Elftal zonder sterren na een topseizoen: dit komt Dumfries tegen bij Inter

Elftal zonder sterren na een topseizoen: dit komt Dumfries tegen bij Inter

25-08-2021 13:00
22

Denzel Dumfries is sinds een week officieel Interista. De rechtsback moet bij de kampioen van Italië de leegte op gaan vullen die de naar Paris Saint-Germain vertrokken Achraf Hakimi achterliet. In welk team komt Dumfries terecht en wat mag dit seizoen van Inter verwacht worden? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Vorig seizoen: eindelijk weer die titel
Tien seizoenen op rij moesten de fans van Inter knarsetandend toezien hoe de Scudetto telkens weer naar de vijand ging. Na het kampioenschap in 2010 onder José Mourinho, waar Wesley Sneijder een groot aandeel in had, stond Milan een jaar later met de beker omhoog en in de negen (!) daaropvolgende jaren was Juventus de beste van Italië. In die tien donkere jaren slaagden de Nerazzurri er zelfs maar twee keer in om in de top-drie te eindigen.

Hoe anders was dat het afgelopen seizoen. Juventus was onder trainer Andrea Pirlo niet meer de voetbalmachine van weleer en plots werden alle andere Italiaanse topclubs wakker. Was dit het jaar dat er wat te halen viel? Ja, zo bleek. De twee Milanese clubs hielden de kampioensrace het langst vol en uiteindelijk zorgde een eindsprint van Inter, dat tussen 7 januari en 15 mei geen competitiewedstrijd verloor, voor die langverwachte Scudetto.

De financiën: op nul beginnen
Toch hing tijdens de laatste maanden van het successeizoen al een sluier over Inter. Grootaandeelhouder Suning Holdings, dat met Steven Zhang een Chinese eigenaar aan de Milanese club levert, kwam door de coronacrisis in acute financiële problemen en moest hun club in China al uit de competitie houden. Gevreesd werd dat Inter eenzelfde scenario zou moeten ondergaan en dus hoopte Zhang een mede-investeerder voor een bedrag van 250 miljoen euro te vinden.

Dat lukte niet en dus trok het Chinese bedrijf richting de directie van Inter en trainer Antonio Conte. Hen werd verteld dat er geen geld was om te investeren en dat het verkopen van sterspelers noodzakelijk zou zijn om de toekomst van de club te kunnen waarborgen. Dat zinde de trainer geenszins: na afloop van het kampioensseizoen stapte hij op, waarna Simone Inzaghi werd aangesteld om de meubelen te redden.

Inter op de transfermarkt: een semi-leegloop
De trainerswissel was niet het enige resultaat van de financiële perikelen in Stadio Giuseppe Meazza. Zoals aangekondigd werden de twee grootste sterren van het team, te weten Romelu Lukaku en Achraf Hakimi, voor veel geld verkocht. Die beide uitgaande transfers leverden samen 175 miljoen euro op en dat was geld dat Zhang en de Chinezen uitstekend konden gebruiken. In totaal lieten twaalf A-spelers het blauwzwarte deel van Milaan achter zich.

Omdat ook Matteo Politano voor negentien miljoen euro vertrok en dure spelers als Radja Nainggolan en Ashley Young van de loonlijst gestreept konden worden, was er wel ruimte voor bescheiden inkomende transfers. Het halen van Dumfries voor 12,5 miljoen en de zestien miljoen die voor Zinho Vanheusden werden betaald, waren de twee 'klappers' die Inter maakte. Edin Dzeko en Hakan Çalhanoglu zijn toppers die transfervrij binnengehengeld konden worden.

De seizoensstart: bemoedigende beelden
Fans van Internazionale vreesden dat door alle perikelen een nieuw Scudetto-seizoen uitgesloten zou zijn. Die sfeer is echter omgeslagen in hoop en dat heeft alles te maken met de uitstekende voorbereiding en de goed verlopen seizoensopener. De eerste vriendschappelijke wedstrijd tegen Lugano was misschien nog wat roestig (2-2), maar vervolgens werden Crotone, Parma en Dinamo Kiev over de knie gelegd. In die duels scoorden de Nerazzurri elf keer en hielden ze telkens de nul.

De seizoensouverture in de Serie A leverde ook een zeer overtuigende overwinning op. Waar de formatie van trainer Conte vorig seizoen nog vaak met 1-0 won, zetten de mannen van Inzaghi nu al een statement neer door met 4-0 te zegevieren tegen Genoa. Milan Skriniar, Arturo Vidal en nieuwe aanwinsten Hakan Çalhanoglu en Edin Dzeko zorgden voor de doelpunten en achterin hielden Stefan de Vrij en kompanen de zaak probleemloos gesloten.

De rol van Dumfries: stieren op z'n Italiaans
Zes minuten voor tijd mocht Dumfries zijn officiële debuut maken voor Inter. Hij viel in voor centrale verdediger Alessandro Bastoni en maakte de tijd derhalve vol als onderdeel van het driemans-centrum dat geleid wordt door De Vrij. Dat is uiteraard niet de plek waar de Oranje-international op aast. Matteo Darmian maakte de negentig minuten vol in Milaan als aanvallende rechtervleugelverdediger en is de grootste concurrent van Dumfries.

Het is dus zaak om Darmian uit de basis te spelen, zodat de voormalig PSV'er zich als 'stierende' wingback op rechts uit kan gaan leven. In het systeem van Inter zijn de posities op de zijkant zeer belangrijk, omdat Dumfries en collega Ivan Perisic de verantwoording hebben over hun hele flank. Aanvallende impulsen zijn nodig, maar ook het defensieve werk mag niet geschuwd worden. De Rotterdammer mag in de Serie A gaan laten zien dat hij daar klaar voor is.

Laatste opstelling: Inter – Genoa, 21 augustus 2021, 4-0
Handanovic; Skriniar, De Vrij, Bastoni (84. Dumfries); Darmian, Barella (77. Vecino), Brozovic, Calhanoglu (77. Satriano Costa), Perisic (69. Dimarco); Sensi (69. Vidal), Dzeko.