Aursnes (rechts) en Pedersen worden herenigd bij Feyenoord

Feyenoord heeft beet en gaat 'voorzichtige versie van Frenkie de Jong' strikken

Feyenoord heeft beet en gaat 'voorzichtige versie van Frenkie de Jong' strikken

09-08-2021 10:00
129

Feyenoord gaat zich versterken met middenvelder Fredrik Aursnes, zo werd zondagavond bekend. De bevestiging van Molde FK, de club van de 25-jarige Noor, kwam uit het niets. Wat haalt Feyenoord met Aursnes in huis?

Feyenoord ging voor Joey Veerman, maar de vraagprijs van sc Heerenveen bleek onhaalbaar voor Frank Arnesen. De technisch directeur van de Rotterdamse club besloot vervolgens weer aan te kloppen bij Molde FC: rechtsback Marcus Pedersen ging Aursnes, die ook werd gelinkt aan Werder Bremen, Atlético Madrid en Atalanta Bergamo, deze zomer al voor.

Flarden van Frenkie
De nieuwste Feyenoord-versterking was basisspeler bij Molde en kwam in de afgelopen seizoenen tot 193 officiële wedstrijden namens de club, waarin hij 20 keer scoorde en 32 keer een assist gaf. "Een harde werker, gedisciplineerd en sterk met de bal aan zijn voet", omschrijft Yngve Gjerde hem in gesprek met VoetbalPrimeur. Gjerde werkt bij VG, de grootste krant van Noorwegen, en is enthousiast over Aursnes. "Een echte allrounder, die een wedstrijd kan lezen."

"Als centrale box-to-box-middenvelder kan hij - en dat heeft hij ook vaak gedaan - in verschillende rollen uit de voeten. Soms speelde hij zelfs op de vleugels", vervolgt Gjerde, die Aursnes vergelijkt met een Oranje-international. "Hij is een voorzichtige versie van Frenkie de Jong. Ze zijn vergelijkbaar in stijl, maar Aursnes is natuurlijk niet zo goed."

Aursnes heeft ook mindere kanten. "Hij is niet de snelste speler ter wereld. Niet langzaam, maar ook zeker niet snel. En aanvallend maakt hij niet de meest spectaculaire keuzes." Bij de supporters van Molde was de middenvelder 'zeer geliefd'. "De laatste jaren is hij volwassener geworden en uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers in het elftal."

International van Noorwegen
Twee maanden geleden maakte Aursnes zijn debuut als Noors international, toen hij als invaller in het veld kwam tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Griekenland. Daar zal het niet bij blijven, verwacht Gjerde. "Hij gaat vast en zeker meer interlands voor Noorwegen spelen, ook doordat de nieuwe bondscoach (Stale Solbakken, red.) niet bang is om nieuwe spelers een kans te geven. Aursnes moet zich blijven ontwikkelen, maar dat zie ik wel gebeuren bij een grotere club in een grotere competitie."

Op 1 september speelt Noorwegen tegen het Nederlands elftal. Dat Aursnes gaat spelen, is volgens Gjerde zeer de vraag. "Zijn er blessures bij Noorwegen? Wordt hij een vaste waarde bij Feyenoord? Op dit moment is Aursnes niet de eerste keus op het middenveld en ik zie dat niet snel veranderen voor de wedstrijd tegen Oranje. Maar hij zal wel bij de selectie zitten."

Bijzonder record
Voor de kalende middenvelder wordt Feyenoord zijn derde club. Als kleine jongen met een voetbaldroom doorliep hij de opleiding en brak hij door bij het bescheiden Hødd, waar hij een bijzonder record neerzette, vertelt Gjerde tot slot. "In 2012 verbijsterde Hødd, dat destijds uitkwam op het tweede niveau, heel Noorwegen door de Noorse beker te winnen. Aursnes speelde de hele wedstrijd en werd met 16 jaar en 351 dagen de jongste bekerwinnaar in de Noorse voetbalgeschiedenis."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)