Het einde van de transferrollercoaster: dit zijn de opvallendste zomertransfers

Het einde van de transferrollercoaster: dit zijn de opvallendste zomertransfers

01-09-2021 12:30 Laatste update: 13:39
20

De laatste handtekening is gezet, de transferdeadline is verstreken: alleen al in de Eredivisie kwamen 221 spelers en vertrokken er 213. VoetbalPrimeur maakt de balans op: dit zijn de meest opvallende transfers van deze zomer.

Lionel Messi (FC Barcelona/Paris Saint-Germain)
De breuk tussen Messi en Barcelona en zijn stap naar Frankrijk zette de voetbalwereld op zijn kop. Na een dienstverband van negentien jaar moest hij zijn grote liefde noodgedwongen de rug toekeren. PSG werd zijn bestemming. Nu Kylian Mbappé in Parijs blijft, heeft de Franse club zonder twijfel de gevaarlijkste voorhoede ter wereld.

Wedden

Meer odds

'MNM' moet met Messi dit jaar de torenhoge verwachtingen waarmaken. De Parijzenaren en de Champions League is nog geen gelukkig huwelijk, maar wie weet kan Messi hoogstpersoonlijk de Cup met de Grote Oren voor de vijfde keer in zijn carrière winnen.

Cristiano Ronaldo (Juventus/Manchester United)
De transfer van Messi was ronduit krankzinnig, maar wat te denken van die van Ronaldo? Vorige week leek hij Juventus te verruilen voor Manchester City, maar op het laatste moment ging zijn grote liefde Manchester United ermee vandoor. 'PS - Sir Alex this one is for you', schreef Ronaldo op zijn Instagram. Is het slechts een romantisch sprookje, of kan de Portugese superster (36) op zijn oude dag United naar prijzen loodsen?

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Jack Grealish (Aston Villa/Manchester City)
Liefst 117,5 miljoen telde Manchester City neer om Grealish los te weken uit Birmingham. Is Grealish zoveel geld waard? Het wordt een hels karwei voor de Engelse dribbelaar om zijn prijskaartje waar te maken, maar met Pep Guardiola aan zijn zijde hoeft het hem aan niets te ontbreken.

Romelu Lukaku (Internazionale/Chelsea)
Waar hij als puber zijn eerste stappen als voetballer in een topcompetitie zette, keert hij nu als volwassen man bomvol zelfvertrouwen terug. Met maar één doel: als leidend figuur Chelsea aan prijzen helpen. Volgens Lukaku zelf was dit hét moment om terug te keren. "Nu kom ik in mijn topjaren, en ik ken mezelf: ik weet hoe ik met alles om moet gaan en ik weet hoe ik een leider moet zijn. Hier heb ik tien jaar hard voor gewerkt."

Sergio Ramos (Real Madrid/Paris Saint-Germain)
Kwam in 2005 als tiener bij Real Madrid en verliet de club na zestien jaar, vijf landskampioenschappen, vier Champions League-titels en nog dertien prijzen voor PSG. Met zijn staat van dienst zal hij ongetwijfeld een belangrijke rol gaan spelen in Parijs, maar zelfs Ramos komt een keer in de herfst van zijn carrière. Het is voor de Spanjaard te hopen dat hij zijn blessures achter zich kan laten en van waarde kan worden in het sterrenensemble van Mauricio Pochettino.

Raphael Varane (Real Madrid/Manchester United)
Vertrok net als Ramos uit Madrid. Raphael Varane koos voor Engeland, waar hij herenigd wordt met Ronaldo. Een defensief blok met Varane en Harry Maguire, daar kun je mee thuiskomen. Voor Manchester United breekt er daarom ook een interessant jaar aan. Wereldsterren en doelpuntenmakers voorin, gecombineerd met routine en hardheid achterin. Pakken The Red Devils onder leiding van Varane voor het eerst sinds 2017 weer een prijs?

Jadon Sancho (Borussia Dortmund/Manchester United)
Want ook Sancho bewandelde de weg naar Old Trafford. Manchester United voldeed aan het prijskaartje van 85 miljoen euro en haalt daarmee goals en assists in huis. De Engelsman heeft een jaar lang Erling Haaland bediend en mag nu zijn voorzetten bij Ronaldo afleveren.

Sergio Agüero (Manchester City/FC Barcelona)
Een treurig verhaal: Agüero kwam naar Barcelona om herenigd te worden met zijn boezemvriend Messi, maar die vertrok vlak na zijn komst naar Paris Saint-Germain. Nooit hebben de twee samen in Blaugrana gespeeld. Even leek het erop dat Agüero voor het sluiten van de markt nóg een transfer zou maken, maar dat kwam er niet van. De Argentijn moet accepteren dat hij het zonder Messi moet doen. Maar met Memphis voor hem in de pikorde breekt er een zware tijd aan voor de all-time topscorer van Manchester City.

Nederlanders

Steven Berghuis (Ajax/Feyenoord)
Het is geen vraag welke Nederlander de meest controversiële transfer maakte deze zomer. Van Feyenoord naar Ajax: slechts drie spelers gingen Berghuis ooit voor. Het leverde hem een onrustige zomer vol bedreigingen op. In Amsterdam loopt het nog niet zoals gehoopt. Afgelopen weekend tegen Vitesse startte zijn voornaamste concurrent Antony op de rechterflank en moest Berghuis genoegen nemen met een reserverol.

Memphis Depay (Olympique Lyon/FC Barcelona)
Zag zijn ultieme droom uitkomen: spelen voor Barcelona. Daarnaast werd Memphis herenigd met Ronald Koeman, die hem liet floreren bij Oranje. In zijn eerste maanden in Catalonië presteert Memphis uitstekend. Zo was hij goed voor een goal of assist in elk van zijn eerste drie La Liga-duels. De laatste die dat lukte was Cesc Fàbregas in 2011. Als de motor begint te draaien bij Barcelona, kan Memphis zonder twijfel uitgroeien tot publiekslieveling.

Georginio Wijnaldum (Liverpool/Paris Saint-Germain)
Middenin al het transfergeweld trok PSG ook Wijnaldum aan. De Nederlander koos na vijf jaar Liverpool - en zes jaar Engeland - voor een overstap buiten het Verenigd Koninkrijk, nadat hij geen akkoord bereikte over een nieuw contract. Later erkende hij dat hij zich niet altijd gewaardeerd voelde door de fans van The Reds.

Voor de dertigjarige Wijnaldum breekt een belangrijke periode in zijn loopbaan aan. Tussen Messi, Mbappé, Neymar en Ramos moet hij zich staande kunnen houden en aantonen dat hij bij de eerste elf van Pochtettino hoort.

Luuk de Jong (Sevilla/FC Barcelona)
Baarde opzien door op Deadline Day naar FC Barcelona te vertrekken. Dat menigeen met gefronste wenkbrauwen zat, is niet gek: bij Sevilla was Luuk de Jong niet zeker van een basisplek en in 94 duels in Andalusië scoorde hij 'slechts' negentien keer. Daarbij moet worden aangetekend dat hij vaak pinchhitter was, en dus laat in het veld kwam. In Camp Nou komt De Jong vier Nederlanders tegen: Koeman, Alfred Schreuder, Frenkie de Jong en Memphis.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)