De financiële strijd die Barcelona levert om Memphis in te schrijven voor La Liga

De financiële strijd die Barcelona levert om Memphis in te schrijven voor La Liga

12-08-2021 12:30
40

FC Barcelona moet creatief te werk gaan om Memphis Depay op tijd in te schrijven voor de start van La Liga. Dat trainer Ronald Koeman zondag tegen Real Sociedad over zijn Nederlandse aanwinst kan beschikken, was lang geen abc'tje. Gelukkig voor Barça zou er schot in de zaak zitten.

Hoe zit het nu? Ieder jaar bepaalt La Liga een salarislimiet voor de Spaanse clubs. Deze bedraagt maximaal 73 procent van de omzet. Voor Barça kwam dat vorig jaar neer op 347 miljoen en dat bedrag zal dit seizoen niet veel verschillen. Zelfs na het vertrek van Lionel Messi barst het salarishuis in Camp Nou uit zijn voegen. De salarissen bedragen liefst 90 tot 95 procent van de inkomsten, maakte voorzitter Joan Laporta bekend. De Catalanen gaan hun boekje daarmee al ver te buiten, zonder dat Memphis en ook Sergio Agüero en Eric García zijn ingeschreven.

Voordat Memphis en de andere aanwinsten geregistreerd kunnen worden, moest de club dus flink bezuinigen op de salarislast. Het is niet voor niets dat Laporta de selectie ervan probeert te overtuigen om salaris in te leveren. De gesprekken met de aanvoerders Gerard Piqué, Sergio Busquets, Sergi Roberto en Jordi Alba zouden zich in de afrondende fase bevinden. En onder meer Frenkie de Jong toonde zich ook bereid om een deel van zijn inkomsten voorlopig af te staan, maar niet alle spelers staan te springen om mee te werken. Daarover straks meer.

Ondertussen zitten ook de hoge transferuitgaven van de laatste jaren Barcelona flink dwars. Hoewel de transfersommen zelf niet meetellen, worden de afschrijvingen op transfers wél meegerekend. Bijvoorbeeld: Antoine Griezmann kostte Barcelona 135 miljoen euro en tekende voor vijf jaar. Daarmee bedraagt zijn afschrijving ieder jaar 27 miljoen. Dat bedrag telt dus mee voor de salarislimiet. Zo tikken ook de afschrijvingen voor onder meer De Jong (17,2), Philippe Coutinho (20) en Ousmane Dembélé (24) aardig aan.

De uitweg
Als we alle financiële verplichtingen bij elkaar optellen, dan kom je al uit op meer dan 400 miljoen. Dat is minstens vijftig miljoen boven de salarisgrens. De gesprekken met de spelers over het verminderen van de salarissen, zijn al met al de eerste stap. De tweede stap is het afscheid nemen van zoveel mogelijk overbodige krachten. Barcelona voerde weliswaar jarenlang wanbeleid, maar niemand had de coronacrisis aan zien komen. Daarom strijkt La Liga enigszins met de hand over het hart: van elke vier euro die wordt bespaard, mag er één worden uitgegeven. Oók als clubs het huishoudboekje te buiten gaan.

Daarmee is de uitweg benoemd voor Barcelona, al heeft de club de pech dat het vrijgekomen monstersalaris van Messi niet meetelt. Het contract van de Argentijnse ster liep in het vorige seizoen af, op 30 juni. De spelers die in het huidige boekjaar de deur van Camp Nou achter zich dichttrokken, kunnen niet tot de grootverdieners worden gerekend en leverden ook geen grote transfersommen op. Voor de Catalanen is het te hopen dat Miralem Pjanic spoedig wordt uitgezwaaid. Het inkomen van de Bosniër, ter waarde van zestien miljoen, zet flink wat zoden aan de dijk. Daarvan mag dus vier miljoen worden geherinvesteerd.

Ook een afscheid van bijvoorbeeld Samuel Umtiti zou flink helpen. Barça bood de Bosniër en de Fransman al de kans om hun contract te verscheuren, maar zij behouden liever hun vorstelijke salaris in afwachting van een vertrek. Verder is onder meer Martin Braithwaite nog altijd niet verkocht, al is Barcelona optimistisch dat de Deen voor zo'n vijftien miljoen richting Engeland trekt, schrijven Spaanse media. Het maakt de inschrijving van de Barça-aanwinsten een race tegen de klok, waarbij elke verdiende euro telt.

Voor Memphis lijkt het met een sisser af te lopen. De Oranje-international kent - voor Catalaanse begrippen - een bescheiden salaris, dat veelal uit bonussen bestaat. Barça hoopt op de medewerking van La Liga en verwacht dat de bereikte besparingen nét voldoende zijn, meldde Diario Sport woensdagavond. Daarover vindt momenteel topoverleg plaats tussen de partijen.

Voor Agüero en García heeft Barça iets langer respijt, omdat zij nog afwezig zijn vanwege respectievelijk een blessure en vakantie. Emerson Royal lijkt een speciaal geval: de back kwam over van Real Betis, maar hij stond al in de Catalaanse boeken als verhuurde speler. Koeman kan in dat geval sowieso over hem beschikken.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)