Spelersrapport: PSV herpakt zich knap in Lissabon, toch vijf onvoldoendes

Spelersrapport: PSV herpakt zich knap in Lissabon, toch vijf onvoldoendes

18-08-2021 22:55
325

PSV staat na deel één van het tweeluik met Benfica op achterstand, maar heeft nog steeds zicht op de Champions League. Dankzij treffers van Rafa Silva, Julian Weigl en een tegengoal van Cody Gakpo werd het 2-1 in het Estádio Da Luz. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na een wedstrijd met – cliché, cliché – twee gezichten.

Joël Drommel – 6,5: Hij moest voor het eerst deze maand vissen, twee keer zelfs, maar dat was hem niet aan te rekenen. Bij de treffers van zowel Silva als Weigl ging het eerder al mis, voordat hij gepasseerd werd. Drommel verrichte nog een handjevol prima saves en bleek opnieuw van waarde met zijn meevoetballende kwaliteiten.

Philipp Mwene – 5,5: De rechtsbackpositie was vooraf eigen het enige vraagteken bij PSV: Jordan Teze klopte op de deur, maar het was toch Mwene die de voorkeur kreeg. Aan de bal draaide hij aardig mee, maar onomstreden is de Oostenrijker nog niet. Met name in de beginfase was hij aan het zwemmen op rechts en wist hij zich totaal geen raad met wingback Álex Grimaldo.

André Ramalho – 7: De nieuwe leider van de PSV-defensie werd verdedigend meer op de proef gesteld dan in de vorige wedstrijden, maar bleef keurig overeind. Vrijwel altijd rustig en doortastend en bovendien zoekend naar de voetballende oplossing in voorwaartse richting. Al kon hij ook niet voorkomen dat Benfica een paar keer door het hart van de PSV-verdediging sneed.

Olivier Boscagli – 5: Eerst liep hij achteruit, daarna besloot hij toch naar voren te gaan: maar toen had Roman Yaremchuk al om zijn as gedraaid en kon Rafa Silva in de vrije ruimte achter Boscagli duiken. Verder speelde hij helemaal niet zo slecht, zeker aan de bal, maar dit zijn wel dure inschattingsfoutjes.

Philipp Max – 5,5: Na tien minuten was hij de laatste PSV'er die Rafa Silva eventueel nog af had kunnen stoppen, maar de linksback kon het net niet meer corrigeren: 1-0. In de rest van de eerste helft was ook 'net niet' voor Max, die het verdedigend lastig had en aanvallend niet veel kon betekenen. Na vijftig minuten stond hij echter met fel doordekken aan de basis van PSV's aansluitingstreffer. Net als bijna al zijn teamgenoten maakte hij na rust een betere indruk dan ervoor.

Marco van Ginkel – 5: Vlak na rust zagen we hem eigenlijk voor het eerst: zijn geplaatste kopbal – na een typische Van Ginkel-loopactie – had een beter lot verdiend. Het blijft geweldig dat hij überhaupt weer op dit niveau kan spelen, maar Van Ginkel was toch echt minder dwingend aanwezig dan in de vorige wedstrijden. Na ruim een uur zat zijn wedstrijd erop.

Ibrahim Sangaré – 4: "Hij kan wel ballen afpakken, maar wat heb je eraan als je ze de hele tijd weer inlevert?", vroeg analist Wesley Sneijder zich van tevoren af. Enigszins verwonderlijk was het ook wel dat hij de negentig minuten vol maakte. Fysiek kan hij absoluut mee in Europa, maar qua voetballend vermogen en spelintelligentie viel de Ivoriaan echt uit de toon in Lissabon.

Mario Götze – 6,5: Benfica-trainer Jorge Jesus lichtte hem vooraf al uit, dus Benfica wist op wie het moest letten. Desondanks lukte het de Spielmacher een paar keer om vrij te komen tussen de linies. Het brein achter de meeste PSV-aanvallen, al lukte het hem uiteindelijk ook niet om het verschil te maken.

Noni Madueke – 5: Na een onwennig begin werd hij in de loop van de eerste helft steeds vaker gezocht door zijn medespelers. De jonge Engelsman moest het in Lissabon doen voor PSV en liet ook een vaar veelbelovende flitsen zien, maar de meeste van zijn acties strandden in schoonheid. Bovendien stond hij vlak voor rust te slapen bij een corner voor Benfica: Nicolás Otamendi sloop weg uit zijn rug en Mwene kon het kopduel niet meer winnen, met de 2-0 tot gevolg.

Eran Zahavi – 5: Waar hij zich tegen Galatasaray in een speeltuin waande, moest Zahavi ditmaal opboksen tegen drie centrale verdedigers. De Israëliër moest dus zijn momenten kiezen om gevaar te stichten. Eén keer was hij los en was het direct raak, maar de Duitse arbitrage keurde de treffer – terecht overigens – af. In de tweede helft ging hij wel erg nadrukkelijk voor zijn kans als de bal – waar dan ook – bij hem in de buurt kwam.

Cody Gakpo – 7: Hard werkend, maar onzichtbaar in de eerste helft, maar daarna kwam zijn moment. Gakpo's verdekt ingeschoten 2-1 getuigde van zijn specifieke klasse, gaf hem duidelijk zelfvertrouwen en kan over zes dagen goud waard blijken. Ook als hij niet lekker in de wedstrijd zit, is de Eintovenaar goud waard.

Invallers
Armando Obispo – 6: Nam in het laatste kwart de plek van Boscagli over. Dat deed hij op een moment dat PSV naar voren drukte en Benfica meer bezig was met verdedigen dan met counteren. Echt getest werd de man uit Boxtel dus niet, al had hij geluk dat een onnodige overtreding op Rafa Silva vlak voor tijd zonder gevolgen bleef.

Davy Pröpper – 6: Loste tegelijkertijd maatje Van Ginkel af. Speelde niet foutloos, maar bewees al dirigerend wel zijn waarde op het middenveld. Wellicht mag hij het in de return vanaf de aftrap proberen, als vervanger van – bijvoorbeeld – Sangaré. PSV kan zijn inzicht en voetballend vermogen prima gebruiken en Pröpper verdient ook wel een kans om te bewijzen wat hij fysiek heeft bijgeleerd, na vier jaar in Engeland.

Bruma – x: Verving Madueke in het slotkwartier en speelde te kort voor een beoordeling.

Yorbe Vertessen – x: Kwam er in de absolute slotfase in voor Zahavi en speelde te kort voor een beoordeling.

Jordan Teze – x: Pakte ook nog een paar minuutjes mee, als vervanger van Max, en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Roger Schmidt – 5,5: Wat zou hij in de kleedkamer gezegd hebben? Voor rust oogde PSV onwennig tegen de geslepen en goed georganiseerde tegenstander, maar in de tweede helft zagen we de flair van de eerste weken weer terug. Knap dat PSV de zaak nog om heeft kunnen draaien, maar stel nou dat één mindere helft ze de Champions League zal kosten... Schmidt moet er nu alles aan doen dat het scenario van de heenwedstrijd zich niet in Eindhoven zal ontvouwen.