Zes conclusies: de kwestie-Sangaré, bonus van 35 miljoen is haalbaar

Zes conclusies: de kwestie-Sangaré, bonus van 35 miljoen is haalbaar

18-08-2021 23:50
96

Op achterstand, maar nog lang niet kansloos: dat is de teneur bij PSV na zijn eerste krachtmeting met Benfica. Na twee tegengoals in de eerste helft dreigde even een absoluut doemscenario, maar PSV richtte zich na rust op en vertrok met een minimale nederlaag uit het Estádio Da Luz. VoetbalPrimeur benoemt zes discussiepunten na deze voetbalwoensdag.

De kwestie-Sangaré
Iedereen was het er vorig seizoen over eens: het gebrek aan voetballend vermogen op het middenveld – met het duo Pablo Rosario-Ibrahim Sangaré in de as – was het grootste manco van PSV. Nu er met Sangaré nog maar één controleur over is, is dat probleem deels opgelost, maar het blijft opvallend hoezeer de Ivoriaan voetballend uit de toon valt. Ballen veroveren kan hij prima, maar ballen direct weer inleveren doet hij ook te vaak. Zou PSV, dat in de return op zoek moet naar goals, zoveel slechter worden met Davy Pröpper op zijn plek?

Weinig smaken in de spits
Trainer Roger Schmidt wilde er niet al te diep op ingaan, maar het was niet helemaal toevallig dat Benfica-spits Luca Waldschmidt op de ochtend van de wedstrijd aan PSV wordt gelinkt. De Portugese pers wilde uiteraard uitpakken met extra saillant nieuws rondom de wedstrijd, maar het is ook geen geheim dat PSV graag een extra spits zou halen. Eran Zahavi deed in Lissabon wat hij kon tegen drie centrale verdedigers, maar moest vlak voor tijd totaal leeg gespeeld naar de kant. Schmidt bracht Yorbe Vertessen in en had ook Fodé Fofana achter de hand: twee spelers met talent, maar nu nog niet van Champions League-niveau.

PSV kan altijd weer rekenen op individuele klasse
Twee spelers die vanuit het niets een wedstrijd open kunnen breken of kunnen kantelen, niet veel teams kunnen daarover beschikken. Noni Madueke was niet bepaald gelukkig in zijn acties, maar zorgde wel continu voor dreiging. Cody Gakpo nam PSV kort na rust bij de hand, door vanuit een weinig kansrijke positie de razend belangrijke aansluitingstreffer te verzorgen. Blijf nog maar even van dit tweetal genieten, voordat ze door een topclub worden opgepikt.

De eerste grote test voor PSV
Als de wedstrijden tegen het dramatische Galatasaray, het gehavende FC Midtjylland en het tiental van Ajax proefwerken waren, dan was Benfica-uit een examen. Voor rust moest PSV duidelijk wennen aan het niveau: de ploeg van Jorge Jesus kon vertrouwen op zijn organisatie en de invallen van aanvoerder Pizzi en raspaardje Rafa Silva. In de tweede helft bewezen de gasten uit Eindhoven echter dat ze echt wel meekunnen met deze tegenstander. Of het cum laude of onvoldoende wordt, dat zullen we op 24 augustus in Eindhoven zien.

De trucjes van Jorge Jesus
Benfica kwam zelfs zo onder druk te staan dat Jesus de trukendoos open moest gooien. Twintig minuten voor tijd stonden er opeens drie invallers tegelijk klaar en kwam er vervolgens ook een vierde bij, met een minutenlang oponthoud tot gevolg. Analist Wesley Sneijder zag het ook gebeuren in de RTL-studio. "Dat gebeurde in een fase waarin PSV dominant en aan het drukken was. De trainer maakte het hele spel dood." Dat Benfica überhaupt dit soort fratsen nodig had, na zo'n probleemloze eerste helft, het is eigenlijk wel een compliment voor PSV.

Minstens 35 miljoen op het spel
Maar complimenten, die hebben de Nederlandse clubs eigenlijk wel genoeg gehad door de jaren heen. Als je kijkt naar de bedragen waarom gespeeld wordt, kan PSV zich eigenlijk geen nederlaag permitteren: plaatsing voor de Champions League levert een gegarandeerde startpremie van vijftien miljoen euro op, plus nog eens twintig miljoen aan coëfficiëntafhankelijke premies en tv-gelden, met de inkomsten uit kaartverkoop daar nog eens bij opgeteld. Benfica is te pakken en de beloning zal groot zijn als PSV dat inderdaad doet.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)