Van Hooijdonk: 'Als we eerlijk zijn: geen goede kandidaat bij de actieve trainers'

Van Hooijdonk: 'Als we eerlijk zijn: geen goede kandidaat bij de actieve trainers'

Gepubliceerd: woensdag 4 augustus 2021 om 11:34wo 04-08-2021 om 11:34

Pierre van Hooijdonk denkt dat Louis van Gaal het tij gaat keren bij het Nederlands elftal, dat in september de kwalificatiecyclus voor het WK van 2022 vervolgt. De 69-jarige Amsterdammer zat al vijf jaar zonder club, maar gaat Oranje voor een derde keer onder zijn hoede nemen.

Pi-Air was tussen 2000 en 2002 actief als international, toen Oranje onder leiding van Van Gaal plaatsing voor het WK in Zuid-Korea en Japan misliep. "Dat ging toen mis, omdat Van Gaal dacht dat zijn aanpak bij een club één op één gekopieerd kon worden naar het Nederlands elftal, wat niet werkte", aldus Van Hooijdonk in gesprek met De Telegraaf. Later zag hij als analist hoe Van Gaal zich revancheerde, met een bronzen medaille op het WK van 2014. "Toen zijn aanpak wel goed werkte. Ik denk, dat het nu ook een succes gaat worden en ik verwacht zeker dat Van Gaal zich met dit Oranje gaat plaatsen voor het WK."

Dat de KNVB toch weer teruggrijpt op het oude recept, vindt Van Hooijdonk niet erg verwonderlijk. "Als we eerlijk zijn, dan was er geen enkele goede kandidaat beschikbaar bij de actieve trainers. Dan moet je gaan schipperen en dat is nooit goed. Het is logisch, dat je dan gaat kijken naar de categorie oud-bondscoaches (Oranje kwam in recente jaren ook al bij Guus Hiddink en Dick Advocaat uit, red.)." De oud-spits denkt ook niet dat het een probleem is dat Van Gaal sinds 2016 niet meer actief is geweest als trainer. "Hij is geen luie trainer. Ik weet zeker, dat hij het voetbal en alle ontwikkelingen in het voetbal de afgelopen jaren nauwgezet gevolgd heeft."

Van Gaal maakt op 1 september zijn officiële rentree, in het WK-kwalificatieduel met Noorwegen. Op 4 en 7 september speelt Oranje bovendien tegen Montenegro en Turkije. Nederland staat na drie van de tien speelrondes tweede in zijn poule, op één punt van Turkije: de poulewinnaars halen het WK, de nummers twee plaatsen zich voor de play-offs.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Nederland Nederland

Poll

Is Van Gaal de ideale Oranje-bondscoach?

Ja
79%
Nee
21%
(6672 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws