Bliksemstart voor én na rust, Wittek de held van Arnhem: Vitesse naar groepsfase

26-08-2021 20:50
124

Vitesse is van de partij tijdens de allereerste Conference League-groepsfase. De Arnhemmers hebben donderdagavond een fraaie 2-1 zege op Anderlecht geboekt en Maximilian Wittek was met twee treffers de held van de avond.

De Arnhemmers konden weer beschikken over de niet honderd procent fitte Riechedly Bazoer en over Loïs Openda, die een schorsing uit had gezeten. Beide clubs mochten na de spectaculaire 3-3 in Brussel met een schone lei beginnen – omdat uitdoelpunten niet meer dubbel tellen – maar het spel was al vroeg weer op de wagen in Stadion GelreDome. Wittek legde na een slim genomen korte corner aan en de bal vloog via via achter de kansloze Hendrik Van Crombrugge: 1-0.

Vitesse bleef de betere en had via een afstandspoging van Sondre Tronstad bijna weer succes. De start van de tweede helft was ook overrompelend. Vitesse combineerde van links naar rechts en weer terug: Eli Dasa vond collega-back Wittek, die de bal ineens uit de lucht nam en in de verre hoek plaatste. Die 2-0 bleef lange tijd op de borden staan en Anderlecht kon pas in de slotfase druk op het Arnhemse doel zetten.

Tien minuten voor tijd werd het plotseling toch weer spannend: Kristoffer Olsson trof de paal en Lior Refaelov werkte in de rebound alsnog de 2-1 binnen. Vitesse had al veel gegeven en kwam niet meer van de eigen helft af. Het slotoffensief van Anderlecht leidde echter niet tot grote kansen, waardoor het na de vier minuten durende blessuretijd alsnog feest was in Arnhem. Vitesse zal voor het eerst sinds 2017 actief zijn in een Europese groepsfase.