Deze Oranje-spelers vallen op: Van Dijk haalt toets, Dumfries mist Van Gaal-eis

Deze Oranje-spelers vallen op: Van Dijk haalt toets, Dumfries mist Van Gaal-eis

30-08-2021 15:30
58

Het Nederlands elftal staat aan de vooravond van een cruciale WK-kwalificatieweek. Welke internationals in de 25-koppige selectie van bondscoach Louis van Gaal lieten zich afgelopen weekend zien en wie vielen in negatieve zin op? VoetbalPrimeur zet het voor je op een rijtje.

Drommel scoort geen pluspunten in keepersstrijd
Joël Drommel heeft tegen FC Groningen niet laten zien dat hij de eerste doelman van Oranje moet worden. Hij zag er slecht uit bij de 1-2 van Groningen en dat leverde hem ook een uitverkiezing op in onze wekelijkse floplijst. Tim Krul en Justin Bijlow, de concurrenten van Drommel, kenden allebei overigens ook geen goed weekend met nederlagen tegen Leicester City en FC Utrecht. Bijlow lijkt favoriet om woensdag te keepen tegen Noorwegen.

Malacia en Til kennen slechte generale
Tyrell Malacia en Guus Til zullen Van Gaal niet hebben overtuigd. Vooral eerstgenoemde maakte geen beste beurt, door onder meer twee strafschoppen te veroorzaken. ESPN-analist Ronald de Boer houdt zijn hart vast voor Malacia. "Er wordt gezegd dat hij weleens zou kunnen starten tegen Noorwegen, maar ik denk dat Van Gaal nu wel een beetje gaat twijfelen. Hij houdt van betrouwbaarheid en van Daley Blind weet je: die verblikt of verbloost niet."

Dumfries voldoet niet aan Van Gaal-eis
Het is één van zijn stokpaardjes: Oranje-internationals moeten spelen, anders roept Van Gaal ze niet op. De bondscoach liet onder meer Donny van de Beek om die reden thuis. Dumfries, die aanvankelijk niet tot de voorselectie behoorde, scoort ook slecht: vrijdag bleef de rechtsback de hele wedstrijd op de bank bij Internazionale. Daardoor staat de teller nu op slechts zes officiële speelminuten voor Inter. Zou dat voor Van Gaal een reden zijn om de voormalig PSV'er op de bank te zetten? Ajax-verdediger Jurriën Timber presenteert zich als alternatief.

Van Dijk doorstaat eerste test na blessure
Virgil van Dijk liet juist zien dat hij wél klaar is om te presteren bij Oranje. De dertigjarige stopper was bijna het gehele vorige seizoen uitgeschakeld met een blessure, maar miste in deze voetbaljaargang nog geen minuut bij Liverpool. Tegen Norwich City en Burnley hielden Van Dijk en co. de nul.

Het treffen met Chelsea en miljoenenaankoop Romelu Lukaku was de eerste serieuze test voor de Oranje-captain. Die doorstond hij prima. Van Dijk heerste als vanouds op de grond en in de lucht. De kopgoal van Kai Havertz was ook niet toe te schrijven aan de geboren Bredanaar, die Ziggo-sport analist Youri Mulder verbaasde met zijn fysieke gesteldheid. "In mijn ogen staat hij er heel goed voor na zo'n zware blessure", vertelde Mulder, die zelf in zijn carrière ook een kruisbandblessure opliep. "Als ik kijk vanuit die ervaring, zie ik helemaal niks aan hem. Bij zijn revalidatie is écht goed de tijd genomen. Dat betaalt zich nu uit."

Memphis, De Jong, Gravenberch en Klaassen bepalend
Het ene duo bij FC Barcelona, het andere bij Ajax: Frenkie de Jong, Memphis Depay, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen waren alle vier van waarde voor hun clubs dit weekend. Gravenberch en Klaassen deelden mee in de feestvreugde bij Ajax door allebei een doelpuntje mee te pikken in de ruime zege op Vitesse (5-0).

Bij Barcelona produceerden Memphis en De Jong de winnende treffer tegen het taaie Getafe. De Jong zette een fraaie combinatie op met Sergio Busquets, waarna hij Memphis in stelling bracht. De 27-jarige aanvaller schoot na een sterke passeerbeweging de bal in de korte hoek raak. Memphis, De Jong, Gravenberch en Klaassen kunnen dus met een goed gevoel toeleven naar de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije.

Gakpo schittert, Bergwijn maakt minuten en bijrol Berghuis
Van Gaal benadrukte tijdens de laatste persconferenties dat de bezetting op de flanken dun is bij het Nederlands elftal. PSV'er Cody Gakpo liet tegen FC Groningen echter zien dat hij over genoeg kwaliteiten beschikt om in de Oranje-basis te staan. De 22-jarige aanvaller maakte een prachtige goal en gaf twee goede assists. Dat kwam hem op veel lof te staan, onder meer van Theo Janssen. "Ik kan heel erg van hem genieten", vertelde de analist. "Hij gaat een belangrijke speler worden voor Oranje, daar ben ik van overtuigd. Hij is klaar om in de basis staan bij het Nederlands elftal. Ik zou hem zeker opstellen."

Bergwijn en Berghuis vervulden allebei een minder bepalende rol bij hun clubs. Eerstgenoemde stond voor de derde keer in de basis bij Tottenham Hotspur, maar werd gewisseld na 68 minuten. Bergwijn was wel indirect betrokken bij de enige goal van het treffen met Watford (1-0 winst): hij versierde de vrije trap waaruit Heung-Min Son wist te scoren. Berghuis kwam rond de 65ste minuut juist in het veld bij Ajax: Antony kreeg tegen Vitesse de voorkeur boven de linkspoot. Berghuis speelde tegen Vitesse ook als aanvallende middenvelder in plaats van als rechtsbuiten.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)