Hoogma verklaart keuze voor Van Gaal: 'Waarom nu wel en de vorige keer niet?'

Hoogma verklaart keuze voor Van Gaal: 'Waarom nu wel en de vorige keer niet?'

18-08-2021 11:21
31

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, is blij met de aanstelling van Louis van Gaal. De zeventigjarige bondscoach was nu de enige kandidaat, in tegenstelling tot een jaar geleden.

"Onze keuze heeft niet goed uitgepakt", zei Hoogma dinsdag in Zeist over de voorbije periode met Frank de Boer aan het Oranje-roer. "Ondanks alle inzet die we hebben getoond is ons doel op het EK, het bereiken van de kwartfinale, niet gehaald. We hadden gerekend op een beter toernooi en dat is helaas niet gelukt. Dat reken ik ook mezelf aan."

Na het vertrek van De Boer kwam Van Gaal in beeld. "Waarom nu wel deze keuze en de vorige keer niet?", vervolgde Hoogma. "Toen zochten we naar een coach die aansloot bij het proces van dat moment. We waren van mening dat we het beleid voort konden zetten. Het stond goed, met dezelfde staf en daarbij een nieuwe coach. Voor ons was dat de meest logische stap destijds, maar helaas heeft het anders uitgepakt."

"Nu ligt alles anders en kiezen we ook voor iets anders", aldus de KNVB-directeur. "We willen terugvallen op bewezen ervaring, kennis en kunde. In september spelen we drie WK-kwalificatiewedstrijden en we hebben een extreem korte voorbereidingsperiode. Met dit in het achterhoofd zochten we naar uitzonderlijke en bewezen kwaliteiten, en iemand voor wie het bondscoachschap geen geheimen kent. Dan kom je automatisch bij Van Gaal uit."