Tegenstander van PSV: geen kans voor Hendrix en Promes, EK-bekende van Oranje

Tegenstander van PSV: geen kans voor Hendrix en Promes, EK-bekende van Oranje

18-08-2021 14:30 Laatste update: 17-08-2021 10:59
125

De Nederlandse clubs gaan twee belangrijke Europese weken tegemoet. Vier ploegen hebben de kans om de groepsfase van een continentaal toernooi te halen, maar moeten dan wel nog af zien te rekenen met hun tegenstanders. VoetbalPrimeur stelt ze aan je voor, met vandaag de opponent van PSV: het Portugese Benfica.

Benfica
Trainer: Jorge Jesus
Plek in nationale competitie: derde (Primeira Liga is twee wedstrijden onderweg)
Stadion: Estádio Da Luz (65.647 plaatsen)
Bijnaam: O Glorioso (De Glorieuzen), As Águias (De Adelaars)

Eerdere voorrondes: geen kans voor Hendrix en Promes
Benfica eindigde vorig seizoen teleurstellend als derde in de Portugese competitie. Men moet zich nu via een omweg zien te verzekeren van zijn zestiende deelname aan de Champions League. Waar het vorig seizoen in de derde voorronde al misging tegen PAOK Saloniki, werd er nu gedecideerd afgerekend met Spartak Moskou. Jorrit Hendrix en de geblesseerde Quincy Promes zagen hun club in eigen huis én in Lissabon met 2-0 onderuitgaan.

De Adelaars stonden in 2011 voor het laatst tegenover PSV en wonnen over twee wedstrijden met 6-3. In de daaropvolgende jaren beslisten ze ook tweeluiken met FC Twente en AZ in hun voordeel, maar in het memorabele seizoen 2018/2019 eindigde Benfica achter Ajax in zijn Champions League-poule. In 2013 en 2014 stond de ploeg van de vorig jaar teruggekeerde Jorge Jesus in de Europa League-finale, maar beide wedstrijden werden verloren. Niet geheel verrassend, want sinds Béla Guttmann zijn befaamde vloek ("Zonder mij zal Benfica in geen honderd jaar een Europese prijs pakken") uitsprak, verloor Benfica inderdaad acht (!) finales, waaronder de Europa Cup I-eindstrijd van 1988 tegen... PSV.

De speelstijl: langzaam wennen aan driemansdefensie
Jesus heeft sinds zijn rentree in 2020 meerdere systemen gebruikt, maar liet zijn ploeg alvast kennismaken met een opstelling met drie centrale verdedigers. In de beide wedstrijden tegen Spartak maakte Benfica gebruik van een 3-4-2-1 systeem, met Diogo Gonçalves en Álex Grimaldo als moderne wingbacks en het duo Rafa Silva-Pizzi in de rug van de diepste spits.

Normaal gesproken is Haris Seferovic de man in de punt van de aanval, maar de Zwitser viel in Moskou geblesseerd uit en heeft sindsdien geen minuut meer gespeeld. Oude Eredivisie-bekende Jan Vertonghen kwam het tweeluik ook niet ongeschonden door en zal zeker niet van de partij zijn tegen PSV. Hoe Jesus dit op gaat vangen, is nog even de vraag. Zaterdag werd er voor de thuiswedstrijd tegen het bescheiden Arouca weer gekozen voor 4-4-2: was dit een éénmalig experiment of een structurele oplossing na het wegvallen van Vertonghen?

Blikvangers: Oude Garde van Argentinië, EK-bekende van Oranje
De afwezigheid van Seferovic en Vertonghen is een aderlating voor Benfica, dat echter nog genoeg klasse in huis heeft. De eerder genoemde Grimaldo, Rafa Silva en Pizzi spelen al jarenlang in het Estádio Da Luz en vormen het fundament van het elftal. Nicolás Otamendi (33) behoort samen met Lionel Messi, Sergio Agüero en Ángel Di María tot La Vieja Guardia van Argentinië en leidt de defensie van Benfica. De Duitser Julian Weigl, ooit groeibriljant van Borussia Dortmund, zet op het middenveld de lijnen uit, samen met João Mário. Die revelatie van het EK 2016 werd vorig seizoen door Internazionale aan Sporting Portugal verhuurd, maar maakte een pikante overstap naar de stadsrivaal.

Overigens hoefden niet al deze blikvangers in actie te komen tijdens de generale repetitie voor PSV-thuis. Benfica kon bovendien krachten sparen tegen promovendus Arouca: doelman Victor Braga kreeg na acht minuten al een ongekend knullige rode kaart en de thuisploeg kon op cruise control een regelmatige 2-0 zege bijschrijven. Spitsen Luca Waldschmidt en Roman Yaremchuk – kennen we hem nog van Nederland-Oekraïne op het EK? – verzorgden de treffers. Zij zullen woensdag Seferovic moeten doen vergeten tegen PSV.

Laatste opstelling: Benfica-Arouca, zaterdag 14 augustus 2021
Vlachodimos; Gilberto (66. André Almeida), Otamendi, Felipe Morato, Gil Dias; Pizzi (57. Rafa Silva), João Mário (57. Taarabt), Meïté, Éverton; Yaremchuck (57. Ramos), Waldschmidt (84. Carlos Vinícius).

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)