De Eredivisie-flops: ontgroend door Tadic, NEC en Willem II leveren drietal

De Eredivisie-flops: ontgroend door Tadic, NEC en Willem II leveren drietal

16-08-2021 11:00 Laatste update: 13:07
30

De Eredivisie is weer begonnen en dat is voor bijna iedereen goed nieuws. Alleen deze twaalf spelers hebben een valse start gemaakt: VoetbalPrimeur maakt ook dit seizoen een lijstje met de meest teleurstellende Eredivisie-spelers, met Willem II en NEC als eerste hofleveranciers.

Robbin Ruiter (Willem II)
Bij Willem II was het vorig seizoen stuivertje wisselen onder de lat, zondag kreeg Ruiter weer de voorkeur. De ervaren sluitpost liet zich tegen Feyenoord echter verrassen door Bryan Linssen en zag er ook bij de 0-2 van Luis Sinisterra niet goed uit. Later in de wedstrijd revancheerde hij zich nog met een paar reddingen, maar het leed was toen al geleden.

Bart van Rooij (NEC)
Vorig seizoen was hij één van de meest talentvolle spelers in de Keuken Kampioen Divisie. De Eredivisie blijkt echter andere koek: Van Rooij werd tegen Ajax aardig ontgroend door Dusan Tadic. Dat zijn subtiele terugspeelbal op Mattijs Branderhorst nét achter de doellijn belandde, kon er ook nog wel bij...

Yukinari Sugawara (AZ)
De Japanner heeft twee seizoenen lang mogen rijpen in de schaduw van Jonas Svensson en mag zich nu bewijzen als de opvolger van de Noor. Zijn optreden tegen RKC Waalwijk van zaterdagmiddag was echter allesbehalve overtuigend: bij de winnende 1-0 van Michiel Kramer greep hij net te laat in. Svensson of Sugawara op rechts: het scheelt een slok op een borrel, constateerde ook Kenneth Perez bij ESPN.

Iván Márquez (NEC)
De volgende NEC-verdediger in ons lijstje. De Spaanse nieuweling liep vanaf minuut één verloren rond in de Johan Cruijff Arena en kon niet voorkomen dat Ajax de wedstrijd na twintig minuten al besliste. Misschien wel de allergrootste flop van dit eerste Eredivisie-weekend.

Emil Bergström (Willem II)
Hij stond al drie jaar lang – zonder al te veel succes – onder contract bij FC Utrecht en mag nu op huurbasis bij Willem II alsnog laten zien wat hij waard is. Bergström kreeg zelfs meteen de aanvoerdersband, maar zijn debuutwedstrijd tegen Feyenoord werd een nachtmerrie. Eerst gaf hij een 'assist' op tegenstander Linssen, vervolgens liet hij zich kinderlijk eenvoudig passeren door tegenstander Sinisterra en tot overmaat van ramp kreeg hij rood, na een veel te harde tackle op diezelfde Colombiaan.

Ulrik Jenssen (Willem II)
Zijn maatje centraal achterin beleefde ook geen beste middag. Waar Bergström een hoofdrol speelde bij de eerste twee tegengoals tegen Feyenoord, leidde Jenssen met zijn getreuzel de 0-3 in. Daarna moest hij bovendien naar de kant met een blessure. De Noor heeft zijn eerste kans niet gegrepen en het is nog eventjes de vraag wanneer hij een nieuwe krijgt.

Adil Auassar (Sparta)
Sparta werd van meet af aan overlopen door FC Utrecht en Auassar kreeg al vroeg in de wedstrijd 'huiswerk' mee van trainer Henk Fraser. Het rondgestuurde briefje hielp weinig en de Sparta-aanvoerder – normaal gesproken steunpilaar van de Kasteelclub – werd bij rust al gewisseld.

Magnus Mattsson (NEC)
Eén troost voor Mattsson: na zijn eerste Eredivisie-wedstrijd kan het alleen nog maar beter gaan. NEC stond tegen Ajax binnen de kortste keren met 4-0 achter, waarna de Deense nieuwkomer na het eerste kwart al werd geslachtofferd. Met veteraan Édgar Barreto als zijn vervanger wist NEC de schade nog enigszins te beperken.

Cyril Ngonge (FC Groningen)
Hij had vorig seizoen genoeg aan vijf treffers om clubtopscorer van RKC Waalwijk te worden én een stap hogerop af te dwingen: FC Groningen trok de portemonnee om het doorlopende RKC-contract van Ngonge af te kopen. Zijn debuut in het groen-wit was weinig gelukkig. Na drie kwartier waarin weinig van hem werd vernomen, moest Ngonge alweer plaatsmaken voor Romano Postema.

Sam Hendriks (SC Cambuur)
Eén van de minst benijdenswaardige Eredivisie-spelers: Hendriks moet dit seizoen Robert Mühren en zijn 64 Cambuur-goals doen vergeten. Dat lukte hem zondagmiddag tegen FC Groningen niet echt. Hendriks kon geen potten breken en zag Cambuur pas opleven na de entree van zijn concurrent Tom Boere. Bovendien liet de spits een belangrijke verdedigende steek vallen: bij de 0-1 van Ahmed El Messaoudi verzuimde hij te redden op de lijn.

Isac Lidberg (Go Ahead Eagles)
Go Ahead liep vrijdag achter de feiten aan tegen sc Heerenveen en de nieuwe Zweedse spits kon al helemaal geen potten breken. In de slotfase werd hij afgelost door nota bene veteraan Jacob Mulenga (37), waarna er pas wat leven in de brouwerij kwam.

Gyrano Kerk (FC Utrecht)
Het is een terugkerende vraag bij de start van elk seizoen: speelt Gyrano Kerk na 1 september nog in De Galgenwaard? De snelheidsduivel heeft de afgelopen jaren veel moois laten zien, maar bewees zichzelf zondag een slechte dienst. De 4-0 zege van FC Utrecht op Sparta had nóg hoger uit kunnen vallen, als Kerk niet een paar opgelegde kansen had laten liggen.