De Jong (KNVB) blij met statement internationals: 'Qatar nu voorloper in de regio'

De Jong (KNVB) blij met statement internationals: 'Qatar nu voorloper in de regio'

Gepubliceerd: woensdag 1 september 2021 om 19:58wo 01-09-2021 om 19:58

Laatste update: woensdag 1 september 2021 om 20:00wo 01-09-2021 om 20:00

KNVB-directeur Gijs de Jong is tevreden over de stappen die Qatar heeft gezet op het gebied van mensenrechten. In het voorjaar barstte er wereldwijd een storm van protest los, nadat bekend werd dat 6500 arbeidsmigranten overleden tijdens de bouw van de WK-stadions: de spelers van Oranje maakten een statement door shirts met de tekst 'Football Supports Change' te dragen.

De Jong heeft het idee dat deze actie zijn vruchten af heeft geworpen. "Met deze uiting gaven de internationals aan dat de situatie moet veranderen. 'Football Supports Change' is inmiddels een breder plan dat een nieuwe fase is ingegaan, namelijk de fase van bestuurlijk diplomatie en gesprekken met onder meer instanties in Qatar", wordt hij geciteerd door De Telegraaf. De KNVB heeft al een bezoek aan Qatar gebracht. "Zo konden we tijdens ons bezoek aan Qatar vorige week zelf al vooruitgang vaststellen van zaken die vaak al heel lang spelen in het land en de rest van de regio. Die vooruitgang is terug te zien in de hervormingen die onlangs versneld zijn doorgevoerd."

Die hervormingen bestaan volgens De Jong uit betere werkomstandigheden voor de arbeiders. "Zo is het uit het verleden stammende Kafala-systeem afgeschaft, voor het eerst is een minimumloon ingevoerd en er mag tijdens de heetste uren van de dag niet meer gewerkt worden. Hiermee is Qatar nu voorloper in de regio", tekent het Algemeen Dagblad op uit zijn mond. "Maar er is nog veel werk te doen, ook na het WK."

De Jong bedankt de Oranje-internationals voor hun inspanningen. "Mede dankzij de spelers staat dit onderwerp nu bovenaan alle internationale agenda's. Daar zijn we hen dankbaar voor." Nu zijn de internationale voetbalbestuurders aan zet. "De spelers zijn niet verantwoordelijk voor de toewijzing van het WK aan Qatar, dat waren de nationale en internationale bonden. Daarom zijn de volgende stappen vooral aan de besturen hiervan."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Stelling: de KNVB handelt volledig juist in zijn benadering van het WK in Qatar

Ja, diplomatie werkt beter dan een boycot
22%
Nee, het kan nog vele malen pittiger
78%
(280 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws