Ajax leeft zich alleen in eerste 20 minuten uit en zet vijfklapper neer tegen NEC

14-08-2021 22:48 Laatste update: 23:08
261

Ajax heeft alvast aan het doelsaldo kunnen werken tijdens de eerste speelronde. De Amsterdammers walsten over promovendus NEC heen en hadden aan twintig minuten genoeg: toen stond er al een 4-0 stand op de borden en nog voor rust werd de 5-0 eindstand bereikt.

Ajax eerder voor aanvang tegenstander Lasse Schöne, maar deelde daarna geen cadeautjes meer uit. Doelman Mattijs Branderhorst moest na een furieuze openingsfase al vier keer vissen. Noussair Mazraoui bereidde de 1-0 van Sébastien Haller voor en kopte zelf de 2-0 binnen. Bart van Rooij hielp een handje mee met een ongelukkige eigen goal – de VAR zag dat de bal over de lijn was geweest – en Dusan Tadic knalde de 4-0 voorbij Branderhorst.

Toen de stofwolken op waren getrokken, besloot NEC-trainer Rogier Meijer in te grijpen. Magnus Mattsson werd na een klein half uur naar de kant gehaald en veteraan Édgar Barreto moest voor extra stabiliteit zorgen. Dat lukte ook, al kreeg NEC in de slotfase van de eerste helft nog één treffer om de oren. Arbiter Nijhuis liet doorspelen na een ogenschijnlijk harde overtreding van Mazraoui op Souffian El Karouani: in de daaropvolgende aanval maakte Tadic op aangeven van Steven Berghuis de 5-0.

De tweede helft was niet de moeite waard. Ajax geloofde het wel, NEC kon geen gevaar stichten en de applauswissel van Schöne was het enige hoogtepunt van de slotfase. Ajax heeft nu een volle week om toe te leven naar de uitwedstrijd tegen FC Twente, NEC mag vrijdag proberen om voor eigen publiek revanche te nemen tegen PEC Zwolle.