Ajax geeft niet thuis in sfeervolle Grolsch Veste en slikt late gelijkmaker

22-08-2021 14:12 Laatste update: 14:17
526

Ajax heeft zondagmiddag in zijn tweede Eredivisie-wedstrijd al puntenverlies geleden. De regerend landskampioen sprankelde allerminst tegen FC Twente, leek alsnog met het kleinste verschil te winnen in Enschede, maar Robin Pröpper zorgde in de absolute slotfase alsnog voor feest.

Trainer Erik ten Hag koos voor dezelfde namen als in de vijfklapper tegen NEC, de thuisploeg kon niet beschikken over onder meer Ricky van Wolfswinkel. De eerste helft in de Grolsch Veste verliep zonder al te veel hoogtepunten. Ajax kreeg op slag van rust twee kopkansen en Queensy Menig zette aan de overzijde Maarten Stekelenburg aan het werk. De meest opvallende wapenfeiten voor rust waren echter de vermeende slaande beweging van Edson Álvarez en de naam 'Berghius' op het shirt van Steven Berghuis.

In de openingsfase van de tweede helft werd de wedstrijd alsnog opengebroken. De bal caramboleerde via via tegen de paal, doelman Lars Unnerstall was uit positie en Sébastien Haller kon de openingstreffer aantekenen: 0-1. Diezelfde Haller kreeg later ook de mogelijkheid om de 0-2 binnen te koppen, maar slaagde er niet in om de marge te verdubbelen.

In de slotfase moest Ajax steeds verder achteruit. Het slotoffensief van Twente leverde aanvankelijk weinig kansen op – Menig vond opnieuw Stekelenburg op zijn weg – maar de gelijkmaker bleef in de lucht hangen. Drie minuten voor tijd kon de Grolsch Veste dan ook juichen. Pröpper deed het PSV van broer Davy een plezier en verschalkte Stekelenburg met een schot vanuit de tweede lijn: 1-1. Nu was het Ajax weer dat op jacht moest, maar het hartstochtelijk door het publiek gesteunde Twente hield stand. Menig kreeg nog een kans op een late 2-1, maar de linksbuiten produceerde een afzwaaier. Doordat Unnerstall nog een kopbal van Danilo pareerde, bleef het bij een puntendeling.

Ajax speelt voor de interlandweek nog één wedstrijd: Vitesse komt op 29 augustus naar Amsterdam. FC Twente bezoekt één dag eerder SC Cambuur.