Van Gaal motiveert Oranje-spelers met video: 'Nou, ik had de tranen in mijn ogen'

Van Gaal motiveert Oranje-spelers met video: 'Nou, ik had de tranen in mijn ogen'

31-08-2021 14:30
49

Louis van Gaal heeft een video samen laten stellen om de Oranje-internationals te motiveren. De bondscoach probeerde de spelers hiermee te doordringen van het begrip 'teamwork', vertelt hij tijdens zijn persconferentie op dinsdag.

Van Gaal is altijd een voorvechter van het teambelang geweest. "En niet de verzameling individuele kwaliteiten. En die spirit heb ik proberen op te roepen, door mijn visie te verkondigen, mijn regime te verkondigen, dat spelers dat willen accepteren of niet. En in die twee dagen heb ik al zoveel momenten dat ik ze daarop kan aanspreken, dat die teambuilding dan vanzelf komt."

De bondscoach merkte tot zijn tevredenheid dat die boodschap overkwam bij zijn spelers. "Als je ziet dat die spelers dat toch accepteren in een tijdsbestek van twee dagen, dan krijg je daar toch een warm gevoel van. Maar als je dat ook begeleidt met een filmpje... Nou, ik had er de tranen van in mijn ogen." Van Gaal had verhalen van de Oranje-internationals én van andere sporters gebundeld. "Ik had beelden van de Olympische Spelen, ik had beelden van de revalidatie van Virgil (Van Dijk, red.) en van de revalidatie van Memphis. En achter ieder beeld zat een boodschap."

Zo genoot Van Gaal van de zilveren medaille die de Nederlandse estafettelopers tijdens de Olympische Spelen in Tokio behaalden. "De tweede loper (Terrence Agard, red.) liep 44.07. Terwijl, als hij alleen loopt, hij 45.06 loopt. Of zoiets hè? Die seconde is het verschil, omdat hij in een team speelt. En dan weet ik: vliegende start enzovoorts. Maar het zegt toch iets dat hij in een team zo hard kan lopen."