Barça sluit rumoerige zomer af met zege: hoofdrol Memphis, De Jong én Braithwaite

15-08-2021 21:55 Laatste update: 16-08-2021 13:57
27

FC Barcelona heeft zondagavond het voorbeeld van rivalen Atlético Madrid en Real Madrid gevolgd en heeft zijn eerste competitieduel van het seizoen gewonnen. Het thuisduel met Real Sociedad werd na een onverwacht spannende slotfase gewonnen: de Nederlanders Memphis Depay en Frenkie de Jong lieten zich zien, maar de hoofdrol was voor Martin Braithwaite.

De stofwolken na een buitengewoon hectische zomer waren zondagavond om 20.00 uur opgetrokken in Camp Nou: Ronald Koeman zat nog steeds in de dug-out, Eric García en Memphis Depay waren nét op tijd speelgerechtigd, maar Lionel Messi was na zeventien seizoenen noodgedwongen vertrokken. De naam van de Argentijn werd na tien minuten nog gescandeerd, maar daarna waren het zijn opvolgers die de hoofdrol grepen.

Memphis liet zich direct gelden en leidde na twintig minuten de 1-0 in: een vrije trap van de Oranje-international belandde op het hoofd van Gerard Piqué. Op slag van rust werkte ook De Jong aan zijn statistieken. De controleur week uit naar rechts, legde de bal bij de tweede paal neer en zag Braithwaite de 2-0 aantekenen.

Na een uur spelen zorgde de Deen ook voor 3-0 – Memphis zette Jordi Alba aan het werk, diens voorzet werd half verwerkt door Álex Remiro en Braithwaite gaf het laatste zetje – waarmee de wedstrijd wel beslist leek. Vijf minuten voor tijd waren de gasten uit Baskenland echter weer helemaal terug in de wedstrijd. Julen Lobete dook vrij op voor doelman Neto en vond de verre hoek: 3-1. Vrijwel direct daarna zorgde Mikel Oyarzabal voor een Messi-achtig momentje: dankzij zijn afgemeten vrije trap van grote afstand werd het zowaar ook 3-2.

Koeman wisselde defensief en bracht Clément Lenglet voor Memphis, in een poging de krappe voorsprong vast te houden. Dat lukte ook en Barça counterde zelfs naar 4-2: Braithwaite kon ook een strakke assist bijschrijven en Sergi Roberto liep op aangeven van de Deen de bal binnen. Barça mag zich opmaken voor de volgende Baskische tegenstander: op 21 augustus speelt het uit tegen Athletic Bilbao.