Acht dingen die je moet weten over de volgende Ajax-aanwinst, Mohamed Daramy

Acht dingen die je moet weten over de volgende Ajax-aanwinst, Mohamed Daramy

23-08-2021 12:00 Laatste update: 12:09
82

Mohamed Daramy wordt de volgende aanwinst van Ajax. De negentienjarige Deen van FC Kopenhagen stond op meerdere scoutingslijstjes, maar kiest voor Nederland. Wat haalt Ajax in huis? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Sierra Leone
Daramy is geboren en getogen in het Deense Hvidovre, een stad acht kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kopenhagen. Zijn ouders komen beiden uit Sierra Leone, een land aan de Afrikaanse westkust. Door zijn dubbele paspoort én grote talent moest Daramy al vroeg een interlandkeuze maken: op zestienjarige leeftijd maakte hij bekend voor Denemarken te willen spelen.

Bijna drie jaar later heeft Daramy zes interlands op zijn naam staan voor Jong Denemarken. Afgelopen zomer was hij actief op het jeugd-EK. Na drie gewonnen groepsduels en één assist kon Daramy niet voorkomen dat Duitsland na penalty's te sterk was in de kwartfinale.

Deense verkiezingen
Ondanks dat alles op het veld voortvarend verliep voor Daramy, heeft hij erbuiten in zware twijfel geleefd. In april 2019 vroeg hij - driekwart jaar voor zijn achttiende verjaardag - een Deens paspoort aan, maar door nieuwe Deense verkiezingen kwam de verblijfsvergunning van Daramy op een lager pitje te staan.

Moeder Isita ging met FC Kopenhagen op zoek naar de juiste oplossing. Dankzij een aanpassing in de wet werd het mogelijk dat de jonge Daramy één dag voor zijn achttiende verjaardag het Deens staatsburgerschap kreeg. Bijna een jaar lang leefde de familie in onzekerheid en stond hij bij wijze van spreken met één been in het vliegtuig naar Sierra Leone.

Daramy op het EK O21 tegen Duitsland

Jongste doelpuntenmaker
We gaan nog wat verder terug in de tijd. Op dertienjarige leeftijd kwam Daramy naar FC Kopenhagen en twee jaar later werd hij topscorer van FC Kopenhagen O17, wat hem zijn eerste profcontract opleverde. Vervolgens ging het snel. Met zestien jaar en 263 dagen werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit voor de Deense recordkampioen. In het duel waarin hij ook zijn officiële debuut maakte - een bekerwedstrijd tegen Viby IF - scoorde hij direct. Zijn debuut in de Deense Superligaen volgde op 2 december 2018.

'Extreem getalenteerd'
Als je op zestienjarige leeftijd debuteert én scoort, kan je wel wat, zei Ebbe Sand - oud-spits van Schalke 04 en Deens international – twee jaar geleden in een Deens programma. "Daramy is enorm snel en heel sterk in één tegen één situaties. Bovenal is hij extreem getalenteerd." Daramy kan op elke plek in de voorhoede uit de voeten, iets waar Ajax na het afhaken van Kamaldeen Sulemana en Steven Bergwijn naar op zoek was.

Instinctieve voetballer
Los van zijn kwaliteiten met de bal, zal het ook niet aan het arbeidsethos van de talentvolle aanvaller liggen. Daramy staat in Denemarkren bekend als een speler met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij laat zijn kop niet snel hangen wanneer het niet loopt en schuwt het verdedigende werk niet. Aanvallend ligt een vrije, zwervende rol hem het best en speelt hij graag tussen de linies. Wanneer hij zich laat zakken naar het middenveld, kan hij met zijn dribbels voor gevaar zorgen. 

In zijn scorend vermogen kan hij zich nog ontwikkelen. Zijn doelpuntenmoyenne is voor een aanvaller nog niet om steil van achterover te slaan. Aan Ten Hag en zijn staf de taak om de goalgetter in hem te ontketenen.

Club van honderd
Hij zit nog in zijn tienerjaren, maar Daramy heeft al 92 duels in het eerste elftal van FC Kopenhagen op de teller staan. Zijn statistieken zijn voor een buitenspeler aardig, maar als je bedenkt dat hij van zijn 55 basisoptredens één van de drie keer als spits fungeerde, kan hij nog stappen zetten. In 92 wedstrijden was hij immers goed voor zeventien goals en tien assists. Populair was hij ook: afgelopen weekend kreeg hij een publiekswissel in Parken, het stadion van Kopenhagen.

Manchester United
De droom van Daramy is om ooit te schitteren op Old Trafford. "Dat komt door mijn broer. Hij is United-fan, dus ik werd het ook." Van zijn vriendin kreeg hij ooit een shirt met de naam van Marcus Rashford, zijn grote idool. "Hij is helemaal gek van de club en alle spelers", aldus Kopenhagen-speler Jonas Wind over Daramy. "Ik denk dat hij wel tien United-shirts thuis heeft, en hij draagt ze vaak op de training."

Alleen Ajax
De match lijkt goed: Ten Hag en Marc Overmars zien Daramy als een speler die in het Ajax-profiel past, andersom wil de jonge Deen niks liever dan naar Ajax komen. Ook Club Brugge wilde hem inlijven, maar Daramy verkiest de Nederlandse kampioen boven de Belgische. Haalt Steven Berghuis zijn gewenste niveau niet? Daramy kan op rechts uit de voeten. Scoort Sébastien Haller te weinig? Zet Daramy in de punt van de aanval. Wil Ten Hag toch met Dusan Tadic in de punt spelen? Dan is er op links een plek vrij voor de Deen.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie