Tegenstander van Feyenoord: gevaarlijke vleugels en een oude Den Bosch-bekende

Tegenstander van Feyenoord: gevaarlijke vleugels en een oude Den Bosch-bekende

19-08-2021 12:00
50

De Nederlandse clubs gaan twee belangrijke Europese weken tegemoet. Vier ploegen hebben de kans om de groepsfase van een continentaal toernooi te halen, maar moeten dan wel nog af zien te rekenen met hun tegenstanders. VoetbalPrimeur stelt ze aan je voor, met vandaag de opponent van Feyenoord: het Zweedse Elfsborg.

IF Elfsborg
Trainer: Jimmy Thelin
Plek in nationale competitie: derde (Allsvenskan is vijftien wedstrijden onderweg)
Stadion: Boras Arena (16.894 plaatsen)
Bijnaam: Gulingarna (De Gelen)

Eerdere voorrondes: twee overtuigende tweeluiken
Net als Feyenoord begon ook Elfsborg in de tweede voorronde van de Conference League. Het plaatste zich als nummer twee van de Zweedse competitie in 2020 en ontmoette het Moldavische Milsami Orhei, dat over twee wedstrijden met 9-0 aan de kant werd geschoven. In eigen huis maakte Elfsborg vier treffers en een week later prikte het er in Moldavië nog vijf bij.

In uitwedstrijden zijn de Scandinaviërs sowieso gevaarlijk. Dat bewees voorronde drie wel, want Velez Mostar dacht na een 1-1 gelijkspel in de Boras Arena een goede uitgangspositie te hebben. Niets was minder waar: Elfsborg liep in Bosnië met 1-4 over Velez heen en plaatste zich daarmee overtuigend voor de play-off van de Conference League tegen Feyenoord.

De speelstijl: zoek het over de vleugels
De lucratiefste uitgaande transfer van Elfsborg in de laatste jaren was het vertrek van Jesper Karlsson naar AZ. De Alkmaarders betaalden ruim 2,5 miljoen voor de vleugelaanvaller, die opbloeide onder trainer Thelin. Dat is niet gek, want die heeft in zijn 4-2-3-1-formatie namelijk een belangrijke rol weggelegd voor de buitenspelers. Karlsson kreeg dus de kans om te excelleren en Feyenoord zal de zijkanten dan ook goed dicht moeten houden.

Samen met de offensief ingestelde backs, waar sc Heerenveen-speler Rami Kaib er tot een jaar geleden ook één van was, zorgen de vleugelspelers voor de aanvallende Zweedse impulsen. Achterin moeten twee sterke centrale verdedigers, die ook nog eens A-international zijn voor Finland en Gambia, de boel dichthouden. Dat lukt aardig, want Elfsborg incasseerde in de Zweedse competitie pas dertien goals in veertien wedstrijden. In Europa kregen ze in vier duels pas twee treffers om de oren.

Blikvangers: een oude Keuken Kampioen Divisie-bekende
Kenners zullen niet raar opkijken als ze horen dat Leo Väisänen, centrale verdediger van Elfsborg, in Nederland heeft gespeeld. De 24-jarig Fins international werd in september 2018 door FC Den Bosch overgenomen van RoPS uit Finland en kwam in 45 competitiewedstrijden in actie namens de Brabanders. In januari 2020 betaalde Elfsborg 150.000 euro om hem over te nemen van Den Bosch.

Op het afgelopen EK mocht Väisänen vier minuten invallen namens zijn land. Samen met collega-stopper Maudo Jarjué, die voor Gambia speelt, is hij de enige A-international van Elfsborg. Verder springen rechtervleugelaanvaller Rasmus Alm en spits Per Frick nog in het oog. Die laatste is Conference League-topscorer voor de Zweden met vijf goals, evenveel als Guus Til.

Laatste opstelling: Hammarby – Elfsborg, zondag 15 augustus 2021
Rönning; Larsson, Väisänen, Jarjué (15. McVey), Strand; Holst, Römer, Gojani (54. Olsson); Alm (55. Bernhardsson), Frick (85. Ndione), Okkels (85. Ondrejka).