'De mensenrechten worden toch niet beter of slechter door de komst van Advocaat?'

'De mensenrechten worden toch niet beter of slechter door de komst van Advocaat?'

06-08-2021 12:00 Laatste update: 12:01
53

Dick Advocaat verbijsterde de Nederlandse voetballiefhebbers door onlangs te tekenen als bondscoach van Irak. Niet alleen omdat de ervaren oefenmeester na zijn klus bij Feyenoord aangegeven had dat dat zijn laatste club was, maar ook omdat in Irak de mensenrechten worden geschonden. VoetbalPrimeur sprak erover met Amnesty International.

Amnesty is een wereldwijde beweging die voor mensenrechten en tegen onrecht strijdt. Ze houden zich onder meer bezig met verbetering van de omstandigheden voor arbeiders die de stadions voor het WK in Qatar in 2022 moesten opbouwen en volgen de ontwikkelingen in het voetbal dan ook op de voet. Ook de aanstelling van Advocaat kwam aan bod. "We hebben hem niet opgeroepen om geen bondscoach te worden in Irak en dat gaan we ook niet doen", zegt woordvoerder Ruud Bosgraaf tegen deze website.

De situatie van De Kleine Generaal is volgens hem een lastige. "Als het de mensenrechten zou helpen dat hij daar geen bondscoach wordt, zouden we daar graag toe oproepen", legt Bosgraaf uit. "Maar dat is veel te simpel gedacht. Hij kan er weinig aan doen. De mensenrechten worden daar op grote schaal geschonden en als Advocaat tegen de regering zegt dat ze daar mee moeten stoppen, zal dat weinig invloed hebben. Het zal toch niet veranderen en daardoor is een boycot niet het gewenste middel."

Irak is en blijft echter een land dat gevaarlijk is. Amnesty vindt dat Advocaat zich dat goed moet realiseren. "Het is er chaotisch met wisselende regeringen en machtige minderheden met eigen milities. In het land krijg je makkelijk de doodstraf en wordt er door politie geschoten op demonstranten. Daarnaast kun je voor kritiek op de regering in de gevangenis komen en word je zwaar gemarteld. Mensen worden van straat geplukt door veiligheidsdiensten en keren nooit meer terug. Het is er gewoon onveilig."

Bosgraaf benadrukt dat Advocaat de baas is over zijn eigen loopbaan, maar zou hem wel iets mee willen geven. "Informeer naar wat voor soort land je gaat en wat daar aan de hand is. Het zou gek zijn als hij zich plotseling enorm positief uit gaat laten over Irak en zegt dat het een mooi land is waar niks aan de hand is. Dat is gewoon niet zo en daar zeggen we dan ook wat van. Daarnaast zou het hem sieren als hij, mocht hij zich plaatsen voor het WK met Irak, zich uitspreekt tegen de situatie in Qatar. Voeg je in het koor en gebruik je positie als bondscoach om je uit te spreken."