Niet betalende bond en lastige route richting WK: dit treft Advocaat aan in Irak

Niet betalende bond en lastige route richting WK: dit treft Advocaat aan in Irak

04-08-2021 15:00
42

Irak wil met Dick Advocaat naar het WK van 2022. De Aziaten staan in de finalepoule en kunnen zich aan de hand van De Kleine Generaal kwalificatie voor hun eerste eindtoernooi sinds 36 jaar. VoetbalPrimeur zocht uit hoe het land er op dit moment op voetbalgebied voor staat.

Wat treft Advocaat aan in de selectie van Irak?
De totale transferwaarde van de nieuwe selectie van Advocaat bedraagt bijna elf miljoen euro. Ter vergelijking: Orkun Kökcü, de spelmaker van Feyenoord met wie de ervaren oefenmeester afgelopen seizoen samenwerkte, is in zijn eentje al twaalf miljoen euro waard. Maar drie spelers in de laatst gekozen selectie verdienen hun brood niet in Irak en de 'sterspeler' van het land is op dit moment clubloos.

Dat is Ali Adnan (foto onder), een 27-jarige linksback die al de nodige clubs achter zijn naam heeft staan. Zijn contract bij de Vancoucer Whitecaps werd afgelopen zomer ontbonden, terwijl hij daarvoor speelde voor Udinese, Atalanta, Rizespor en Bagdad SC. De aanvallend ingestelde vleugelverdediger heeft veruit de meeste buitenlandse ervaring in de selectie, want alleen Safaa Hadi (Krylya Sovetov Samara), Bashar Resan (Qatar SC) en Mohanad Ali (Al-Duhail) komen niet in Irak uit.

Wat presteerde Irak in voorgaande jaren?
Het eerste en enige eindtoernooi dat Irak haalde, was het WK van 1986 in Mexico. Het door Argentinië gewonnen toernooi was het debuut van het Golfland op het hoogste podium en verliep niet bijzonder succesvol. In een poule met België, het gastland en Paraguay werd drie keer verloren en maar één doelpunt gemaakt. Ahmad Radhi, die tegen de Rode Duivels scoorde, is nog altijd de enige doelpuntenmaker voor Irak op een eindtoernooi.

Toch kon het land in 2007 feest vieren. Het Aziatisch kampioenschap voetbal in Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam werd verrassend gewonnen onder leiding van topscorer Younes Mahmoud (foto onder), die nog altijd een heldenstatus heeft in het land. In de finale werd Saoedi-Arabië met 1-0 verslagen door een goal van diezelfde Mahmoud en bij de laatste vier wonnen de Irakezen verrassend na strafschoppen van Zuid-Korea. 

De laatste jaren is de huidige nummer 68 van de FIFA-wereldranglijst echter geen hoogvlieger op het wereldtoneel. Het laatste Aziatisch kampioenschap, gehouden in 2019, eindigde al in de achtste finales met een nederlaag tegen uiteindelijk winnaar Qatar en de WK-kwalificatie voor het toernooi in Rusland eindigde in mineur. Japan, Saoedi-Arabië, Australië én de Verenigde Arabische Emiraten eindigden in de beslissende poule boven Irak en die vijfde plek was bij lange na niet goed genoeg.

Waarom vertrok de voorganger van Advocaat?
Drie weken geleden stapte Streshko Katanic op als bondscoach van Irak. De Sloveen stond niet op goede voet met de Iraakse bond en werd naar verluidt al een half jaar niet meer betaald. Diverse lokale media meldden dat Katanic naar de FIFA is gestapt om dat aan te kaarten, maar uiteindelijk heeft het ministerie van Sport in Bagdad besloten om het contract met de Sloveense oefenmeester te beëindigen. Zij deden geen uitspraken over de financiële en juridische afwikkeling.

Het contract van Katanic liep nog een maand door. In augustus 2018 kreeg hij een aanstelling voor drie jaar en zou per jaar worden bekeken of beide partijen nog met elkaar door wilden. Twee keer was dat het geval, maar het afgelopen jaar kreeg de Sloveen veel kritiek. Na de 1-0 nederlaag tegen Iran in de WK-kwalificatie werd het slechte spel en het gebrek aan initiatief in de selectie van de Irakezen stevig onder vuur genomen. Dat lijkt ook reden te zijn geweest om Katanic weg te sturen.

Hoe gaat de WK-kwalificatie er uit zien voor Advocaat?
Irak zit in groep A met Iran, Zuid-Korea, de Verenigde Arabische Emiraten, Syrië en Libanon. VAE wordt getraind door Bert van Marwijk en dus zullen de twee Nederlandse trainers elkaar waarschijnlijk moeten bestrijden. De eerste twee landen plaatsen zich namelijk direct voor het WK en de nummer drie van de groep speelt tegen een andere nummer drie. Als dat duel gewonnen wordt, wacht daarna ook nog een intercontinentale play-off tegen een land uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika of Oceanië.

Advocaat zal op 2 september aan zijn avontuur beginnen. Dan speelt Irak een uitwedstrijd bij Zuid-Korea in het Seoul World Cup Stadium. Om directe plaatsing voor het wereldkampioenschap af te dwingen, zal naar alle waarschijnlijkheid Iran of de Koreanen na tien wedstrijden onder Advocaat en de zijnen moeten staan. Mocht dat niet lukken, dan is de kans groot dat de strijd om plek drie tegen de Verenigde Arabische Emiraten uitgevochten moet worden. Syrië en Libanon moeten op papier geklopt worden.

De Irakezen hebben er overigens al de nodige wedstrijden in de WK-kwalificatie op zitten. In de tweede ronde van de Aziatische reeks speelden ze in een poule met Iran, Bahrein, Hongkong en Cambodja en gingen ze als één van de beste nummers twee door naar ronde drie. De Iraniërs, die in de volgende fase dus weer één van de tegenstanders zijn, werden op eigen veld zelfs met 2-1 geklopt. De uitwedstrijd werd met 1-0 verloren, maar het bewijst wel dat Advocaat zeker kans heeft om het WK te halen.