Altach. Het afgelopen seizoen beleefde hij zijn absolute doorbraak bij Red Bull Salzburg, door in 28 competitiewedstrijden goed te zijn voor veertien goals en tien assists.

Compleet
"Ik denk dat ik als aanspeelpunt kan fungeren, maar ook in de diepte gestuurd kan worden", zei Berisha over zichzelf. Al jaren heeft hij vrijwel evenveel doelpunten als assists op zijn naam, dus scoren én aangeven zit in hem. René Aufhauser, assistent-trainer bij Salzburg, ziet hem als een complete speler. "Hij is onvoorspelbaar voor de tegenstander. Technisch gezien is hij zeker een goede speler, maar hij heeft ook scorende kwaliteiten. Hij is een complete speler die zichzelf en zijn teamgenoten in de schijnwerpers kan zetten."

Transfer
Volgens Oostenrijkse bronnen wil Red Bull Salzburg Berisha verkopen. Zijn prijskaartje is er sinds zijn sterke optreden op het EK O21 niet lager om geworden. Hij vertegenwoordigt inmiddels een waarde van ongeveer tien miljoen euro. De Oostenrijkers willen hem van de hand doen, omdat zijn contract in 2022 afloopt. Na zijn goede seizoen kan Salzburg een aardig bedrag voor hem ontvangen, maar de biedingen waren tot dusver te laag. Wie weet wint PSV de slag om Berisha.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws