Vijf conclusies: traditionele top-drie domineert, AZ en Vitesse missen stootkracht

Vijf conclusies: traditionele top-drie domineert, AZ en Vitesse missen stootkracht

16-08-2021 13:00
73

Het eerste Eredivisie-weekend is achter de rug. Waar Ajax, PSV en Feyenoord hun wedstrijden eenvoudig wonnen, maakten onder meer AZ en FC Twente een valse start. VoetbalPrimeur duidt speelronde één in vijf conclusies.

Traditionele top-drie swingt zonder moeite
Ajax en PSV konden hun krachten sparen, Feyenoord walste over Willem II heen. Alle drie de topclubs hielden de nul. Na speelronde 1 is door met name de twee eerstgenoemde ploegen al een duidelijk signaal afgegeven aan de andere teams. Zelfs met zeven nieuwe basisspelers (PSV) en zonder negentig minuten gas geven (Ajax) wordt er meer dan eenvoudig gewonnen. Wanneer beide ploegen het Europees lang volhouden, wordt het merendeel van de Eredivisie-wedstrijden vermoedelijk een tussendoortje.

AZ en Vitesse onherkenbaar
Twee potentiële uitdagers van Ajax en PSV gaven niet thuis. AZ ging de bietenbrug op bij RKC, terwijl Vitesse een schamele 0-1 overwinning pakte in Zwolle. Zowel AZ als Vitesse komt voorin stootkracht tekort. Het vertrek van Myron Boadu en Calvin Stengs kon tegen de Waalwijkers nog niet worden opgevangen. Ook bij Vitesse was er niemand die de naar Southampton verkaste Armando Broja of de afwezige Oussama Tannane in creativiteit kon vervangen.

FC Utrecht maakt indruk
Van alle subtoppers kwam FC Utrecht het best voor de dag. Met Adam Maher in een glansrol en nieuweling Quinten Timber op het middenveld werd Sparta Rotterdam eenvoudig met 4-0 aan de kant gezet. René Hake lijkt de zaakjes op orde te hebben in de Domstad. Is FC Utrecht dit seizoen wél een serieuze bedreiging voor de topclubs?

Nieuwkomers blijven puntloos
De drie promovendi konden in hun eerste Eredivisie-duel nog niet overtuigen. Voor NEC zat de wedstrijd in Amsterdam er na goed en wel een kwartier al op, ook Go Ahead en Cambuur moesten in de openingsfase wennen aan het niveau in de hoogste Nederlandse competitie. De Leeuwarders zijn gebaat bij een extra spits met scorend vermogen, nu doelpuntenmachine Robert Mühren is vertrokken. Kowet heeft met Osasuna-huurling Marc Cardona wel een potentiële doelpuntenmaker in huis. Zou dat het verschil kunnen zijn tussen handhaving en degradatie?

FC Twente ziet verrassing uit onverwachte hoek
FC Twente sprak voorafgaand van het seizoen zijn ambities uit, maar deze zijn door Fortuna Sittard in de doofpot gestopt. Nota bene Toshio Lake, een speler zonder naam op zijn shirt – hij zou dit seizoen in de O21 gaan spelen – verraste de Tukkers in de slotfase door de winnende treffer voor zijn rekening te nemen. Met onder meer Ricky van Wolfswinkel, Luka Ilić, Michel Vlap, Michal Sadílek en Lars Unnerstall in de gelederen mag ervan uitgegaan worden dat dit een incident was: Twente moet beter kunnen.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)