Koeman meteen onder druk, ook na exit Messi: 'Hij was dicht bij een ontslag'

Koeman meteen onder druk, ook na exit Messi: 'Hij was dicht bij een ontslag'

12-08-2021 10:30 Laatste update: 10:31
55

Ronald Koeman staat voor zijn tweede seizoen als hoofdtrainer van FC Barcelona, maar wel eentje zonder Lionel Messi. De Argentijn heeft voor Paris Saint-Germain gekozen en laat een gat van jewelste achter in Catalonië. VoetbalPrimeur bespreekt de situatie met Juan Jímenez. Hij volgt Barcelona voor de Spaanse krant AS en voorspelt een lastig seizoen voor Koeman en Barcelona.

Met Messi in de gelederen liep Barcelona vorig jaar de titel in de slotfase van het seizoen mis. Van Koeman worden ook dit seizoen topprestaties verwacht, maar dat zal zonder Messi moeten gebeuren. En de druk op Koeman liegt er niet om. Die was vorig jaar al enorm en zal nu niet minder zijn. Jímenez denkt dat Barcelona het zwaar zal krijgen en doet een beroep op de andere spelers die zich nu moeten laten zien.

'Alles zal veranderen'
"Zonder Messi zal alles gaan veranderen bij Barcelona", zegt Jímenez. "Koeman was er vorig jaar al van overtuigd dat Messi weg zou gaan, dus moest hij aan een team bouwen zonder hem. Misschien grijpt hij terug naar de ideeën die hij vorig jaar bedacht heeft en krijgt bijvoorbeeld Griezmann een andere rol in het elftal."

Het is duidelijk dat Messi van extreem grote waarde was voor Barcelona. De club wilde graag verlengen, maar door de beperkingen van La Liga en de Spaanse wet was dat niet mogelijk. "Barcelona is leeg zonder Messi, dat is duidelijk", zegt Jímenez. "Maar dat hij zou vertrekken moest een keer gebeuren. Er breekt nu een nieuw tijdperk aan. Veel spelers zullen meer moeten geven aan Barcelona en meer leiderschap moeten tonen. Dan heb ik het over De Jong, Griezmann en Busquets etc.."

Ook zonder Messi wordt verwacht dat Barcelona er vanaf speelronde één tegen Real Sociedad staat. Ruimte voor uitglijders is er nauwelijks. Zijn die er wel, dan wordt Koeman aangekeken. Het huwelijk tussen hem en Barcelona leek vorig seizoen lelijk te eindigen toen voorzitter Joan Laporta een luizenstreek uithaalde. Hij zei dat Koeman in het ziekenhuis was opgenomen met hartproblemen, terwijl dat niet zo was. En Laporta hield hem aan het lijntje door twee weken bedenktijd te vragen in de gesprekken met Koeman. 

"Koeman staat al vanaf het begin onder druk. Hij weet hoe de situatie is bij de club", zegt Jímenez. "Hij hield vorig jaar al rekening met een Barcelona zonder Messi, dus hij wist dat uiteindelijk zou gebeuren. Dit is nu een nieuw tijdperk, een nieuw Barcelona. Bij Barcelona kom je niet weg met slechte resultaten. Of je Messi nou wel of niet hebt, je móet winnen. Het zal heel moeilijk worden om er vanaf de eerste speelronde meteen te staan, maar in Barcelona heb je nou eenmaal niet veel tijd."

'Koeman stond op het punt om ontslagen te worden'
"Daarnaast was Koeman aan het einde van het afgelopen seizoen behoorlijk in gevaar, hij stond op het punt om ontslagen te worden", weet Jímenez. "En zijn relatie met voorzitter Joan Laporta is degelijk, niet geweldig. Barcelona zal zijn wedstrijden gaan winnen in La Liga, maar in de Champions League is het verschil met Manchester City, Bayern München, Chelsea en Paris Saint-Germain wel heel groot..."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)