Van Gaal maakte Fraser wegwijs: Ik ben nog nooit zo dronken geweest

Van Gaal maakte Fraser wegwijs: "Ik ben nog nooit zo dronken geweest"

19-08-2021 09:31 Laatste update: 09:39
48

Sparta-trainer Henk Fraser is bij het Nederlands elftal herenigd met bondscoach Louis van Gaal, met wie hij in de jaren tachtig samenspeelde op Het Kasteel. Dat maakte op Fraser echter meer indruk dan op Van Gaal, geeft de nieuwe assistent-bondscoach ruiterlijk toe.

De inmiddels zeventigjarige Amsterdammer kon zich niet veel meer herinneren van de twee seizoenen, waarin ze ploeggenoten waren bij Sparta. "Dat was confronterend, ja. Toen besefte ik weer hoe direct Louis communiceert", aldus Fraser in gesprek met Voetbal International. "Het is ook wel inherent aan het profvoetbal, waarin je vaak wisselt van club en veel verschillende mensen meemaakt. Zeker met zo'n carrière als Louis heeft gehad (vijftien jaar profvoetbal, bij Ajax, Royal Antwerp FC, Telstar, Sparta en AZ, red.). Dan kun je niet iedere jonge ploeggenoot onthouden."

Fraser keek als beginnend prof op tegen zijn nieuwe collega en zag toen al de kenmerkende karaktertrekjes van de latere topcoach. "In de groep was Louis duidelijk de aanvoerder. Als hij na een training alleen al naar de ballen keek, zonder iets te zeggen, dan wist je: Ik moet die ballen gaan sjouwen", aldus de 55-jarige oud-prof. "Hij had een natuurlijk overwicht. Toen al. En ik vond hem heel sociaal."

Tijdens een buitenlandse trip werd Fraser ook ontgroend door Van Gaal. "Als zeventienjarige was ik nog niet bekend met alcohol. Louis schotelde ons Lumumba voor, een cocktail met chocolademelk en rum. Ik ben nog nooit zo dronken geweest." Fraser bleek niet meer in staat om zelf zijn tas in te pakken. "Hoorde ik later. Want zelf kan ik me daar niks meer van herinneren."