Openhartige Blind over toekomstspeculaties op tv: 'Beseffen niet wat het doet'

Openhartige Blind over toekomstspeculaties op tv: 'Beseffen niet wat het doet'

06-08-2021 12:43
55

Daley Blind zag eind 2019 vol verbazing hoe er op tv openlijk gespeculeerd werd over zijn sportieve toekomst. Bij de Ajax-routinier waren toen net voor het eerst hartproblemen geconstateerd, nadat hij bijna in elkaar was gezakt tijdens het Champions League-duel met Valencia.

Door die geschiedenis riep hij onlangs op om niet te veel te speculeren over de toekomst van oud-ploeggenoot Christian Eriksen, die op het EK een hartstilstand kreeg. "Het was toen net gebeurd en in de dagen erna was het steeds een item bij FOX Sports (tegenwoordig ESPN, red.), bij VI, noem alle praatprogramma's maar", vertelt hij in de Cor Potcast van Sparta-verdediger Bart Vriends en de inmiddels gestopte profs Thomas Verhaar en Maarten de Fockert. "Bij FOX Sports kwam toen een hartspecialist aan de telefoon. Ze mochten allemaal vragen stellen en eigenlijk was de conclusie dat ik nooit meer mocht voetballen..."

Wedden

Meer odds

Blind zat live te kijken en sprak presentator Jan Joost van Gangelen er later op aan in een interview. "Dan beseffen ze niet wat het met mij doet. Ik ben zelf mentaal redelijk sterk, vind ik. Dat triggerde mij alleen maar om te laten zien: wacht maar, hoe snel ik terug ben. Maar ze beseffen ook niet: hoeveel andere clubs kijken ernaar, waar je ooit nog een stap wil maken? Hoeveel spelers en teamgenoten die denken: oh, het is klaar met die jongen of we moeten als club op zoek naar iemand anders. En uiteindelijk: wat doet het met mijn carrière en met mij als persoon?"

Blind trekt de deskundigheid van de betreffende arts – cardioloog Jan Hoogsteen – niet in twijfel, benadrukt hij. "Maar hij weet mijn dossier niet. Hij kan dus ook niet weten wat er precies met mij aan de hand was, of ik überhaupt wel of niet zou kunnen sporten. Ja, dan vind ik het frappant dat iemand – die vrij hoogbegaafd is – zulke beslissingen neemt om dat soort dingen op tv te roepen. En dat de analisten daar zo vol op ingaan, daar heb ik me eigenlijk ook aan gestoord."