Haaland en de zijnen houden Oranje op 1-1, goed nieuws uit Turkije

01-09-2021 22:37 Laatste update: 02-09-2021 00:10
306

Nederland heeft tijdens de rentree van Louis van Gaal opnieuw averij opgelopen in de kwalificatiereeks voor het WK. De wedstrijden tegen Noorwegen kon – mede dankzij de constant dreigende Erling Braut Haaland – alle kanten op, maar is geëindigd in een 1-1 gelijkspel.

Van Gaal ruilde het 5-3-2 systeem van voorganger Frank de Boer in voor een 4-3-3, met Virgil van Dijk weer achterin en één debutant bij de eerste elf: Justin Bijlow verdedigde het doel. De Feyenoord-doelman moest na een kwartier al in actie komen, maar voorkwam oog in oog met Haaland dat de Noren op voorsprong kwamen.

Dat bleek echter uitstel van executie, want Haaland scoorde vijf minuten later alsnog. Oranje stapte te laat na een afgeslagen aanval, Haaland nam de bal knap aan en lepelde hem in de verre hoek: 1-0. Nederland was even van slag en ontsnapte aan een tweede tegentreffer, toen Mohamed Elyounoussi vrij voor Bijlow de bal niet goed raakte.

In het laatste kwartier voor rust kwam Nederland beter in zijn spel, met de gelijkmaker tot gevolg. Steven Berghuis en Georginio Wijnaldum zetten een vlotte aanval over rechts op en Davy Klaassen rondde af: 1-1. In de tweede helft werd die lijn aanvankelijk doorgetrokken: Van Dijk kreeg een kopkans, maar stuitte op doelman André Hansen. Aan de andere kant werd Haaland weer eens gevaarlijk na een snelle counter, maar zijn schot eindigde tegen de paal.

Beide ploegen probeerden het nog wel in de slotfase, maar het uiteindelijke gelijkspel bleek onafwendbaar. Daar kon ook invaller Denzel Dumfries geen verandering in brengen, hoewel hij nog een dot van een kans kreeg in de extra tijd. Doordat Turkije ondertussen in de blessuretijd met 2-2 gelijkspeelde tegen Montenegro, zijn de verhoudingen in de groep niet veranderd. De Turken voeren Groep G aan met acht punten uit vier wedstrijden, Nederland en Noorwegen hebben er allebei zeven, net als Montenegro. Oranje speelt zaterdag nog tegen Montenegro en dinsdag tegen Turkije.