Rotterdamse strafrechtadvocaat bespreekt zaak-Berghuis: 'Aangifte doen is goed'

Rotterdamse strafrechtadvocaat bespreekt zaak-Berghuis: 'Aangifte doen is goed'

12-08-2021 13:58
95

Steven Berghuis heeft een goede keuze gemaakt door aangifte te doen vanwege bedreigingen door Feyenoord-supporters. Dat benadrukt Paul Verweijen, een Rotterdamse strafrechtadvocaat. Hij laat in gesprek met RTV Rijnmond zijn licht schijnen over de zaak.

"Ik denk dat het zeker goed is om aangifte te doen. Ik vind het persoonlijk vrij onverstandig als je uit angst voor reacties geen aangifte doet van strafbare feiten", laat hij desgevraagd weten aan het regiomedium. "Berghuis heeft ook aangegeven dat hij snapt dat er veel emotie bij zijn transfer komt kijken, maar dat er wel bepaalde grenzen zijn. En voor de goede orde: het is zo dadelijk aan de strafrechter om te bepalen of er grenzen zijn overschreden en welke straf daarbij past."

Eén van de bedreigingen is om op 19 december - de Klassieker én zijn verjaardag - vuurpijlen op Berghuis af te vuren. "Het gaat erom of bij Berghuis de redelijke vrees kon ontstaan of waarmee bedreigd werd, ten uitvoering zou kunnen worden gebracht", zegt Verweijlen, die benadrukt dat een bedreiging strafbaar kan zijn. Wat betreft de 'vuurpijlbedreiging': "Het is niet verstandig om dit te zeggen, want een vuurpijl kan in een gezicht al snel tot bepaalde littekens leiden of tot ander zwaar lichamelijk letsel."

Daar ligt volgens Verweijlen de crux. "Dreigen met een eenvoudig misdrijf, zoals mishandeling, is niet strafbaar in Nederland. Als je zou zeggen dat je Berghuis gaat slaan, hoe verwerpelijk dat ook is, vinden we dat in Nederland niet strafbaar. Maar het dreigen met een pijl te schieten gaat al snel richting een bedreiging met zware mishandeling. Dat is gewoon een strafbaar feit."