Spelersrapport: PSV maakt grote indruk, vier onvoldoendes voor Ajax

Spelersrapport: PSV maakt grote indruk, vier onvoldoendes voor Ajax

07-08-2021 21:58 Laatste update: 22:03
353

De eerste prijs van het seizoen is voor PSV, dat zaterdagavond Ajax te kijk zette in een intense wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Noni Madueke maakte voor rust het verschil met twee goals, Yorbe Vertessen en Mario Götze maakten in de tweede helft het karwei af: 0-4. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Ajax
Remko Pasveer – 6,5: De tegentreffers waren hem niet aan te rekenen: de van Vitesse overgekomen doelman kon zich pas onderscheiden toen de wedstrijd eigenlijk al beslist was en voorkwam dat de score nog pijnlijker werd voor Ajax. De strijd tussen Pasveer en Maarten Stekelenburg lijkt nog open te liggen.

Noussair Mazraoui – 6,5: Eén van de beteren aan de kant van Ajax. Mazraoui hield Cody Gakpo in bedwang en kon regelmatig zijn – voor een rechtsback bovengemiddelde – techniek etaleren. Zijn overwegend matige voorzetten waren echter een minpuntje.

Jurriën Timber – 6: Het klinkt vreemd voor een verdediger in een defensie die vier goals om de oren heeft gekregen, maar op Timber viel niet veel aan te merken. De EK-ganger gaat door waar hij vorig seizoen is gebleven.

Lisandro Martínez - 4,5: Tot twee keer toe drong Madueke zijn zone binnen en tot twee keer toe liet Martínez het gebeuren. Dat zijn we toch niet gewend van de Argentijnse terriër. Aan de bal was het wel voldoende, maar Martínez moet er nog even in komen, na zijn Copa América-zomer.

Nicolás Tagliafico – 3: Een diepe onvoldoende voor de normaal gesproken zo betrouwbare linksback. De beide goals van Madueke ontstonden aan zijn flank en na een half uur ging hij veel te hard door op André Ramalho: op de rode kaart die de afzwaaiende Björn Kuipers trok, was niets af te dingen.

Davy Klaassen – 6: Na de rode kaart van Tagliafico werd hij opgeofferd. Daarvoor speelde Klaassen af en toe slordig, maar wel voldoende, zoals we van hem gewend zijn.

Daley Blind – 6,5: Of hij nu centraal achterin, als linksback of op het middenveld speelt, aan de bal blijft hij voor Eredivisie-begrippen een klasse apart. Als het op snelheid aankomt, blijft hij kwetsbaar, maar Blind weet dat meestal wel te camoufleren.

Ryan Gravenberch – 6,5: Samen met Blind behorend tot de beste Ajacieden, constateerde commentator Evert ten Napel al. De jonge middenvelder blijft indruk maken met zijn fysieke capaciteiten.

Steven Berghuis – 5: Ajax en Berghuis moeten nog even wennen aan elkaar, was de teneur na de eerste oefenduels namens zijn nieuwe club. Ook tegen PSV was het moeizaam: de veelbesproken Apeldoorner kreeg één grote kopkans, maar gaf doelman Joël Drommel de gelegenheid om te redden.

Sébastien Haller – 5,5: In zijn eerste halfjaar moest hij nog even wennen aan Ajax, tegen PSV was hij nadrukkelijk aanwezig in het combinatiespel van Ajax. De Franse Ivoriaan beleefde echter geen gelukkige avond, mede doordat zijn oogstrelende treffer – ogenschijnlijk terecht overigens – werd afgekeurd.

Dusan Tadic – 6: In topwedstrijden als deze is de Serviër in zijn element: het randje opzoeken, soms eroverheen gaan en alles doen om te winnen. Vooral in de openingsfase kwam vrijwel al Ajax' gevaar via hem, al kon hij het verschil uiteindelijk ook niet maken.

Invallers
Devyne Rensch – 6: Loste bij aanvang van de tweede helft Klaassen af en nam de positie van Tagliafico over. Hij deed het een stuk beter dan zijn Argentijnse collega.

David Neres – 5: Verving na een uur spelen Haller. Hij is voorlopig buiten de boot gevallen en moet wachten op een andere gelegenheid om zijn plekje te heroveren. Toen Neres erin kwam, viel er niet veel meer te winnen.

Danilo – x: Viel in de slotfase in voor Berghuis en speelde te kort voor een beoordeling.

Jurgen Ekkelenkamp – x: Kwam er tegelijkertijd in voor Blind en speelde ook te kort voor een beoordeling.

Lisandro Magallán – x: Mocht nog even meedoen als vervanger van naam- en landgenoot Martínez en speelde te kort voor een beoordeling. 

PSV
Joël Drommel – 7,5: Eén cruciale redding verrichte hij, met wat hulp van het aluminium: vlak na de 0-1 voorkwam hij met een knappe reflex de gelijkmaker. In de Champions League-wedstrijden was hij niet onberispelijk, maar tegen Ajax keepte hij een keurige wedstrijd. Drommel lijkt bovendien de meevoetballende keeper die concurrent Yvon Mvogo niet is.

Philipp Mwene – 6: PSV stond in de eerste helft enige tijd zwaar onder druk en Ajax wist waar het PSV pijn moest doen: aan de flank van Mwene. De Oostenrijker moest flink aan de bak tegen Tadic. In de loop van de eerste helft herpakte hij zich, maar Mwene is nog niet de meest betrouwbare schakel bij PSV.

André Ramalho – 7: Hij begon aarzelend aan de wedstrijd tegen Ajax, maar liet al snel weer zien waarom Roger Schmidt hem zo graag wilde hebben. Altijd goed gepositioneerd, altijd rustig en altijd van waarde in de coaching.

Olivier Boscagli – 7: Reservelinksback onder Mark van Bommel, onomstreden onder Schmidt. Naast zijn meerwaarde in de opbouw liet hij tegen Ajax zien dat hij ook verdedigende degelijkheid kan brengen.

Philipp Max – 7: Hij kon minder opkomen dan gewoonlijk, maar scoorde in verdedigend opzicht een voldoende. Directe tegenstander Berghuis werd aardig in toom gehouden door Max.

Ibrahim Sangaré – 6,5: Vorig seizoen was het even zoeken met Pablo Rosario naast zich, nu komt de Ivoriaan meer in zijn kracht te spelen. Hij blijft beperkt in balbezit, maar was tegen Ajax ijzersterk in de duels.

Mario Götze – 7,5: Het blijft wonderbaarlijk dat zo'n voetballer binnenkort in het Mandemakers Stadion, Erve Asito en De Goffert rondloopt. Zeker toen Ajax nog met elf man stond, werd hij kort gedekt, maar Götze liet ook dit keer een paar virtuoze flitsen zien: zoals zijn hooghoudnummertje, in aanloop naar de 0-2. Ook zijn 0-4 mocht er wezen.

Marco van Ginkel – 8: Eén van de besten op het veld. De PSV-aanvoerder koppelde voetballend vermogen aan loopwerk, duelkracht en nuttige ingrepen. Het blijft bewonderenswaardig hoe hij na twee verloren seizoenen en een half jaartje ritme opdoen al dit niveau aantikt.

Noni Madueke – 9: Voor de PSV-fans én de neutrale Eredivisie-volgers is het nog een weekje of drie zweten, voordat de transfermarkt op slot gaat. Dat Madueke de absolute ster van deze Johan Cruijff Schaal-wedstrijd, spreekt voor zich. En dat zal ook over de grens niet onopgemerkt gebleven zijn.

Eran Zahavi – 6: Hij werkte zich een slag in de rondte, was er altijd als eerste bij om druk te zetten en bereidde de 0-2 van Madueke voor. Verder was hij niet altijd even gelukkig in zijn acties: na 45 minuten zat zijn wedstrijd erop.

Cody Gakpo – 6,5: Hij opende het bal binnen één minuut, met een venijnig schot dat met moeite gekeerd werd door Pasveer. Daarna moest hij de hoofdrol aan zijn collega op rechts halen.

Invallers
Yorbe Vertessen – 7,5: Viel na rust in voor Zahavi, was dreigend in de diepte en pikte zowaar zijn doelpuntje mee. Voor nu is de energieke Belg een fijne counterspits om achter de hand te hebben. Hij ontwikkelt zich echter razendsnel en is nu al een serieuze concurrent voor zijn Israëlische collega.

Jordan Teze – 7: Kwam er tegelijkertijd in voor Mwene. De PSV-revelatie van vorig seizoen is vooralsnog buiten de boot gevallen, maar kreeg zaterdag weer drie kwartier de kans als rechtsback. Dat deed hij prima: Mwene lijkt nog niet zeker van zijn zaak.

Davy Pröpper – 5,5: Loste na een uur Sangaré af, tot genoegen van commentator Ten Napel. Wat voor Neres geldt, geldt ook voor hem: de wedstrijd was al gelopen toen hij zijn entree maakte. Pröpper krijgt zijn kansen echt nog wel.

Armando Obispo – x: Verving Man of the Match Madueke in de slotfase af en speelde te kort voor een beoordeling.

Fredrik Oppegård – x: Mocht tien minuten meepakken als vervanger van Max en speelde te kort voor een beoordeling.