Transferwinnaars en -verliezers: PSV en Feyenoord lopen in op Ajax, AZ afgeroomd

Transferwinnaars en -verliezers: PSV en Feyenoord lopen in op Ajax, AZ afgeroomd

01-09-2021 13:50
173

227 binnenlandse transfers, 175 nieuwkomers uit het buitenland en 207 Eredivisie-spelers die hun geluk over de grens hebben beproefd: we hebben tijdens deze roerige transferzomer 609 overschrijvingen kunnen noteren, maakte de KNVB om middernacht bekend. Mohamed Daramy was de duurste inkomende transfer, Donyell Malen de duurste uitgaande en Steven Berghuis en Robin Pröpper deden het meeste stof opwaaien. Hoewel er ook op 1 september nog transfers doorsijpelen – Gyrano Kerk naar Lokomotiv Moskou, Nick Viergever naar Greuther Fürth – maakt VoetbalPrimeur alvast de balans op: wie zijn de winnaars en verliezers van de transferzomer?

Winnaars
PSV
Het seizoen van PSV begon eind juli al en dus moesten de Eindhovenaren hun selectie al vroeg bij elkaar hebben. Dat is ze prima gelukt: Joël Drommel, Carlos Vinícius en topaankoop André Ramalho kostten samen 8,5 miljoen euro, Philipp Mwene en oude bekenden Davy Pröpper en Marco Ginkel waren transfervrij. Hier stond 55 miljoen aan inkomsten tegenover, voor Donyell Malen, Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Joël Piroe en Mohamed Ihattaren.

Na de late komst van Vinícius zijn alle posities dubbel bezet, terwijl met Ihattaren – hoe buitengewoon getalenteerd hij ook is – een rotte appel is vertrokken. Ruim 46 miljoen winst en nauwelijks zwakker geworden: PSV is na zijn zomerse metamorfose de belangrijkste titelkandidaat van Nederland.

Feyenoord
Rotterdam-Zuid stond wekenlang op zijn kop nadat sterspeler Berghuis naar Ajax vertrok, maar Feyenoord lijkt er niet per se zwakker op geworden. Vorig seizoen moesten alle ingevingen van Berghuis komen, maar Alireza Jahanbakhsh kan een waardige vervanger worden en ook Guus Til is een aanwinst in het aanvalsspel. Ook de Feyenoord-verdediging is er sterker op geworden: Marcus Holmgren Pedersen en Gernot Trauner zijn sterk aan het seizoen begonnen, terwijl Marcos Senesi tegen alle verwachtingen in is gebleven.

Verder zijn er aantal dure krachten als Nicolai Jörgensen, Eric Botteghin, Ridgeciano Haps, Dylan Vente en Róbert Bozeník (tijdelijk) van de loonlijst verdwenen. Het is alleen nog afwachten of Cyriel Dessers het nijpende spitsenprobleem op kan lossen in De Kuip en of Reiss Nelson ook een aanwinst is. En het is voor Feyenoord te hopen dat Senesi een heel seizoen fit blijft, anders lonkt er een snelcursus topvoetbal voor Ramon Hendriks.

FC Utrecht
FC Utrecht heeft niet veel nieuwe spelers gehaald, maar heeft zich wel gericht versterkt. Anastasios Douvikas heeft zijn eerste goal al te pakken, Quinten Timber laat een uitstekende indruk achter en Mike van der Hoorn voorziet de ploeg van extra routine en degelijkheid. De gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord – Kerk deed al niet meer mee, maar zijn vertrek lijkt uitstekend opgevangen te kunnen worden – bewees dat het een mooi seizoen kan worden in De Galgenwaard: kan de top-drie alsnog aangevallen worden?

FC Twente
Trainer Ron Jans noemde de start van het seizoen totaal mislukt, met één punt tegen Ajax en nederlagen tegen Fortuna Sittard en SC Cambuur. Daar had hij ook alle reden toe: Twente is bijzonder actief geweest op de transfermarkt en heeft een selectie die een gooi moet kunnen doen naar Europees voetbal. Als spelers als Lars Unnerstall, Robin Pröpper, Michal Sadílek, Michel Vlap en Ricky van Wolfswinkel in vorm zijn, blijft FC Twente niet het hele seizoen boven de degradatiestreep bungelen, zoveel is zeker.

NEC
De promotie was totaal onverwacht, maar NEC had vorig seizoen al een belangrijke troef in huis gehaald: transfertovenaar Ted van Leeuwen. De technisch directeur verleidde Lasse Schöne tot een terugkeer op het oude nest en haalde met Ali Akman – zijn ambities mogen er zijn: pas bij vijftien goals begint hij met tellen – een publiekslieveling in wording binnen. Tegen Ajax werd de Nijmegen Eendracht Combinatie nog kleurenblind gespeeld, maar trainer Rogier Meijer heeft een selectie waarmee hij zich moet kunnen redden in de Eredivisie.

Verliezers
Ajax
Ruim vijftien miljoen winst geboekt met de verkoop van een aantal reservespelers, dus 'verliezer' is wellicht een wat te zware term. Maar toch: helemaal tevreden zullen ze niet zijn in Amsterdam. Vorig seizoen stak Ajax met kop en schouders boven de rest uit, nu lijken PSV en Feyenoord dichterbij te zijn gekomen, terwijl Ajax niet per se beter is geworden. Berghuis moet zijn plekje nog veroveren en van Daramy is het afwachten wat hij klaarspeelt in zijn debuutseizoen.

Daarnaast hoopte Ajax Andre Onana, Nicolás Tagliafico en David Neres nog te verkopen, maar de drie zijn gebleven. Met name bij Tagliafico en Neres is het nog de vraag of ze zich weer in de ploeg kunnen spelen: kan Erik ten Hag al zijn spelers tevreden houden? En over Onana gesproken: de Kameroener is pas in november weer inzetbaar. Maarten Stekelenburg verving hem vorig seizoen uitstekend, maar lijkt nu minder op dreef: gaat dit Ajax nog dure punten kosten, met drukke weken in het verschiet?

AZ
Van de gouden generatie met eigen kweek is alleen Owen Wijndal gebleven. De Alkmaarse kassa heeft dankzij Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu gerinkeld en ook Marco Bizot en Jonas Svensson zijn vertrokken. Peter Vindahl Jensen, Alsak Fonn Witry, Sam Beukema en Vangelis Pavlidis zijn gehaald als opvolger. De Alkmaarders hebben echter flink ingeleverd, in vergelijking met de voorgaande seizoenen. AZ liep dit seizoen al de Europa League mis en de uitdager van de Eredivisie-top moet ook in eigen land een pas op de plaats maken, lijkt het.

Sparta
Trainer Henk Fraser luidde dit weekend al de noodklok, maar Sparta heeft een weinig slagvaardige Deadline Day achter de rug. Steunpilaren Abdou Harroui en Laros Duarte vertrokken, de Griek Giannis Masouras kwam ervoor in de plaats. En dat terwijl Sparta nog geïnformeerd had bij Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht en ook spelers als Thom Haye (NAC Breda) en Richard van der Venne (RKC Waalwijk) in het vizier had. Fraser kan zijn borst natmaken als hij weer terugkeert van Oranje.

PEC Zwolle
PEC zag vorig seizoen een heel elftal plus reserves vertrekken en haalde er spelers als Kostas Lamprou, Mark Pabai, Mees de Wit en Gervane Kastaneer voor terug. Het resultaat na drie speelrondes: nul punten, nul doelpunten en een laatste plaats in de Eredivisie. Het is voor trainer Art Langeler te hopen dat last minute-nieuwkomers Luka Adzic en Daishawn Redan alsnog voor aanvallende impulsen kunnen zorgen, anders kan het nog een lang seizoen worden in Zwolle.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)