Ajax tankt vertrouwen in PSV-generale: Leeds United krijgt er vier om de oren

04-08-2021 22:03
187

Ajax heeft zijn voorbereiding afgesloten met een klinkende zege op Premier League-club Leeds United. De Engelsen stonden voor rust al op een 3-0 achterstand en na het verstrijken van minuut negentig stond er een 4-0 stand op de borden.

Trainer Erik ten Hag had een basisplek ingeruimd voor nieuwkomers Remko Pasveer en Steven Berghuis én voor de negentienjarige Kenneth Taylor. David Neres en Jurriën Timber waren juist de meest opvallende bankzitters. Al na twee minuten werd Ajax in het zadel geholpen door balverlies van Luke Ayling: Davy Klaassen strafte het af en hielp Ajax – zoals hij vorig seizoen zo vaak had gedaan – aan de 1-0.

Het bleek de aanzet tot een dominante eerste helft, waarin Ajax uitliep naar een 3-0 voorsprong. De tweede treffer kwam van de ingeschoven Perr Schuurs, die helemaal tot aan de zestien meter kon opstomen en de bal over doelman Illan Meslier heen liftte. Vlak voor rust moest de Fransman nog eens vissen, na een kiezelharde streep van Ryan Gravenberch: 3-0.

Na rust werd er volop gewisseld en kreeg Leeds de kans om iets terug te doen: Patrick Bamford zag echter een doelpunt afgekeurd worden en schoot na een klein uur voor open doel op de paal. Ajax wilde nog wel een extra doelpunt maken, gooide het tempo in de slotfase weer wat omhoog en kon het publiek nog één keer laten juichen. De van FC Twente teruggekeerde Danilo verschalkte Meslier met een schuiver vanuit de tweede lijn: 4-0.

Voor Ajax kan het seizoen nu beginnen. Zaterdag strijdt het in eigen huis met PSV om de Johan Cruijff Schaal, zeven dagen later volgt de eerste competitiewedstrijd tegen het gepromoveerde NEC.