De tegenstanders van Feyenoord: twee kampioenen in de Conference League

De tegenstanders van Feyenoord: twee kampioenen in de Conference League

27-08-2021 15:30
83

De balletjes zijn getrokken en dus weet Feyenoord dat het in de groepsfase van de Conference League tegen Slavia Praag, Union Berlin en Maccabi Haifa speelt. VoetbalPrimeur legt uit wat de Rotterdammers kunnen verwachten.

SLAVIA PRAAG
Trainer: Jindrich Trpisovsky
Positie in competitie: 3 (na vier duels)
Grote prijzen: zeven Tsjechische titels
Stadion: Sinobo Stadium
Bijnaam: Sesívaní

Sterspeler
De selectie van Slavia herbergt veel Tsjechisch internationals die deze zomer op het EK nog van Oranje wonnen. Zo klinken de namen van Tomas Holes, Jan Boril en Lukas Masopust ons bekend in de oren, maar is Nicolae Stanciu de speler die tegenstanders de meeste angst inboezemt. De Roemeen is spelmaker, zit met zijn 28 jaar in de bloei van zijn loopbaan en kan bogen op ervaring bij grote clubs als Steaua Boekarest en Anderlecht. Met Mick van Buren speelt er ook een Nederlander.

Inkomende/uitgaande transfers
Trainer Trpisovsky hield zich rustig op de transfermarkt en trok alleen een redelijk bedrag  uit voor Mads Emil Madsen. De Deense middenvelder werd voor 1 miljoen euro overgenomen van LASK Linz. De komst van Michael Krmencik is ook belangrijk voor Slavia. De veelscorende spits werd op huurbasis overgenomen van Club Brugge.

Slavia slaagde erin om de selectie grotendeels intact te houden. Twee spelers vertrokken transfervrij en acht man werden op huurbasis naar een andere club gestuurd. Al met al kan geconcludeerd worden dat de Tsjechen er deze zomer niet zwakker op geworden zijn en dat Slavia absoluut niet te onderschatten is.

Prestaties vorig seizoen
De Tsjechische liga werd afgelopen seizoen gedomineerd door Slavia. In 34 wedstrijden verloren ze niet één keer en mede daardoor werd de ploeg met een gat van twaalf punten op stadgenoot Sparta Praag kampioen. Topscorer Jan Kuchta, die vijftien keer scoorde, zit nog steeds bij de selectie en de al eerder aangehaalde Stanciu legde er twaalf in het netje.

De Europese voorrondes verliepen echter niet naar wens voor Slavia. Door de Tsjechische titel mocht het in de derde kwalificatieronde van de Champions League instromen, waar het over twee wedstrijden met 2-1 van het Hongaarse Ferencváros verloor. In de play-off van de Europa League moest het vervolgens buigen voor Legia Warschau, waardoor de Conference League resteerde.

Historie tegen Nederlandse clubs
Drie keer speelde Slavia tegen een Nederlandse club en drie keer bleef het ongeslagen. Ajax was in de kwalificatie voor de Champions League in het seizoen 2007/2008 niet in staat om van de Tsjechen te winnen en verloor zelfs tweemaal, met 1-0 en met 2-1. Een jaar later troffen beide ploegen elkaar opnieuw, toen in het kader van de groepsfase van de UEFA Cup. Slavia haalde een 2-2 gelijkspel weg uit Amsterdam.

Laatste opstelling: Legia Warschau – Slavia Praag, 26 augustus 2021, 2-1
Kolar; Bah (70. Sima), Zima, Kudela, Boril; Holes, Hromada (70. Traoré), Stanciu (81. Olayinka); Ekpai, Schranz (81. Krmencik), Tecl (65. Lingr).

UNION BERLIN
Trainer: Urs Fischer
Positie in competitie: 12 (na twee wedstrijden)
Grote prijzen: -
Stadion: An der Alten Försterei
Bijnaam: Die Eisernen (de IJzeren)

Sterspeler
Union Berlin is geen team dat het van de bevliegingen van één speler moet hebben. Samen hard werken en in dienst van het elftal spelen zijn kwaliteiten die voor trainer Fischer belangrijk zijn. Verdediger Marvin Friedrich vertegenwoordigt met tien miljoen euro de hoogste transferwaarde, terwijl Timo Baumgartl (gehuurd van PSV), Rick van Drongelen (ex-Sparta), Sheraldo Becker (ooit van ADO) en Max Kruse (voormalig Duits international) de bekendere namen zijn.

Inkomende/uitgaande transfers
De rauwe volksclub uit Berlijn had een nieuwe spits nodig en dus werd contact gezocht met Liverpool. Taiwo Awoniyi, die op een blauwe maandag nog verhuurd werd aan NEC, werd al gehuurd en is nu voor 6,5 miljoen euro definitief overgenomen. Daarnaast kwamen linksback Tymoteusz Puchacz, die op het afgelopen EK actief was namens Polen, en keeper Frederik Rönnow voor respectievelijk tweeënhalf en één miljoen euro naar de Duitse hoofdstad.

In totaal werden er veertien (!) nieuwe spelers gehaald, waarvan de helft transfervrij. Baumgartl is de enige speler die op huurbasis voor Union actief is. Al die spelers vangen het vertrek van vijftien man op, waarvan de verkoop van Robert Andrich aan Bayer Leverkusen het meeste geld opleverde: 6,5 miljoen euro. Ervaren krachten als Christian Gentner (transfervrij naar FC Luzern) en Loris Karius (einde huurperiode) vertrokken ook.

Prestaties vorig seizoen
Het tweede seizoen van Union Berlin in de Bundesliga was er één om nooit te vergeten voor de fanatieke aanhang. De club plaatste zich voor het eerst via de competitie voor een Europees toernooi en deed dat door heel knap zevende te worden en daarmee ploegen als Borussia Mönchengladbach en VfB Stuttgart achter zich te houden. In de play-offronde voor het hoofdtoernooi werd het Finse KuPS over twee wedstrijden met 4-0 geklopt.

Historie tegen Nederlandse clubs
Nog nooit speelde de volksclub uit Berlijn een officiële wedstrijd tegen een Nederlandse club. FC Utrecht verloor in 2016 wel een oefenwedstrijd met 3-0 van de Duitsers, maar meer is er simpelweg niet te melden. Toch heeft de club wel degelijk een link met Nederland: naast Van Drongelen en Becker speelden ook Youssef El Akchaoui en Santi Kolk ooit wedstrijden in het shirt van Union.

Laatste opstelling: Union Berlin – KuPS, 26 augustus 2021, 0-0
Luthe; Baumgartl, Knoche, Friedrich; Trimmel (71. Ryerson), Teuchert, Khedira, Haraguchi (71. Ingvartsen), Puchacz (84. Dehl); Becker (59. Behrens), Awoniyi (59. Voglsammer).

MACCABI HAIFA
Trainer: Barak Bakhar
Positie in competitie: - (nog niet begonnen)
Grote prijzen: dertienvoudig Israëlisch kampioen
Stadion: Sammy Ofer Stadium
Bijnaam: Hayerukim (De Groenen)

Sterspeler
Op papier is de kampioen van Israël de zwakste broeder in de groep en weinig spelers van Maccabi Haifa zullen een belletje doen rinkelen bij de gemiddelde Nederlandse voetbalvolger. Toch zijn er drie spelers die bekend zijn in ons land: Tjaronn Chery, die interlands speelt voor Suriname maar in Nederland furore maakte bij Groningen, voormalig De Graafschap-ster Ben Sahar én José Rodríguez. De Spanjaard speelde op huurbasis voor Fortuna Sittard en maakte daar een uitstekende indruk.

Inkomende/uitgaande transfers
Hoge transfersommen betalen behoort niet tot de mogelijkheden voor Maccabi en dus gaf de club in totaal net iets meer dan drie miljoen euro uit aan nieuwe spelers. Ali Mohamed, een verdedigende middenvelder die van Beitar Jerusalem kwam, was met 1,17 miljoen de duurste. Ben Sahar werd transfervrij opgehaald bij Hapoel Beer Sheva en met Ryan Strain werd er zelfs op de Australische markt zaken gedaan. De rechtsback leverde Adelaide United drie ton op.

De clubkas van de Israëliërs is nog niet gespekt door vertrokken spelers die een mooi bedrag opleverden. Vier spelers trokken de deur achter zich dicht in Haifa, maar deden dat door transfervrij weg te gaan. Yanic Wildschut was er daar één van: de Nederlandse linkervleugelaanvaller stapte gratis over naar het Bulgaarse CSKA Sofia. Met Nikita Rukavytsya vertrok een spits die lang geleden voor FC Twente speelde.

Prestaties vorig seizoen
Zoals al aangegeven werd Maccabi Haifa afgelopen seizoen kampioen van de Israëlische hoogste divisie. Na 26 wedstrijden plaatste de ploeg zich als eerste voor de kampioenenronde, waaraan alleen de top-zes van de competitie deelneemt. Daarin speelde het nog tien wedstrijden tegen de directe concurrenten en verzekerde het zich van de titel. Het gat met nummer twee Maccabi Tel Aviv was uiteindelijk vier punten.

Door het kampioenschap stroomde Haifa in de eerste kwalificatieronde van de Champions League in. Daarin moest de ploeg van Bakhar zijn meerdere erkennen in Kairat Almaty, dat het tweeluik met 3-1 won. Door de nederlaag in de eerste ronde zakte Maccabi gelijk twee treetjes en ging het verder in de Conference League-voorrondes. Daarin werden achtereenvolgens Dinamo Tbilisi, het Faëroerse HB en Neftçi Baku uit Azerbeidzjan zeer overtuigend geklopt.

Historie tegen Nederlandse clubs
Vier keer in de geschiedenis trad Maccabi Haifa aan tegen een Nederlandse tegenstander. Van die wedstrijden wist het er maar één te winnen: op 28 september 2000 in de eerste ronde van de UEFA Cup werd met 2-1 van Vitesse gewonnen, maar dat was niet genoeg om de 3-0 nederlaag in de heenwedstrijd weg te poetsen. Dertien jaar later stond AZ in de groepsfase van de Europa League tegenover de Israëliërs en zegevierde het uit met 0-1 en thuis met 2-0.

Laatste opstelling: Maccabi Haifa – Neftçi Baku, 26 augustus 2021, 4-0
Cohen; Menachem, Dohan, Planic (76. Arad), Strain (61. Meir); Fani, Rodríguez (70. Mohamed), Chery (70. Ashkenazi); Haziza, David (61. Sahar), Atzili.