De AZ-opponent: de Europa League als troostprijs voor enthousiaste Schotten

De AZ-opponent: de Europa League als troostprijs voor enthousiaste Schotten

18-08-2021 12:00
52

De Nederlandse clubs gaan twee belangrijke Europese weken tegemoet. Vier ploegen hebben de kans om de groepsfase van een continentaal toernooi te halen, maar moeten dan wel nog af zien te rekenen met hun tegenstanders. VoetbalPrimeur stelt ze aan je voor, met vandaag de opponent van AZ: het Schotse Celtic.

Celtic
Trainer: Ange Postecoglou
Plek in nationale competitie: vierde (Premiership is twee wedstrijden onderweg)
Stadion: Celtic Park (60.832 plaatsen)
Bijnaam: The Bhoys (De Jongens)

Eerdere voorrondes: de Europa League als vangnet
Het halen van de Europa League zou voor Celtic niet meer dan een troostprijs zijn. De Schotten stroomden met hoge verwachtingen in de tweede voorronde van de Champions League in, maar moesten meteen hun meerdere erkennen in FC Midtjylland. De Denen, die een ronde later weggespeeld werden door PSV, haalden een 1-1 gelijkspel weg op Celtic Park en wonnen een week later op eigen veld met 2-1, na verlenging.

Tegen het Tsjechische Jablonec moest vervolgens Europees voetbal veiliggesteld worden en dat lukte. Dankzij zeges van 2-4 en 3-0 werden de play-offs van de Europa League bereikt en weet AZ nu dat het van goeden huize moet komen om de Schotten te kloppen. De verliezer van dat aanstaande tweeluik zal in de groepsfase van de Conference League uit gaan komen en voor zowel AZ als Celtic zou dat een fikse domper zijn.

De speelstijl: de 'Australische' tactiek van Postecoglou
Ange Postecoglou is voor het Nederlands voetbal geen onbekende. De In Griekenland geboren Australiër stond tijdens het WK van 2014 namelijk aan het roer van de Socceroos, dat toen in de groepsfase tegen Oranje aantrad. De trainer koos destijds voor een 4-2-3-1-formatie en doet dat ook met Celtic. Tom Rogic is als nummer tien achter de beweeglijke spits belangrijk als schakelpunt en de handige vleugelspelers zijn op snelheid lastig bij te houden.

Daarnaast brengen The Bhoys wat elk Schots team op de mat legt: passie, hartstocht en inzet. Het voetbal mag dan wel niet altijd even goed zijn, maar op fitheid en inzet zal AZ het onmogelijk kunnen winnen van Celtic. Het is zaak voor trainer Pascal Jansen en zijn spelers om rustig te blijven op het kolkende 'Paradise', altijd de voetballende oplossing te zoeken en de enthousiaste Schotten op die manier kapot te spelen.

Blikvangers: alle ballen op de gewilde doelpuntenmachine
De beste speler van Celtic is zonder twijfel Odsonne Édouard. De spits werd in 2018 voor ruim tien miljoen euro overgenomen van Paris Saint-Germain en bewees zich vervolgens als doelpuntenmaker in de Schotse competitie. In drie seizoenen maakte hij 55 treffers in het Premiership en dat heeft de interesse van Brighton & Hove Albion gewekt. Als de Engelsen door willen pakken, zou AZ wel eens geluk kunnen hebben en Édouard ontlopen.

De twee vleugelaanvallers van de groen-witte formatie uit Glasgow zijn ook spelers om in de gaten te houden. Ryan Christie en James Forrest zijn ervaren Schotse internationals en kwamen op het afgelopen EK meermaals in actie voor hun ploeg. Centraal op het middenveld is aanvoerder Callum McGregor één van de belangrijkste spelers en wordt er van de 22-jarige David Turnbull veel verwacht. En met Joe Hart staat er een 75-voudig Engels international onder de lat.

Laatste opstelling: Celtic – Heart of Midlothian, zondag 15 augustus 2021
Hart; Ralston, Welsh, Starfelt, Taylor; Rogic (75. McCarthy), McGregor, Turnbull (88. Soro); Forrest, Édouard (88. Ajeti), Furuhashi (75. Montgomery).