'Van Gaal enige coach die voetbalinhoudelijk niet ter discussie staat bij Oranje'

'Van Gaal enige coach die voetbalinhoudelijk niet ter discussie staat bij Oranje'

05-08-2021 16:12
60

Andries Jonker is blij voor Louis van Gaal dat hij weer aan de slag gaat als bondscoach van Oranje. Ook voor het Nederlandse voetbal is het geweldig nieuws, vindt hij.

"Louis is de enige coach die voetbalinhoudelijk niet ter discussie staat. Het gaat erom wat hij met dit team kan en wat hij kan betekenen voor het Nederlandse voetbal. Ik denk dat hij de aangewezen persoon is om Oranje op dit moment te leiden", zegt Jonker in gesprek met NPO Radio 1.

Jonker, momenteel trainer van Telstar, werkte met Van Gaal bij FC Barcelona, Bayern München en het Nederlands elftal. "Op het WK van 2014, toen ik als scout fungeerde, stond er een hele andere coach, die enorm mee was gegaan met zijn tijd. We zijn nu weer zeven jaar verder en ik denk dat Louis die slag nog een keer gaat maken. Het zijn veelal andere jongens, een andere generatie. Louis zal wegen vinden om daarmee om te gaan."

Het verbaast Jonker dat sommige Oranje-internationals het - naar verluidt - aanvankelijk niet zagen zitten in Van Gaal. "In 2014 viel er tijdens en na het toernooi geen onvertogen woord... Alles was koek en ei. Ik heb mij daarom afgevraagd waar die berichten vandaan kwamen. Deze spelers moeten blij zijn dat de bond de best mogelijke kandidaat heeft gevonden."

Van Gaal heeft tot en met het WK van 2022 getekend en neemt Danny Blind, Henk Fraser en keeperstrainer Frans Hoek mee als assistenten. Begin september staan er meteen drie cruciale WK-kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije op het programma.