AZ wacht loodzware opgave in Alkmaar na nederlaag in Schotland

18-08-2021 22:37 Laatste update: 22:44
207

AZ moet volgende week in Alkmaar stunten om de groepsfase van de Europa League te bereiken. Op Celtic Park leed de ploeg van Pascal Jansen een 2-0 nederlaag tegen Celtic.

Met basisplaatsen voor Thijs Oosting én Teun Koopmeiners zette AZ de jacht op een ticket voor de groepsfase in. De Alkmaarders kregen al vroeg in de wedstrijd een grote kans op de openingsgoal, maar Vangelis Pavlidis raakte de paal. Dat gebeurde na vijf minuten spelen.

De eerste de beste kans van Celtic was wél raak. Reservedoelman Hobie Verhulst had geen antwoord op een harde knal van dichtbij van Kyogo Furuhashi, die op de juiste plek stond na een voorzet van David Turnbull. AZ had maar moeite om onder de druk van Celtic uit te komen en wist daar zelf amper iets tegenover te stellen. Verder dan twee schoten van Zakaria Aboukhlal kwam AZ niet. Eén poging van Aboukhlal werd gepareerd door doelman Joe Hart van Celtic.

Kansloos was AZ zeker niet in Schotland. Het kreeg vijf minuten na de onderbreking een grote kans op de 1-1 via Oosting, die maar net over schoot. Een herhaling van de eerste helft diende zich aan, want Celtic scoorde opnieuw nadat AZ een grote kans om zeep had geholpen. Nu was het James Forrest die scoorde voor de Schotten.

Pas in de slotfase zette AZ een offensiefje in. Omdat de eindpass steeds niet goed genoeg was, bleef een grote kans op de aansluitingstreffer uit. AZ ontsnapte in de slotfase nog aan de 3-0 van Celtic, dat hoogstwaarschijnlijk de definitieve nekslag betekend zou hebben. De Alkmaarders hebben nog een kans om het om te draaien, maar het zal moeilijk worden.