De AZ-tegenstanders: wedstrijden tegen kampioen en ex-Eredivisie-spelers

De AZ-tegenstanders: wedstrijden tegen kampioen en ex-Eredivisie-spelers

27-08-2021 16:30
30

De loting heeft daags na de Europa League-uitschakeling tegen Celtic uitgewezen dat AZ het in de Conference League opneemt tegen CFR Cluj, FK Jablonec en Randers FC. Wat kunnen de Alkmaarders verwachten van hun tegenstanders? VoetbalPrimeur legt het uit.

CFR CLUJ
Trainer: Eduard Iordănescu
Positie in competitie: 1 (na zes speelrondes)
Grote prijzen: 7 keer Roemeens kampioen
Stadion: Cluj Arena
Bijnaam: Șepcile roșii

Sterspeler
De selectie van Cluj zal bij de meeste mensen niet bekend zijn. De Roemenen beschikken vooral over kwaliteiten in de achterhoede: de momenteel geblesseerde stopper Andrei Burca, rechtsback Cristian Manea en linksback plus aanvoerder Mário Camora zijn de uitblinkers van de ploeg. Daarnaast beschikt Cluj over drie spitsen: Denis Alibec, Billel Omrani en Gabriel Debeljuh. Het drietal wisselt regelmatig onderling van stuivertje.

Inkomende/uitgaande transfers
Eén inkomende transfer van Cluj haalde deze zomer het nieuws in Nederland: dat was de transfervrije overstap van voormalig RKC Waalwijk-captain Anas Tahiri. In Roemenië zit de Marokkaan overigens vooral op de bank. Naast Tahiri trok Cluj deze zomer nog vijf andere spelers transfervrij aan. De kampioen van Roemenië betaalde deze transferwindow tot dusver alleen een transfersom voor stopper Ulrich Meleke, die voor 250.000 euro overkwam van FC Botosani.

Prestaties vorig seizoen
Vorig seizoen legde Cluj beslag op haar vierde landstitel op rij. De club uit het noorden van Roemenië heeft daarmee de hegemonie van Steaua Boekarest definitief doorbroken. In de nationale beker was Cluj minder succesvol: in de zestiende finale verloor de ploeg van trainer Iordănescu met 1-0 van CSM Politehnica Iași, dat uitkomt op het tweede niveau van Roemenië. Via de Champions League-voorrondes wist Cluj vorig seizoen ook de Europa League-groepsfase te behalen. In een poule met onder meer AS Roma en Young Boys, twee ploegen waar Ajax het later dat seizoen nog tegen zou opnemen, eindigde Cluj derde.

Prestaties dit seizoen
In de eigen competitie is Cluj na zes speelrondes nog ongeslagen. De zevenvoudig kampioen van Roemenië stroomde in juli al in de eerste Champions League-voorronde in, waardoor het reeds acht Europese duels heeft gespeeld in dit seizoen. In de derde voorronde van het miljardenbal verloor Cluj van Young Boys en in de play-offs van de Europa League was Rode Ster Belgrado tweemaal te sterk. Daardoor is Cluj nu actief in de groepsfase van de Conference League.

Historie tegen Nederlandse clubs
Van alle Nederlandse teams heeft alleen PSV al eerder tegen Cluj gespeeld. In 2009 troffen de Eindhovenaren de ploeg uit Oost-Europa tweemaal in de Europa League-groepsfase. De thuiswedstrijd won PSV met 1-0, terwijl de Eindhovenaren twee maanden later met een 0-2 overwinning vertrokken uit Roemenië.

Laatste opstelling (Rode Ster-uit, 1-2 nederlaag, 26 augustus)
Arlauskis; Manea, Ciobotariu, Graovac, Mário Camora; Deac, Rodríguez, Sigurjónsson, Costache; Debeljuh, Păun.

FK JABLONEC
Trainer: Petr Rada
Positie in competitie: 11 (na vijf speelrondes)
Grote prijzen: -
Stadion: Stadion Střelnice
Bijnaam: Galácticos

Sterspeler
Deze zomer nam Jablonec Jaroslav Zeleny transfervrij over van Slavia Praag. De centrale verdediger, die ook als linksback uit de voeten kan, is een vaste waarde bij de Tsjechen en zet de lijnen achterin uit. Een andere speler die in het oog springt is aanvoerder Tomas Hübschman. De 39-jarige controlerende middenvelder speelt lang niet elke wedstrijd meer, maar is met zijn ervaring toch van grote waarde voor Jablonec.

Inkomende/uitgaande transfers
Zoals eerder genoemd heeft Jablonec zich versterkt met Zeleny, die vorig seizoen al op huurbasis uitkwam voor de nummer drie van Tsjechië. Daarnaast werd rechtsback Michal Surzyn voor ruim een ton binnengehaald. Jablonec trok ook nog twee spelers op huurbasis aan. Spits Ivan Schranz is deze zomer transfervrij naar concurrent Slavia Praag vertrokken. De Slowaak was vorig seizoen nog goed voor veertien treffers namens Jablonec.

Prestaties vorig seizoen
Jablonec is vorig seizoen derde geworden in de competitie. De club uit het noorden van Tsjechië eindigde een straatlengte achter kampioen Slavia. De tweede plek was een stuk dichterbij voor de Galácticos, maar Sparta Praag eindigde de competitie met vijf punten meer. In de kwartfinale van het landelijke bekertoernooi verloor Jablonec met 4-1 van datzelfde Sparta Praag. De ploeg van trainer Rada was daarnaast nog actief in Europa, al bleef dat beperkt tot één wedstrijd. In de tweede voorronde van de Europa League ging de enkele ontmoeting met het Slowaakse DAC 1904 met 5-3 verloren.

Prestaties dit seizoen
In de competitie staat Jablonec op een teleurstellende elfde plek na vijf duels. In Europees verband kwam de ploeg al vier duels in actie. Toevalligerwijs speelde Jablonec, net als AZ, in de voorrondes van de Europa League tegen Celtic. Waar de Alkmaarders over twee wedstrijden met 3-2 verloren, leed Jablonec over twee duels een 7-2 nederlaag tegen de Schotten. In de play-offs van de Conference League werd er overtuigend afgerekend met het Slowaakse MSK Zilina.

Historie tegen Nederlandse clubs
Exact tien jaar geleden ontmoetten AZ en Jablonec elkaar al eens. De twee teams stonden toen in de derde voorronde van de Europa League tegenover elkaar. In eigen huis won AZ met 2-0, een week later eindigde de return in Tsjechië in een 1-1 gelijkspel. In 2015 speelde Ajax in de Europa League-voorrondes ook tegen Jablonec. De Amsterdammers hadden het toen behoorlijk lastig met de stugge Tsjechen: over twee wedstrijden werd een 1-0 overwinning geboekt.

Laatste opstelling (Zilina-uit, 0-3 winst, 26 augustus)
Hanus; Holik, Kubista, Zeleny, Krob; Plestil, Povazanec, Houska, Kratochvil, Pilar; Dolezal. 

RANDERS FC
Trainer: Thomas Thomasberg
Positie in competitie: 3 (na zes speelrondes)
Grote prijzen: -
Stadion: AutoC Park Randers
Bijnaam: RFC

Sterspeler
De uitblinker van Randers staat onder de lat. De Zweedse Patrik Carlgren kwam drie jaar geleden naar Denemarken en groeide direct uit tot een vaste waarde. Naast de enkelvoudig international is Simon Tibbling een naam die ook opvalt bij Randers. De Deense bekerwinnaar nam de Zweedse middenvelder deze zomer voor twee ton over van FC Emmen. Voormalig PEC Zwolle-spits Nicolai Brock-Madsen staat ook onder contract bij Randers, al kunnen we hem niet echt een uitblinker noemen: de voormalig jeugdinternational zit in Denemarken vooral op de bank.

Inkomende/uitgaande transfers
Tibbling is de belangrijkste nieuwe speler die Randers deze transferwindow heeft gehaald. Een andere belangrijke aanwinst is controleur Vincent Onovo. De Nigeriaan is al snel uitgegroeid tot vaste waarde bij de Deense subtopper.

Prestaties vorig seizoen
Ondanks dat Randers op een zesde plek in de competitie eindigde, mag het toch Europees voetbal spelen dit seizoen. Dat komt doordat de ploeg van trainer Thomasberg beslag legde op de nationale beker. In de finale werd SønderjyskE overtuigend met 4-0 opzij gezet.

Prestaties dit seizoen
Randers bezet na zes speelrondes een knappe derde plek in de Deense competitie. De ploeg uit het Noorden van Denemarken is nog ongeslagen. Randers speelde in de play-offs van de Europa League tegen Galatasaray haar eerste Europese duels in zes jaar tijd. In de heenwedstrijd werd met 1-1 gelijkgespeeld, maar de return in Istanbul ging met 2-1 verloren.

Historie tegen Nederlandse clubs
Randers speelde nog niet eerder een officiële wedstrijd tegen een Nederlandse club.

Laatste opstelling (Galatasaray-uit, 2-1 nederlaag, 26 augustus)
Carlgren; Kallesøe, Piesinger, Marxen, Kopplin; Kehinde, Johnsen, Lauenborg, Tibbling; Hammershøy-Mistrati, Egho.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)